sofgu49

Sofia Gustafsson

Biträdande professor

Jag är biträdande professor i historia. Min forskning rör sig främst kring de senmedeltida städernas lagar och organisation. Jag har också forskat kring den tidiga lutherska föreställningsvärlden utifrån prästen Joen Petri Klints järteckenbok.

Publikationer

2024

Sofia Gustafsson (2024) The legal position of guests in late medieval Stockholm Urban History (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Sofia Gustafsson (2024) Järteckentro i reformationstid Nordbor: Liv och rörelse under 500 år, s. 62-67 (Kapitel i bok, del av antologi)

2020

Sofia Gustafsson (2020) The introduction of large councils in late medieval towns: The example of Stockholm Words and deeds: shaping urban politics from below in late medieval Europe, s. 73-87 (Kapitel i bok, del av antologi) Vidare till DOI

2018

Sofia Gustafsson (2018) Joen Petri Klint: Stridbar kyrkoherde i Vasatid Personhistorisk Tidskrift, Vol. 1, s. 29-50 (Artikel i tidskrift)
Sofia Gustafsson (2018) Järtecken: Joen Petri Klint och 1500-talets vidunderliga lutherdom

Forskning

Medeltidens städer

Min huvudsakliga forskningsinriktning är medeltida urbanhistoria. Min avhandling handlade om stadsorganisation och politisk kultur i de senmedeltida svenska städerna i en europeisk kontext. Jag har sedan dess fördjupad mina studier på temat, oftast med Stockholm som exempel, och publicerat artiklar om Stockholms råd, om Stockholms menighetsrepresentation och om relationen mellan tyskar och svenskar i staden på 1400-talet.

Min forskning har också handlat om stadslagar och lokala förordningar. Jag har också publicerat en artikel om rättstatus för besökare i Stockholm under senmedeltiden.
Jag har även forskat om Stockholms blodbad 1520, där jag har upptäckt att ämbetsinnehav låg till grund för vilka som avrättades bland Stockholms borgare. Jag skriver också om hur Stockholms självstyre minskade under Gustav Vasas regim.

Järteckentolkning på 1500-talet

Jag har ägnat flera år åt att utforska en av de mest säregna handskrifter vi har i Sverige från 1500-talet, Joen Petri Klints järteckenbok. Det är en 400 sidor tjock foliant om järtecken, skapad av en präst från Vikbolandet i Östergötland. Här samsas berättelser om missbildningar hos människor och djur med syner av kometer, vädersolar, stridande trupper i skyn och andra märkligheter i en salig blandning. Här finns också hundratals färgglada teckningar som illustrerar de olika fenomenen.

Järtecknen ansågs förebåda kommande olyckor. Boken och dess kontext ger upplysningar om den tidiga lutherska föreställningsvärlden. Klint var i gott sällskap av tidens lärda män i sina uttolkningar av järtecknen som sammanhängande med tidens politik, religion och samhällsutveckling. Jag har publicerat en monografi om Klints järteckenbok, transkriberat handskriften samt gjort en biografisk studie av Klint.

Undervisning

På LiU är jag huvudhandledare till doktorand Karin Ehrenkrona och biträdande handledare till doktorand Pontus Larsen. Jag är även biträdande handledare till doktorand Louise Jakobsson vid Karlstads universitet.

På LiU undervisar jag bland annat på kurserna Historia 1 (för fristående studenter och på ämneslärarprogrammet), Sweden and the Swedes (för utbytesstudenter), Att arbeta med historiska arkiv (i samarbete med Riksarkivet) och Kulturarv: historia, praktik och värderingar. Jag har även handlett många uppsatser upp till masternivå och undervisat på kurser inom forskarutbildningen i historia. Jag var forskarutbildningsansvarig mellan 2020 och 2023.


CV

Jag tog doktorsexamen i historia vid Stockholms universitet 2007. Under åren 2007 till 2009 var jag postdoktor, dels på Institut für vergleichende Städtegeschichte vid Universität Münster, Tyskland, dels på Historiska institutionen vid Stockholms universitet. Jag har varit anställd på Linköpings universitet sedan slutet av 2009. Sedan 2023 är jag biträdande professor i historia.

Strimmanföreläsning

Guds straff eller naturfenomen?

Sofia Gustafsson håller en föreläsning på ämnet "Guds straff eller naturfenomen?" i filosofiska fakultetens föreläsningsserie Strimman, under temat "Olika sorters historia".

Min institution