Doktorand i Materialvetenskap med fokus simulering och modellering av blandade joniskt-elektroniskt ledande polymerer
Tillbaka till lediga jobbVi söker en doktorand för ett spännande forskningsprojekt som fokuserar på datormodellering av ledande polymerer med sikte på avancerade tillämpningar inom energiomställning och bioelektronik. Bli en del av vårt dynamiska, världsledande forskarteam och bidra till banbrytande utveckling inom avancerade teknologier för en hållbar framtid!
Dina arbetsuppgifter
Blandade jon-elektronledande polymerer (MIECPs) är en klass av material som uppvisar både elektronisk och jonisk ledningsförmåga. Dessa material kombinerar ledningsförmågan hos traditionella elektroniska ledare (såsom metaller eller dopade halvledare) med förmågan att transportera joner inom sin struktur. Denna unika egenskap – att samtidigt kunna leda elektroner och joner – är avgörande för en mängd olika teknologier, inklusive batterier, bränsleceller, superkondensatorer, sensorer och aktuatorer, där båda typerna av laddningstransport är nödvändiga för optimal funktion och prestanda. Användningen av ledande polymerer som blandade jonisk-elektronledare är särskilt viktig i bioelektroniska tillämpningar, eftersom MIECPs är mjuka, flexibla och biokompatibla, vilket möjliggör interaktion med biologiska system utan att orsaka negativa effekter. Samtidigt möjliggör de sömlös kommunikation mellan elektroniska komponenter (som förlitar sig på elektrontransport) och biologiska system (som använder jontransport).
Även om dessa material redan finns i kommersiella tillämpningar, är deras utbredda användning fortfarande begränsad av en ofullständig grundläggande förståelse av deras materialegenskaper, inklusive morfologi, jon- och elektrontransport och injektion, samt elektrokemiska dopningsprocesser. Det huvudsakliga syftet med det projektet är därför att tillhandahålla multiskalig beräkningsdesign och kvantitativa prediktiva modeller av MIECPs för att besvara de viktigaste grundläggande frågorna om deras materialegenskaper som fortfarande är dåligt eller helt outredda. Detta kommer att inkludera beräkning av density of states (DOS) och volumetrisk kapacitans hos MIECPs samt maskininlärningsassisterad multiskalig modellering av elektron- och jontransport i dessa material.
Det aktuella forskningsprojektet kommer att genomföras i samarbete med experimentella grupper där de erhållna teoretiska resultaten kommer att hjälpa till att förstå och vägleda material- och enhetsdesign för bättre och förbättrad prestanda, och vice versa, input från experimentet kommer att ge den nödvändiga motivationen för teorin.
Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid.
Dina kvalifikationer
Du har avlagt en masterexamen i materialvetenskap, tillämpad fysik, materialkemi eller i relaterade områden med en stark bakgrund i beräkningskemi/fysik eller genomfört kurser med minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 måste vara på avancerad nivå inom ovanstående områden. Alternativt har du skaffat motsvarande kunskaper på annat sätt.
Dator- och programmerings-/skriptkunskaper samt erfarenhet av molekylärdynamiksimuleringar är önskvärda, men inte ett krav. Som person är du starkt självmotiverad, visar ett stort intresse för vetenskap och grundforskning och trivs med att arbeta i team. Goda kommunikationsfärdigheter och skicklighet i talad och skriven engelska är ett krav.
Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.
Din arbetsplats
Linköpings universitet (LiU) bedriver världsledande tvärvetenskaplig forskning inom områden som inkluderar materialvetenskap, IT och life science-teknologi. LiU är ett av de största universiteten i Sverige och har idag 27000 studenter och 4000 anställda. Studenterna är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden och internationella rankningar placerar LiU konsekvent som ett ledande globalt universitet. Läs mer på http://www.liu.se
Laboratoriet för Organisk Elektronik (LOE) tillhör Institutionen för vetenskap och teknik och är känt för sin världsledande forskning om elektroniska och optiska enheter baserade på organiska material. Dess primära tema involverar kopplingen av joner och elektroner som signalbärare för tillämpningar inom organisk bioelektronik, tryckt elektronik, organisk energi och elektrokemiska enheter och nanooptik. Laboratoriets forskarstab omfattar för närvarande cirka 150 forskare (professorer, seniora och juniora forskare och doktorander), se http://liu.se/loe för mer information.
Du kommer att vara en del av forskargruppen för Teori och Modellering inom Organisk Elektronik, ledd av Prof. Igor Zozoulenko, https://liu.se/en/research/laboratory-of-organic-electronics/theory-and-modeling-for-organic-electronics, som är en del av LOE. Vår forskning fokuserar på simulering och modellering av elektroniska, optiska, strukturella och transportegenskaper hos ledande polymerer, biopolymerer (nanocellulosa och lignin), zeoliter och kompositer. Vi modellerar också relaterade enheter, såsom organiska elektrokemiska transistorer, flödesbatterier, elektrokemiska celler och mer.
Om anställningen
I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.
Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplan. Förlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske.
Tillträde våren 2025 eller enligt överenskommelse.
Lön och förmåner
Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här. Ingångslönen för våra doktorander är 33 900 kr/månad.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 27 december 2024. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.
Vänligen inkludera nedan i din ansökan;
- Motivationsbrev (1-2 sidor)
- Curriculum Vitae (max 2 sidor), inklusive referensnamn och publikatinslista
- kopia av examensbevis och en lista av alla kurser med betyg
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.