10 februari 2021

I februari publicerade den amerikanska tidningen The Atlantic en artikel om utmaningarna med en hållbar hantering av fosfor. Linköping universitets Geneviève Metson blev intervjuad av tidningen.

En av de främsta amerikanska tidningarna, the Atlantic, gjorde en djupdykning i mänsklighetens jakt på och behov av fosfor i sitt februarinummer. En av experterna som förklarar problemen kring mänsklighetens hantering av fosfor och det trasiga kretsloppet är Linköpings universitets universitetslektor Geneviève Metson.

- Vi har ett too-little-too-mutch probelm vilket gör konversationen kring fosforhantering mycket svår, säger hon och förklarar varför stor vetenskaplig framgång lett till ännu större utmaningar för framtiden.

Artikeln fokuserar på bland annat på fosfor brist ur ett historiskt perspektiv, hur mänskligheten löste problemet och hur den vetenskapliga revolutionen skapade ännu större framtida problem. Läs den fullständiga artikeln på The Atlantic.

Senaste nytt från LiU

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.

Glasskiva med droppe belyst underifrån.

Nästa generations hållbara elektronik dopas med luft

Forskare vid LiU har utvecklat en ny metod där organiska halvledare kan bli mer ledande med hjälp av luft som störämne. Enligt forskarna är det ett stort steg mot framtidens billiga och hållbara organiska halvledare.