Möbelsnickeri, 180 hp

Examensarbete - Dörrstopp i trä - En studie i olika sätt att hålla en möbeldörr i stängt läge

Jag har utforskat haspar, hakar och lås som funktionella inslag i möbeltillverkning. Kriteriet har varit att de inte ska finnas att köpa på marknaden och att de ska gå att tillverka själv.

Genom att läsa, intervjua, och fördjupa mina kunskaper i hur hantverkare har löst låsfunktionen tidigare - både på enkla och avancerade sätt, dolda och synliga, från dassdörr till schatull - har jag valt ut tio varianter.

I möbeln finns dessa representerade i små stommar som är 230 x 200 x 200 millimeter. Dessa har sedan staplats på varandra och kan tas ner så att konstruktionen kan inspekteras.

Mobil: 076-195 77 89
Mail: oa.soderstrom@gmail.com
Instagram: oa_soderstrom

Andreas Söderström examensarbete, Malmstens Campus Lidingö Foto Anders och Mia

Andreas Söderström examensarbete, Malmstens Campus Lidingö

Andreas Söderström examensarbete, Malmstens Campus Lidingö

Avancerad möbel - Gesäll - Morfar

I ett samarbete mellan snickeristudenten Andreas Söderström och designstudenten Ragnar Brodow har gesällmöbeln Morfar tagit form. Möbeln är tillverkad i valnöt och körsbär.

Hela möbeln andas avancerade snickeritekniker och kärlek till hantverket. Med specialtillverkade mässingsbeslag och lönnfack för dolda skatter är det här en möbel som tål att undersökas närmare. Vid en första anblick är Morfar lite stel och fyrkantig men rätt som det är ändrar han karaktär.

Skåpet är en hyllning till morfäderna Ingvar och Bengt. Ingvar var ingenjör och vid hans bortgång ärvde Andreas både hans ritbestick och hans skaparglädje. Ragnars morfar Bengt arbetade som lärare och uppskattade att kunna samla och systematisera. I den här möbeln lyfts de finaste egenskaperna fram och doften av tobak från Ingvars pipa och Bengts smygsnusande kan nästan anas för dem som kände herrarna.

Andreas Söderström examensarbete, Malmstens Campus Lidingö

Andreas Söderström examensarbete, Malmstens Campus Lidingö

Vårutställning 2023

Organisation