Institutionen för beteendevetenskap och lärande (IBL)

Att erövra kunskaper om, och förståelse för, mänskligt beteende och förutsättningar för lärande utgör grunden för ett hållbart samhälle.

Institutionen för beteendevetenskap och lärande rymmer flera forskningsmiljöer som både disciplinärt och i tvärvetenskaplig samverkan bidrar med kunskaper inom samhällsområden som arbete och arbetsliv, psykisk hälsa, funktionsnedsättningar hos barn och vuxna, skola och ett livslångt lärande. Vi utbildar studenter och forskare som står väl rustade att möta framtida utmaningar i samhälle och arbetsliv.  

Nyheter

Peter Borring som moderator för paneldebatt

21 november 2024

Digitaliseringsnavet tar sig an lantbrukets utmaningar

Invigningen av kick-off för Digitaliseringsnavet bjöd på fanfar, smarta maskiner, digitalteknik, åtta kärnfulla föredrag och en exklusiv paneldiskussion med både lantbrukare och representanter från expertnätverket.

Sophia Jarlgård, Julia Lindgren-King och Simon Eriksson, vinnare av Årets examensarbete 2024.

13 november 2024

Uppsatser om teknikundervisning i förskolan och lärande om naturligt urval på högstadiet

Sophia Jarlgård och Julia Lindgren-King har studerat könsskillnader i hur barn tar sig an en konstruktionsuppgift i förskolans teknikundervisning. Simon Eriksson har utvecklat en undervisningssekvens om naturligt urval för årskurs 9.

12 november 2024

Varför syns du inte på Teams?

Med hjälp av ny teknologi har arbetsgivare fått större möjlighet att övervaka sina anställa än tidigare. Men vad innebär detta för de anställdas arbetsmiljö och välbefinnande? Daniel Lundqvist har fått medel från Forte för att undersöka detta.

Forskning

En pojke står vid en svart tavla. En annan pojke räcker upp handen.

"Mellanklass kan man kalla det"

Projektet berör övergångar i skolans tidiga år och hur dessa görs och förstås samt hur barn och vuxna skapar mening i samband med övergångar. I relation till övergångar synliggörs ålder, åldrande samt normer kring detta i skolkontexten.

AI skrivet i bokstäver på blå bakgrund.

AI literacitet i lärarutbildning

Detta projekt fokuserar på AI literacitet i svensk lärarutbildning, främst vad AI literacitet inom lärarutbildningen innebär i form av kunskaper och kompetenser.

En kvinna tittar på olika symboler för digitala tjänster.

AI och automation av undervisning

En utforskande och praktiskt inriktad studie som undersöker vad som händer med lärares praktik när Al och Machine Learning (ML) algoritmer introduceras i grundskolans klassrum.

Forskarutbildning

En hand som håller i ett pussel i form av ett människohuvud.

Forskarutbildning i psykologi

Forskarutbildningen i psykologi ger dig stora möjligheter att studera olika aspekter av människors beteende. Här finns flera forskningsgrupper med olika fokus, t ex små barns minne, internetterapi, beslutsfattande och hur människor agerar i grupp.

Forskarutbildning i pedagogiskt arbete

Forskarutbildningen i pedagogiskt arbete är inriktad mot forskning i och om förskola, skola och lärarutbildning. Avhandlingsprojekten har relevans för skola och lärarutbildning och doktoranderna får möjlighet att undervisa.

Forskarutbildning i funktionsnedsättning och samhälle

Utbildningen består av forskarstuderande med varierande bakgrund, vilket är en förutsättning för att frågeställningar ska kunna behandlas från olika perspektiv.

Avdelningar

Kvinna lyssnar och försöker höra

Avdelningen för funktionsnedsättning och samhälle (FUSA)

Vi forskar kring olika funktionshinder, där vi bland annat mäter och jämför påverkan och grad av funktionsnedsättning. Fokus ligger på kognition och kommunikation.

Avdelningen för lärande, estetik och naturvetenskap (LEN)

Avdelningens uppdrag är att bedriva utbildning och forskning inom det utbildningsvetenskapliga området samt utbildning inom språklig kommunikation.

Avdelningen för pedagogik och didaktik (PEDI)

Vid avdelningen fokuseras lärares arbete och elevers lärande, både vad gäller grund- och avancerad utbildning, forskarutbildning och forskning.

Personer samtalar i industrimiljö

Avdelningen för pedagogik och sociologi (APS)

Ett hållbart arbete och arbetsliv är fokus för avdelningen med forskning och utbildning inom både pedagogik och sociologi. Avdelningens medarbetare forskar och undervisar bland annat om lärande, ledarskap, jämställdhet, hälsa och arbetsförhållanden.

människor som samtalar runt ett bord

Avdelningen för pedagogik och vuxnas lärande (PVL)

Vid avdelningen finns bland annat Sveriges enda utbildning till folkhögskollärare och en av världens största vuxenpedagogiska forskningsmiljöer. Vuxnas lärande i vuxenutbildning och folkbildning såväl som yrkesutbildning är i fokus vid avdelningen.

Avdelningen för psykologi (PSY)

Vid Avdelningen för psykologi finns spännande forskning kring många olika delar av ämnet psykologi. Vi utbildar också psykologer och psykoterapeuter för att de ska

Kontakta oss

Institutionsledning

Medarbetare vid IBL

Adress

Postadress

Linköpings universitet
Institutionen för beteendevetenskap och lärande
581 83 Linköping

Besöksadress

IBL:s kansli
Hus I och hus D
Campus Valla

Institutionsstyrelse vid IBL