Biträdande universitetslektor i Materialvetenskap med inriktning mot simulering och modellering av organiska funktionella material för hållbarhet
Tillbaka till lediga jobbDina arbetsuppgifter
Syftet med anställningen som biträdande universitetslektor är att läraren ska ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på behörighet för en anställning som lektor.
Som biträdande universitetslektor förväntas du bedriva och leda banbrytande forskning som kombinerar grundläggande och tillämpade aspekter av mjuka material. Forskningen fokuserar på att utveckla avancerade modeller för att fördjupa förståelsen av egenskaper, beteenden och interaktioner hos mjuka material, med syfte att möjliggöra innovationer inom organisk elektronik, energilagring och funktionella polymeriska system. Anställningen innefattar både forskning och undervisning. Vi söker särskilt dig som kan kombinera traditionella simuleringstekniker med maskininlärning för att förbättra prediktionsförmåga och effektivitet i multiskalig-modellering.
Exempel på forskningsområden och arbetsuppgifter:
- Ledande polymerer, biopolymerer och makromolekylär modellering: Undersöka elektroniska, optiska, molekylära och transportegenskaper hos mjuka material, inklusive ledande och halvledande polymerer, biopolymerer och makromolekyler, för optimering av organiska elektroniska och elektrokemiska komponenter.
- Multiskalsimulering och integration av maskininlärning: Använda molekylär dynamik, kvantmekaniska och kontinuum-modeller, i kombination med maskininlärning, för att påskynda materialutveckling, optimera komponentdesign och möjliggöra datadrivna förutsägelser av materialbeteende.
- Organisk elektronik och komponentmodellering: Modellera egenskaper och funktionalitet hos mjuka material i exempelvis dioder, transistorer, solceller, sensorer och energilagringssystem, och därigenom bidra till förbättrad effektivitet och hållbarhet.
- Samarbete med experimentella och tillämpningsnära forskargrupper: Arbeta tvärvetenskapligt tillsammans med experimentella forskargrupper inom och utanför institutionen, med fokus på hållbara material och komponenter för energi och elektronik.
Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE, wisematerials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och omfattar stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 12 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Läs mer: https://wise-materials.org
Med hjälp av ett mycket konkurrenskraftigt startpaket som inkluderar finansiering för två doktorander, två postdoktorer, egen lön, tillgång till toppmodern infrastruktur (specifikt NAISS, se https://www.naiss.se/) och en stark intern och internationell samverkansmiljö, förväntas den sökande etablera och driva ett självständigt forskningsprogram inom organiska funktionella material för hållbarhet, som kompletterar och vidareutvecklar LOE:s nuvarande verksamhet.
LOE är ett av världens ledande forskningslabb inom organisk/plastbaserad elektronik, med forskningsområden som spänner över syntes, materialvetenskap, komponenter, hållbarhet, bioelektronik, system och tillämpningar. LOE består av cirka 150 professorer, forskare, doktorander och teknisk personal, organiserade i 9 forskningsenheter samt ett laborativt stödteam. Placeringen vid LOE ger snabb integration i den samverkande forskningsmiljön, full tillgång till öppna forskningsmiljöer, avancerad infrastruktur för tillverkning, karakterisering, kemi och renrum, samt tillgång till Printed Electronics Arena med modern utrustning för tryckt elektronik och additiv tillverkning. All forskning bedrivs på engelska.
Som biträdande universitetslektor kommer du även att undervisa (till en början uteslutande på engelska) och handleda studenter vid Tekniska fakultetens olika utbildningsprogram. Anställningen kommer så småningom att inkludera kursutveckling och kursansvar. Vi ser det som självklart att du är närvarande och aktiv i verksamheten för att på bästa sätt kunna utföra dina arbetsuppgifter och trivas i arbetsgemenskapen.
Du är aktiv inom forskningssamhället, deltar i avdelningens verksamhet såsom seminarier och workshops, deltar i forskningsprojekt, kommunicerar resultat via vetenskapliga publikationer samt bidrar till att attrahera externa forskningsmedel. Du bidrar aktivt till universitetets utvecklingsarbete och administrativa arbetsuppgifter som mötesorganisation, mottagande av gäster och ledningsarbete inom avdelningen.
