Över en halv miljon människor i Sverige lever med kronisk njursjukdom. Förutom risk för utveckling av terminal njursvikt, är njursjukdom också en viktig riskfaktor för utveckling av hjärt-kärlsjukdomar. Olika typer av njurinflammation (glomerulonefrit) är den bakomliggande orsaken till njursvikt hos en fjärdedel av alla individer som idag behandlas med dialys eller är njurtransplanterade. Till de mest akuta och allvarliga glomerulonefriterna hör ANCA-associerad vaskulit, som förutom inflammation i njurarnas kärlnystan också kan orsaka inflammation i andra små kärl i kroppen med en mycket varierande sjukdomsbild som följd. Med modern immunsuppressiv behandling nås sjukdomskontroll i en stor majoritet av fallen, men mer än hälften av patienterna får återfall i sjukdomsaktivitet som kräver ny behandling.
Vi har idag otillräckliga kunskaper om vilka faktorer som styr sjukdomsförloppet och vem som kommer att få en återfallsbenägen eller allvarlig sjukdom och det finns ett stort behov av mer specifika biomarkörer. Det finns också ett stort behov av ökade kunskaper om den hälsorelaterade livskvaliteten hos patienterna.
I Östergötland finns sedan snart 30 år tillbaka en väl karakteriserad och bred patientkohort där vi kontinuerligt inkluderar nyinsjuknade patienter som följs med avseende på sjukdomsaktivitet, organskada och hälsorelaterad livskvalitet samt med provtagning till biobank. Detta ger oss en unik möjlighet att studera riskfaktorer och sjukdomsförlopp, hitta biomarkörer som kan användas för att förutsäga allvarlighetsgrad och återfall, samt få en bredare uppfattning om sjukdomarnas påverkan på patienternas liv.
I förlängningen är målet att skräddarsy behandling och uppföljning efter varje individs risk för svår sjukdom och återfall och på så vis öka överlevnaden, minska risken för skador och förbättra livskvaliteten för de drabbade.