Professor i finansiell ekonomi
Tillbaka till lediga jobbDina arbetsuppgifter
Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) vid LiU har en omfattande verksamhet inom finansområdet, med forskning, forskarutbildning och grundutbildning vid tre olika avdelningar Företagsekonomi och Nationalekonomi vid Filosofisk fakultet och Produktionsekonomi vid Teknisk fakultet. Avdelningen för företagsekonomi bedriver forskning samt grundutbildning och forskarutbildning inom tre områden: Marknadsföring; Strategi och organisation samt Redovisning och finans. Den här anställningen är placerad på Avdelningen för företagsekonomi och Enheten för redovisning och finans, men uppdraget spänner över samtliga tre avdelningar vid IEI.
Forskning är en viktig del av anställningen, där innehavaren av anställningen som professor i finansiell ekonomi och i rollen som forskningsledare förväntas utveckla, driva och leda forskning på hög internationell nivå, inom finansområdet i stort samt mer specifikt inom finansiell ekonomi, inklusive företagsfinansiering och värdering. Forskningen bedrivs vid avdelningen och i samarbete med andra lärare och forskare som är verksamma inom finansområdet.
En central arbetsuppgift för denna anställning, utöver att bedriva egen forskning, är att söka extern finansiering för doktorander, postdoktorer och andra kollegor. En viktig del av anställningen är även att leda arbetet med att initialt bygga upp och sedan vidareutveckla en centrumbildning inom finansiell ekonomi, där institutionens forskning och undervisning inom finansområdet knyts samman.
Vi förutsätter att du är aktiv inom forskningssamhället, deltar i avdelningens verksamhet såsom seminarier och workshops, deltar i forskningsprojekt, kommunicerar resultat via akademiska publikationer samt bidrar till att attrahera externa forskningsmedel.
Som professor i finansiell ekonomi undervisar du på avancerad nivå på svenska och engelska, samt handleder studenter i finansiell ekonomi. Grundutbildningsdelen av arbetet inkluderar kursdesign och kursansvar.
Vi söker dig som aktivt vill bidra till universitetets utvecklingsarbete. Samverkan är en integrerad del av universitetets forsknings- och utbildningsuppdrag. Samverkan inom forskning sker genom att sprida, tillgängliggöra och nyttiggöra forskning. Samverkan inom utbildning sker genom att planera, organisera och genomföra god samverkan i utbildningssammanhang.
Intresse av administration och ledningsuppdrag som bygger på samverkan mellan olika enheter inom akademin och med näringsliv och samhälle är viktigt för anställningen.
I ditt arbete ingår att följa utvecklingen nationellt och internationellt inom ditt ämnesområde och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för ditt arbete.
Vi förväntar oss att du är flexibel och har förmåga att röra dig mellan olika typer av pedagogiska och vetenskapliga sammanhang. Du delar med dig av kunskap och bidrar till arbetsgruppens professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap. Att du är närvarande och aktiv ser vi som självklart för att du ska kunna utföra dina uppgifter på bästa sätt och trivas i arbetsgemenskapen.
Dina kvalifikationer
Vi söker dig som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.
För denna anställning kommer i första hand vikt fästas vid den vetenskapliga skickligheten, i andra hand den pedagogiska och övriga skickligheter.
Gällande vetenskaplig skicklighet kommer följande att bedömas:
- Krav för anställningen är dokumenterad vetenskaplig skicklighet på hög internationell nivå inom finansiell ekonomi.
- Krav för anställningen är publicering inom erkända tidskrifter och konferenser inom området.
- Särskilt meriterande är skicklighet i att utveckla en dynamisk forskningsmiljö.
- Särskilt meriterande för anställningen är dokumenterad skicklighet i att erhålla nationella och internationella forskningsanslag.
- Särskilt meriterande är vidare att leda forskningsansökningar och forskningsprogram där flera olika aktörer ingår.
- Meriterande för anställningen är dokumenterad vetenskaplig skicklighet inom företagsfinansiering och värdering (corporate finance).
Gällande pedagogisk skicklighet kommer följande att bedömas:
- Krav för anställningen är dokumenterad pedagogisk skicklighet inom undervisning och handledning på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå inom finansområdet.
- Krav för anställningen är att ha handlett forskarstuderande fram till och med disputation.
- Särskilt meriterande är dokumenterad pedagogisk skicklighet gällande kursansvar och kursdesign.
Övriga skickligheter som kommer att bedömas för denna anställning är
- Krav för anställningen är god samarbetsförmåga och förmåga att bidra till arbetsgruppens utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap.
- Särskilt meriterande är god ledarskapsförmåga genom att leda och motivera andra forskare, samordna grupper samt skapa engagemang.
- Särskilt meriterande för anställningen är dokumenterad skicklighet i samverkan med det omgivande samhället.
Eftersom undervisning och forskning sker på både svenska och engelska ska du kunna uppvisa förmåga att undervisa och bedriva forskning på engelska och det är önskvärt att du inom två år kan undervisa och bedriva forskning på svenska.
Din arbetsplats
Läs mer om Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling här: https://liu.se/organisation/liu/iei
Mer information om avdelningen Företagsekonomi finns här: https://liu.se/organisation/liu/iei/fek
Om anställningen
Anställningen är tillsvidare och heltid. Tillträde enligt överenskommelse.
För mer information om behörighetskrav, bedömningsgrunder och anställningsförfarande för lärare se Linköpings universitets anställningsordning.
Säkerhetskontroll kan komma att genomföras innan beslut om anställning fattas.
Lön och förmåner
Linköpings universitet tillämpar individuell lönesättning.
Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Välkommen att söka denna anställning genom att klicka på knappen "Ansök" nedan. Din kompletta ansökan inklusive bilagor ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 28 februari 2025.
Ansökningar och/eller ansökningshandlingar som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas ej.
Publikationer, i pdf- eller word-format, bifogas i ansökningsformuläret. Publikationer som du inte har i digital form skickas per post i tre exemplar till Linköpings universitet, Registrator, 581 83 Linköping. Publikationerna ska vara Linköpings universitet tillhanda senast sista ansökningsdag. Tryckta publikationer skickas inte tillbaka, då handlingar som inkommer till Linköpings universitet bevaras eller gallras enligt gällande gallringsregler.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.