Möbelsnickeri, 180 hp

Examensarbete - Din gungande vän

I mitt examensarbete har jag undersökt en idé om en gungpall i papperssnöre, för två personer. Möbeln är avsedd för ett roligt, aktivt sittande. Ett tillfälle för lek och samspel med sin gungade partner.

Jag ser ett värde i att lyfta det lekfulla i en bransch som jag ibland kan känna definieras av strama, återhållsamma och pretentiösa manér. Hantverkets kvalitet är av hög standard trots den anspråkslösa och lediga attityden, som jag hoppas att möbeln kan representera.

Formgivningen av gungpallen baseras på en grundlig undersökning av vilken form på medarna som ger det optimala gunget.

Mail: richard.sviberg@gmail.com

Möbel av Richard Sviberg
David Lagerlöf
Möbel av Richard Sviberg

 

Avancerad möbel – Gesäll – Blå Skåpet

Minns du uttrycket ”skita i det blå skåpet”? Mitt Blå Skåp är en konceptmöbel som i första hand är avsett som utställningsobjekt. Begreppet att ”skita i det blå skåpet” kom att bli ett folkligt uttryck för att göra bort sig, efter Janne ”Loffe” Carlssons bevingade ord i filmen Göta kanal (1981).

Möbeln är min tolkning av hur skåpet Janne syftar till i filmen kan ha sett ut. Jag har formgivit och byggt efter mina egna föreställningar. Detta med ett sobert och högkvalitativt snickeri med formspråk inspirerat av arketypiska svenska utedass.

Att göra bort sig är inte sällan en hemsk upplevelse. I stället för att sättas vid skampålen till allmänhetens hån är det Blå Skåpet en mer bekväm, trygg och omfamnade plats. Med möbeln vill jag gestalta en mer humanitär respons till det ofrånkomliga faktum att vi alla gör misstag ibland. Att skita i det Blå Skåpet ska inte kännas som hemsk sak, snarare tvärtom.

Tapetsering: Stina von Heijne
Dekopör: Natalia Kita
Material: Lönn, tay, läder, mässing, schellack & hårdvaxolja
Mått: B 536 mm D 506 mm H 1450 mm

Möbel av Richard Sviberg
Möbel av Richard Sviberg
Möbel av Richard Sviberg

Vårutställning 2024

Organisation