Som doktorand vid Linköpings Universitet forskar jag om mobbning, med särskilt fokus på hur den beskrivs i berättelser av de som blivit mobbade. Min forskning syftar till att förstå och synliggöra de komplexa och ofta smärtsamma erfarenheter som individer bär med sig efter att ha blivit utsatta för mobbning.
Mitt intresse för detta område kommer från en övertygelse om att varje berättelse är viktig och att de som har blivit mobbade förtjänar att få sina röster hörda. Genom att analysera dessa personliga berättelser hoppas jag kunna bidra till en större förståelse för mobbningens mekanismer och dess långvariga effekter på individens självkänsla och välmående.
I min första artikel, “‘How can you be friends with that fatty?’: The othered body in narratives on weight-based bullying,” utforskar jag hur kroppsliga normer och ideal påverkar mobbningens dynamik. Artikeln belyser hur de som utsätts för viktbaserad mobbning ofta blir "den andre" i sociala sammanhang, vilket leder till en känsla av utanförskap och alienation. Genom att lyfta fram dessa berättelser vill jag utmana rådande normer om kroppsform och bidra till en mer inkluderande och förstående skolgång och samhällsstruktur.
Mitt mål är att genom min forskning skapa en plattform där de utsattas röster kan bli hörda och där deras berättelser kan bidra till att forma framtida insatser mot mobbning.
Undervisning
Förutom min forskning är jag kursansvarig för kursen ’Utbildningens sociala processer’ som ges i de korta lärarprogrammen ULV (Utländska lärares vidareutbildning), VAL (Vidareutbildning av lärare) och KPU (Kompletterande pedagogisk utbildning).
Min undervisning fokuserar på att ge blivande lärare verktyg för att förstå och hantera ledarskap, konflikter, relationer, normer och identitet i skolmiljön. Genom att utforska hur normer påverkar elevers självbild och sociala interaktioner, strävar jag efter att förbereda lärare för att skapa inkluderande och stödjande lärmiljöer. Jag betonar också vikten av auktoritativt lärarskap, där lärare kombinerar tydlig struktur och höga förväntningar med empati och stöd, för att främja en positiv och utvecklande skolmiljö för alla elever.