Forskningsingenjör

Tillbaka till lediga jobb
Ref IDA-2024-00352
Vi har kraften från över 40 000 studenter och medarbetare. Studenter som ger framtidshopp. Medarbetare som varje dag bidrar till att Linköpings universitet tar sig an samtidens utmaningar. Vår värdegrund vilar på trovärdighet, tillit och trygghet. Genom att vara modiga, tänka fritt och göra nytt skapar vi tillsammans, med stora och små handlingar, en bättre framtid. Välkommen att söka jobb hos oss!

Vi söker nu en forskningsingenjör inom Institutionen för datavetenskap med fokus på storskaliga AI/ML-system särskilt stora språkmodeller.

Om jobbet

Dina arbetsuppgifter kommer bestå i att utveckla, underhålla och genomföra experiment på storskaliga vetenskapliga AI/ML-system, särskilt stora språkmodeller. Syftet är att stödja moderna forskningsmetoder inom AI och maskininlärning, vilket kräver både storskaliga beräkningar och stark reproducerbarhet på alla nivåer. Du förväntas även hjälpa forskare att använda plattformen för experiment och metodutveckling. Du finansieras av och kommer vara en del av universitetets strategiska forskningsområde ELLIIT.

Om dig

Vi söker en entusiastisk person som har kompetensen, drivet och motivationen att utveckla den bästa möjliga utvecklings- och experimentsinfrastrukturen för forskning inom modern AI och maskininlärning. Du förväntas samarbeta med kollegor och samarbeta för att stödja forskargruppens verksamhet. Du har en master-examen i datavetenskap eller liknande. En doktorsexamen är en merit om den är inom ett för tjänsten relevant område.

Krav:

  • Signifikant dokumenterade erfarenhet av storskalig mjukvaruutveckling i *nix-miljö, inklusive versionshantering, testning, kontinuerlig integration och dokumentation, t.ex. genom att aktivt bidra till större open source-projekt.
  • Signifikant dokumenterad erfarenhet av mjukvaruutveckling i Python och/eller C++.
  • Vetenskaplig nyfikenhet och förmåga att tänka självständigt.
  • Att kunna formulera dig väl i tal och skrift på engelska.

Meriterande:

  • Dokumenterad erfarenhet av utveckling av molntjänster samt administration och konfiguration av molninfrastruktur.
  • Dokumenterade erfarenhet av containerisering, t.ex. Docker, Singularity eller Podman.
  • Dokumenterad erfarenhet av orkestrering, t.ex. Ansible, Puppet, Salt eller Terraform.
  • Dokumenterad erfarenhet av maskininlärningsramverk, t.ex. PyTorch, Tensorflow eller Keras.
  • Dokumenterad erfarenhet av relevant middleware som t.ex. ROS.
  • Kunskap om och publicerad forskning inom AI, maskininlärning eller robotik.
  • Att kunna formulera dig väl i tal och skrift på svenska.

Din arbetsplats

Du kommer jobba i labbet för Reasoning and Learning (ReaL) vid avdelningen för Artificiell Intelligens och Integrerade Datorsystem (AIICS) vid Institutionen för datavetenskap (IDA) på Linköping universitet.

Linköpings universitet (LiU) är ett centrum for forskningsexcellens inom AI med stark och bred forskning och utbildning inom AI, både från ett tekniskt och ett interdisciplinärt perspektiv. Koordinator för EU-projektet TrustLLM som utvecklar tillitsfulla och faktabaserade språkmodeller. Värd för Sveriges största forskningsprogram Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP), Wallenberg AI and Transformative Technologies Education Development Program (WASP-ED), samt National Academic Infrastructure for Supercomputing in Sweden (NAISS) som inkluderar en Nvidia SuperPOD (Berzelius).

Avdelningen för Artificiell Intelligens och Integrerade Datorsystem har högt internationellt anseende för sin forskning inom många områden inom AI som sträcker sig tillbaka till 70-talet. Labbet för Reasoning and Learning forskar huvudsakligen på maskininlärning, slutsatsdragning samt kombinationen av dem med tillämpningar inom till exempel autonoma system, multiagentsystem, samt praktiskt i offentlig och privat sektor.

Om anställningen

Anställningen avser en tidsbegränsad heltidsanställning på 11.5 månader.

Tillträde enligt överenskommelse.

Lön och förmåner

Linköpings universitet tillämpar individuell lönesättning. 

Vi erbjuder möjlighet till distansarbete viss del av din arbetstid när verksamhetens behov och arbetsuppgifterna medger detta.

Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Välkommen att skicka in din ansökan med CV och ansökningsbrev senast den 20 januari, 2025. Du söker denna anställning genom att klicka på knappen "Ansök" här nedan. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag kommer inte att beaktas.

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!


Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner

Fredrik Heintz

Avdelningschef, Professor

fredrik.heintz@liu.se

Sandra Malmström

HR-administratör

sandra.malmstrom@liu.se

Länk till den här sidan