Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN)

Kiselskiva ofokuserad i fokuserat ljusInstitutionen för teknik och naturvetenskap är en del av Campus Norrköping.
Vi forskar och undervisar inom flera tekniska och naturvetenskapliga discipliner där våra största områden är organisk elektronik, medieteknik, kommunikationssystem och logistik.

Institutionen ger ungefär 200 kurser årligen för våra civilingenjörs-, master-, högskoleingenjörs- och kandidatprogram. Vi har även en omfattande forskarutbildning.

Du hittar oss i det vackra industrilandskapet vid Motala ström i centrala Norrköping. 

Välkommen hit!

Forskningsmiljöer

Utbildningar

Studenter vid ett bord med stora skärmar där data projiceras i bakggrunden

Civilingenjör i datadriven utveckling, 300 hp

Som chief data officer, produktchef eller data scientist kan du leda framtidens hållbara samhälls- och affärsutveckling. Programmet Datadriven utveckling lär dig hantera storskaliga data för att lösa utmaningar med hjälp av AI och maskininlärning.

Elektronikdesign, laboration i robottillverkning

Civilingenjör i elektronikdesign, 300 hp

Innovativa elektroniksystem är avgörande för teknikutveckling. Från snabbare grafikkort för spel till hårdvara för nästa generations AI. Som civilingenjör i elektronikdesign utvecklar du hård- och mjukvara för att lösa utmaningar i många branscher.

En ung man sätter klossar med olika siffror i träfack, i förgrunden kör en robot

Civilingenjör i kommunikation, transport och samhälle, 300 hp

Självkörande fordon, automatiska lager och uppkopplade hushållsapparater – behovet är stort av fler civilingenjörer i kommunikation, transport och samhälle som leder utvecklingen mot smartare och mer hållbara transport- och logistiksystem.

Kalender

20 mars 2024

Spikprat Petter Haglund ITN/KTS

kl. 14.00 – 14.30 Utanför entrén till Campus Norrköpings bibliotek, Kåkenhus, Campus Norrköping

Petter Haglund, doktorand vid institutionen för teknik och naturvetenskap, berättar om sin avhandling "Logistics organization design for building contractors". Spikpratet är på engelska. Alla är välkomna!

Kontakt

22 mars 2024

Licentiatseminarium inom Infrainformatik: Robert Klar

kl. 10.15 – 13.00 Sal K3, Kåkenhus, Campus Norrköping

Robert Klar, vid Institutionen för teknik och naturvetenskap, försvarar sin licentiatavhandling med titeln "Digital Twinning or Ports – from characterization to operations modelling".  Seminariet är öppen för allmänheten och hålls på engelska. Opponent är Professor Theo Tryfonas, University of Bristol, Storbritannien. Handledare är Evangelos Angelakis. 

Kontakt

5 april 2024

Spikprat Patrik Isacsson ITN/LOE 

kl. 11.00 – 11.30 Utanför entrén till Campus Norrköpings bibliotek, Kåkenhus, Campus Norrköping

Patrik Isacsson, doktorand vid institutionen för teknik och naturvetenskap, berättar om sin avhandling ”Materials Design for Paper Electrodes.” Spikpratet är på engelska. Alla är välkomna!

Kontakt

12 april 2024

Disputation inom Infrainformatik: Petter Haglund

kl. 09.15 – 13.00 Sal K3, Kåkenhus, Campus Norrköping

Petter Haglund, vid Institutionen för teknik och naturvetenskap, försvarar sin avhandling med titeln "Logistics Organization Design for Building Contractors".  Disputationen är öppen för allmänheten och hålls på engelska. Opponent är Docent Jenny Bäckstrand, Jönköpings tekniska högskola. Handledare är Martin Rudberg, LiU.

Kontakt

26 april 2024

Disputation inom Tillämpad fysik: Patrik Isacsson

kl. 10.15 – 13.00  Sal K2, Kåkenhus, Campus Norrköping

Patrik Isacsson, vid Institutionen för teknik och naturvetenskap, försvarar sin avhandling med titeln "Material Design for Paper Electrodes: A Papermaking Perspective on Electrode Fabrication".  Disputationen är öppen för allmänheten och hålls på engelska. Opponent är Professor Nadège Reverdy-Bruas; Université Grenoble Alpes, Grenoble INP, Frankrike. Handledare är Isak Engquist, LiU.

Kontakt

Nyheter

Person med glasögon tittat på en datorskärm.

Dödshot vardagsmat för den akademiska detektiven

Lonni Besançon ägnar kvällar och helger åt ett sällan uppskattat renhållningsarbete. Genom blottlägga brister i vetenskapliga artiklar, har han gjort sig ovän med många. Det har gått så långt att dödshot har blivit vardagsmat för honom.

IVA, Ynnerman och kungligheter studerade AI i Silicon Valley

En svensk delegation besökte Silicon Valley för att ta tempen på områdets utveckling inom artificiell intelligens. Kungligheter, politiker och representanter för Wallenbergssfären och LiU har fått mycket att fundera över.

Tegelbyggnad vid vatten.

Ny utbildning sätter storskalig data, AI och omställning i fokus

Hösten 2024 startar LiU en ny civilingenjörsutbildning i Norrköping. Målet är att utbilda framtidens ingenjörer som kan använda AI och storskalig data för att driva ekonomisk, miljömässig eller social omställning.

Person i labbrock och handskar häller en blå vätska på en glasyta.

Miljövänligare metod för att skapa organiska halvledare

Forskare vid LiU har utvecklat ett nytt miljövänligare sätt att skapa ledande bläck för användning i organisk elektronik som solceller och konstgjorda nervceller. Fynden banar väg för framtidens hållbara teknologi.

Storsatsning på ny utrustning för materialforskning

Linköpings universitet får 44 miljoner kronor från the Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability, WISE, för ny vetenskaplig utrustning som ska bidra till spjutspetsforskning på material.

Två forskare i labbrock med handskar kopplar in sladdar till en bägare med vatten och en växt.

Elektronisk ”jord” ökar tillväxten hos grödor

Kornplantor växer i genomsnitt 50 procent mer när rotsystemet kan stimuleras elektriskt genom odlingssubstratet. Det visar forskare vid LiU som har utvecklat en elektriskt ledande ”jord” för hydroponi.

Stort gult hus med skylt Visualiseringscenter C

Ett visualiseringscenter för att förstå och förändra världen

Att visa det man egentligen inte kan se och göra komplex information begriplig genom bilder. Det är vad visualisering handlar om och det är uppdraget för Visualiseringscenter C i Norrköping.

Media om ITN och Campus Norrköping

Utsnitt av text från en tidningsartikel.

Artiklar som andra skrivit, med koppling till ITN eller Campus Norrköping. För tips och synpunkter på urval,  kontakta Thor Balkhed.

Filmer

Kontakta oss

Medarbetare

Adress

Postadress

Linköpings universitet
Institutionen för teknik och naturvetenskap
Campus Norrköping
601 74 Norrköping

Besöksadress kansli

ITN
Bredgatan 33
Kåkenhus, plan 5
Campus Norrköping

Telefon, fax och e-post

Telefon: 011- 36 30 00
Fax: 011- 36 32 70
E-post: registrator@itn.liu.se

 

Utsnitt av kartbild som visar området runt campus Norrköping

Hitta till Campus Norrköping

ITN har sina lokaler på Campus Norrköping som ligger centralt i staden, nära Motala ström
Ta gärna hjälp av Google maps för att hitta till oss