Om tvåstegsverifiering

Med tvåstegsverifiering minskar du risken att okända loggar in på ditt konto och missbrukar det. Tvåstegsverifiering bidrar med en extra bekräftelse på att det är du och ingen annan som loggar in på ditt LiU-konto när du befinner dig utanför campus. Du har även möjlighet att neka inloggningsförsök som du inte känner igen.

Ny student?

Kom igång genom att följa instruktionen i checklistan.

Tidigare undantagen från TSV?

Du som tidigare varit tillfälligt undantagen från tvåstegsverifiering av någon anledning behöver nu innan den 30 november 2023 aktivera. Följ instruktionerna i denna video: Så här fixar du tvåstegsverifiering.

Viktigt när du har tvåstegsverifiering

Verifiering utanför campus

När du aktiverat tvåstegsverifiering och befinner dig utanför våra campus och ska logga in på IT-tjänster behöver du verifiera din inloggning med hjälp av appen Microsoft Authenticator i din mobiltelefon.

Du kommer att meddelas vid inloggning när du behöver verifiera dig. Se till att ha notiser påslagna i appen.

På campus har du alltid åtkomst till LiU-resurser utan tvåstegsverifiering om du använder Eduroam-nätverket.

Stoppa obehöriga försök till inloggning

Får du en verifieringsförfrågan i appen vid något tillfälle när du själv inte håller på att logga in på ditt konto: välj att neka inloggningen. Det kan vara någon annan som försöker använda dina kontouppgifter, vilket du med tvåstegsverifiering har möjlighet att hindra.

Väljer du att neka en inloggning får du en följdfråga om du vill rapportera denna händelse som ett bedrägeriförsök. Väljer du att göra det skickas ett ärende till LiU:s IT-säkerhetsgrupp.

Återställ tvåstegsverifiering

Har du problem med tvåstegsverifieringen eller har du en ny enhet du vill använda för att verifiera dig med? Du kan återställa tvåstegsverifieringen med hjälp av bank-id och ställa in den på nytt. Har du inte bank-id behöver du kontakta Infocenter för att få hjälp. På campus har du alltid åtkomst till LiU-resurser utan tvåstegsverifiering om du använder Eduroam-nätverket.

Besök den här sidan för att återställa med bank-id: reset.tsv.liu.se