I ditt arbete ingår att följa utvecklingen nationellt och internationellt inom ditt ämnesområde och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för ditt arbete.
Du är flexibel och har förmåga att röra dig mellan olika typer av pedagogiska och vetenskapliga sammanhang. Du delar med dig av kunskap och bidrar till arbetsgruppens professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap. Att du är närvarande och aktiv ser vi som självklart för att du ska kunna utföra dina uppgifter på bästa sätt och trivas i arbetsgemenskapen.
Dina kvalifikationer
Vi söker dig som har doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens. I första hand söker vi dig som disputerat de senaste fem åren, men även du som disputerat tidigare är välkommen att söka. För denna anställning kommer särskild vikt att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.
Gällande vetenskaplig skicklighet kommer följande att bedömas:
Krav för anställningen är:
- dokumenterad expertis och forskningsprofil som kompletterar och vidareutvecklar LOE:s verksamhet.
- doktorsexamen i materialvetenskap, kemi, tillämpad fysik eller annat relevant område.
- tidigare postdoktoral eller motsvarande erfarenhet inom relevanta områden.
Meriterande för anställningen är:
- erfarenhet av att leda forskningsprojekt.
- omfattande publiceringsaktivitet, särskilt som försteförfattare eller sista ansvarig författare.
- deltagande och samordning av nationella och internationella forskningsprojekt.
- tidigare erhållna forskningsanslag, gärna som huvud- eller medsökande.
- erfarenhet av koordinering av forskningsanslag.
Gällande pedagogisk skicklighet kommer följande att bedömas:
Meriterande för anställningen är:
- handledning av masterstudenter, doktorander och/eller postdoktorer.
- erfarenhet av undervisning på master- eller forskarutbildningsnivå.
- erfarenhet av kursutveckling och kursplanering.
Övriga skickligheter som kommer att bedömas för denna anställning är:
- Krav för anställningen är dokumenterad erfarenhet av samarbetsinriktad forskning.
- Särskilt meriterande för anställningen är tidigare erfarenhet av arbete i stora, tvärvetenskapliga forskargrupper.
Då undervisning och forskning sker på engelska, så ska du kunna uppvisa förmåga att undervisa och bedriva forskning på engelska och det är önskvärt att du inom två år kan undervisa på svenska.
Din arbetsplats
Du kommer att tillhöra Laboratoriet för organisk elektronik, en del av Institutionen för teknik och naturvetenskap. Våra lokaler är vackert belägna vid Motala ström i centrala Norrköping.
Om anställningen
För denna anställning gäller en anställningstid om fyra år, heltid.
Tillträde enligt överenskommelse.
Enligt högskoleförordningen får en biträdande universitetslektor anställas tillsvidare, dock längst under en tid på minst fyra och högst sex år som bestämts av högskolan före anställningen. En anställning får förnyas, dock högst sammanlagt två år, om det på grund av den biträdande universitetslektorns sjukfrånvaro, föräldraledighet eller andra särskilda skäl krävs ytterligare tid för att uppnå syftet med anställningen.
En biträdande universitetslektor ska efter ansökan befordras till universitetslektor om den sökande har behörighet för en anställning som universitetslektor och vid en prövning bedöms lämplig för en sådan anställning enligt de bedömningsgrunder som universitetet har bestämt ska tillämpas.
För mer information om behörighetskrav, bedömningsgrunder och anställningsförfarande för lärare se Linköpings universitets anställningsordning.
Lön och förmåner
Linköpings universitet tillämpar individuell lönesättning.
Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Välkommen att söka denna anställning genom att klicka på knappen "Ansök" nedan. Din kompletta ansökan inklusive bilagor ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 29 augusti 2025.
Ansökningar och/eller ansökningshandlingar som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.
Publikationer, i pdf- eller word-format, bifogas i ansökningsformuläret. Publikationer som du inte har i digital form skickas per post i tre exemplar till Linköpings universitet, Registrator, 581 83 Linköping. Publikationerna ska vara Linköpings universitet tillhanda senast sista ansökningsdag. Tryckta publikationer skickas inte tillbaka, då handlingar som inkommer till Linköpings universitet bevaras eller gallras enligt gällande gallringsregler.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.