Hedersdoktor 2025

Jensen Huang, vd Nvidia, utses till teknologie hedersdoktor för sina banbrytande insatser inom utvecklingen av grafikprocessorer. Dessa utgör i dag den tekniska grunden för AI-utvecklingen.

AI kommer att ha en drastisk inverkan på vårt samhälle och möjliggöra ny banbrytande forskning, säger Johan Ölvander, dekan vid den tekniska fakulteten.
Vi ser en framtid där AI-drivna system arbetar tillsammans med människor för att lösa samtidens stora utmaningar och där Linköpings universitet är väl positionerade och redo att ta en ledarposition, säger Anders Ynnerman professor i Vetenskaplig visualisering.

Porträtt av Jensen Huang

Jensen Huang, vd Nvidia Fotograf: Nvidia

Jensen Huang, grundare och vd för Nvidia, är en visionär ledare som formar framtiden inom AI, accelererad databehandling och vetenskaplig forskning. Hans resa från Taiwan till Thailand och sedan USA, där han studerade elektroteknik vid Oregon State University och Stanford University, har format hans globala perspektiv och lagt grunden för hans banbrytande arbete.

År 1993 grundade Jensen Huang Nvidia, med fokus på att förnya arbetet med datorgrafik. Han såg tidigt att grafikprocessorer (GPU:er) kunde göra mer än skapa grafik för videospel. Det ledde till utvecklingen av Nvidias cuda-plattform 2006, som gjorde GPU:er till de kraftfulla generella beräkningsenheter som i dag utgör den tekniska grunden för AI. Under hans ledarskap har Nvidia fått en nyckelroll i den AI-drivna industriella revolutionen och erbjuder fullstack-teknologi som forskare, utvecklare och företag förlitar sig på för alltifrån avancerade generativa språkmodeller och AI-agenter till robotar och autonoma fordon.

Jensen Huang anser att AI kommer att ha en drastisk inverkan på globala industrier som transport, sjukvård och tillverkning. Han ser en framtid där AI-drivna maskiner arbetar tillsammans med människor för att lösa världens största utmaningar. Genom forskning och innovation driver Huangs företag Nvidia fram teknologier som möjliggör AI-implementering i olika branscher och stödjer vetenskapliga och medicinska genombrott.

Nominering

Vem som helst kan nominera en person till hedersdoktor vid Tekniska högskolan.

Tekniska högskolans (LiTH) policy är att till hedersdoktorer utse mycket välmeriterade personer med personlig koppling till verksamheten vid LiTH, avseende

• forskning
• forskarutbildning eller annat vetenskapligt utbyte eller
• undervisning och pedagogisk utveckling

Personer utanför akademin som har stor betydelse för LiTH kan utses till hedersdoktorer, likaså personer som bidragit till att öka intresset för teknik och naturvetenskap i vid bemärkelse.

Den som redan är teknologie doktor vid en svensk teknisk fakultet/högskola kan normalt inte bli teknologie hedersdoktor vid fakulteten.

Namnförslag och helst CV samt kortfattad motivering lämnas till Tekniska fakultetsstyrelsens sekreterare Margareta Johansson.
Sista dagen att nominera en person inför 2025 var den 20 december 2024.

Observera att kandidaterna inte bör informeras om att de är nominerade.

Då förebilder är mycket viktiga, och flertalet tidigare utsedda hedersdoktorer är män, vill fakulteten särskilt uppmärksamma att aktivt arbeta för att identifiera kvinnliga kandidater. Det eftersträvas även en jämn spridning över fakultetens verksamhetsområde över tid.

Teknologie hedersdoktorer 2024

Marcus Wandt och Anton Zeilinger utsågs 2024 till teknologie hedersdoktorer vid Tekniska högskolan.

Marcus Wandt

Porträtt av man på rymdstation (Marcus Wandt)Marcus Wandt, hedersdoktor 2024 vid Tekniska högskolan vid Linköpings universitet.Fotograf ESA – Marcus Wandt

Marcus Wandt utsågs 2024 till teknologie hedersdoktor på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet. Som Sveriges tredje astronaut i rymden har han bidragit till ett ökat teknikintresse i hela landet. Under sin tid som chefsprovflygare på Saab har Marcus Wandt deltagit i flera forskningsprojekt inom flygområdet. Just flyg är ett viktigt forskningsområde för Linköpings universitet där Saab och LiU har ett långvarigt strategiskt partnerskap inom både forskning och utbildning

Anton Zeilinger

Porträtt av skäggig man (Anton Zeilinger)Anton Zeilinger, utsedd till hedersdoktor 2024 vid Tekniska högskolan vid Linköpings universitet. Fotograf Jacqueline Godany

Anton Zeilinger utsågs 2024 till teknologie hedersdoktor för sina insatser inom kvantteknologi. Bland annat har han gjort banbrytande experiment med snärjda, eller ”sammanflätade”, fotoner som bryter mot Bells teorem. Experimentet banar väg för kvantinformationsvetenskap, som använder kvantmekaniska system för informationsbehandling och informationsöverföring, vilket ger högre beräkningskraft och säkrare kommunikation.

Våra hedersdoktorer och deras föreläsningar