Möbeldesign, 180 hp

Kollektionen följer metoden − en nyskapande möbelkollektion med inspiration från modekollektionen – Examensarbete 16 hp

En kollektion egentillverkade möbler i massiv svensk bok och aluminiumprofiler. En hommage till det råa och rena i material och konstruktion. Jag hade inför projektet antaganden om möbelkollektionen som begrepp. För att utmana min bild har jag studerat modekollektioner och tagit fram en metod som jag använt i min kreativa process där jag tänjt på kollektionens DNA i omfattning och stringens. Möblerna bär på en medvetenhet och soliditet. Ett sätt att bevara råvarorna i rationella former som bär upp funktionen. Examensarbetet kan ses som ett manifest och en imitation av hur en framtida och samtida skalbar och flexibel industriell tillverkning kan se ut. Där industriell produktion möter hantverk. 

Kollektion 2020

Kollektionen

En egentillverkad möbelkollektion i aluminium och massivbok. I mitt examensarbete har jag tänjt på möbelkollektionens DNA. Min metod har jag arbetat fram genom att studera och inspireras av modekollektionen.

 

Stolen

En rak och stringent stapelbar stol, bestående av tre aluminiumprofiler och svensk massiv bok. Små justeringar har gett stolen sin komfort. Så som vinklar på bakbenens övre kant som översätts av profilen och i sin tur ger ryggen sin lutning.

 

Hyllan

En luftig hylla som släpper in ljuset i rummet. Mot väggen landar skuggorna likt vågor och ljuset som träffar den suddar ut gränsen mellan metall och trä.

 

Lampan

En solitär i gruppen, enkel och ren i sin uppenbarelse lyser den upp i mörkret. Lampan består av en massiv fot i bok med två aluminiumprofiler som reflekterar rummets och LED-belysningens sken.

 

Process

Volymmodell, mallar och tillverkning. Verktyg som jag använt mig av i min formgivningsprocess och för att tillverka kollektionen. Tillsammans är de konstruerade för att enkelt tas isär och fraktas.

Vårutställning 2020

Organisation