Podcasts från Linköpings universitet
Visa/dölj innehåll

Lyssna på språng eller i lugn och ro. Våra poddar bjuder dig på intressanta ämnen från såväl forskare som studenter vid Linköpings universitet. Glöm inte att prenumerera på våra kanaler så missar du inte när nya avsnitt släpps.

Missa inte våra podcasts på engelska, du hittar dem genom att ändra språk på sidan.

Fakultet - En podcast om dig och din vardag
Visa/dölj innehåll

Profilbild för podden Fakultet.Är du samhällsintresserad och vetgirig? Fakultet vill ge dig något nytt om den värld vi lever i. Här får du det du behöver för att rusta dig inför utmaningar vi står inför. Du får det dels genom forskarens erfarenhet, dels genom dem det faktiskt berör och deras berättelser.

Du kan lyssna direkt på fem avsnitt Fakultet från sommaren 2019 medan fem nya avsnitt produceras under våren 2020. Fakultet finns på plattformar som iTunes, Spotify och PodBean. Missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och prenumerera på Fakultet i din podcastspelare.

Fakultet på Apple Podcasts
Fakultet på Spotify
Fakultet på PodBean

Avsnitt 1: Mamma, pappa, kanske barn
Visa/dölj innehåll

Avsnitt 1 - Fakultet Story - ToppbildLolita föddes utan livmoder och med en 2,5 cm djup slida. ”Jag var ett missfoster” säger Lolita. 32 år senare föder hon Cash Douglas som i dag är 4 år. ”Jag är så lycklig...” säger Lolita. Livet förändrades förstås för Lolita och Patrik när de fick barn, efter en livmodertransplantation. Men hur påverkas alla våra liv av detta? Vad händer med normen om vad som är kvinnligt och vad händer med betydelsen av att fysiskt bära sitt barn?

Lisa Guntram, forskare vid Linköpings universitet, har intresserat sig för detta. ”I och med att vi får fler medicinska möjligheter att bära barn- då kanske normen att man ska bära barn, förstärks? Trots att vi i Sverige har en stark och lång tradition av kvinnlig frigörelse så finns det en ganska stark förväntan på att en kvinnas liv innefattar att både få och vilja ha barn. Det är att gå utanför normen om man inte följer den idén om livsbana.”

Intervjuade i avsnittet är Lisa Guntram, universitetslektor vid Linköpings universitet och Lolita Carlerup, mamma, och Linda Wästerlund, donator.

Läs ett reportage om Lisa och hennes forskning

Avsnitt 2: Trött på utanförskapet. Vill in!
Visa/dölj innehåll

Avsnitt 2 - Fakultet Story - Toppbild”Polisanmäler ni ungarna när de hittar på skit? Jag svarade: är det någonting vi ska göra så är det att vi ska orosanmäla hela området. Vi vet att 10-åringarna som kommer hit konfronteras med drogförsäljning. Många är skiträdda bara av att passera torget. De går inte ut på kvällarna, de går absolut inte till grannområdet. Många upplever en fundamental otrygghet, så vi har sagt att vi vill orosanmäla hela området och ställa makthavarna till svars. Hur fan tänker vi, liksom? Vad ska vi göra?” säger Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö och en råstark röst för Malmös barn och unga.

Går det att vända utvecklingen med ökat våld, bilbränder, dödsskjutningar, fattigdom, klyftor som gapar vidöppna? Magnus Dahlstedt, professor vid Linköpings universitet, tittar på vad som görs- och inte görs- åt problemen.

”Hela debatten om förorten, som om orten vore en container för sociala problem som rymmer alla problem som vi inte vill se i samhället och kalla det parallellsamhället, är ett symptom på att vi befinner oss i en politisk debatt som vi måste ur. I stället för att prata om utanförskap borde vi prata om ojämlikhet och dom processer som skapar ojämlikhet och om dess effekter,” säger Magnus Dahlstedt.

Intervjuade i avsnittet är Magnus Dahlstedt, professor vid Linköpings universitet, Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig Helamalmö, och Pippi och Armanda, ungdomar i Helamalmö.

Läs ett reportage om Magnus och hans forskning

Avsnitt 3: De digitala minstingarna – vem ska förskolan lyssna på?
Visa/dölj innehåll

Fakultet Story - Toppbild - Avsnitt 3Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar noll skärmtid för barn upp till två år. Alltså ingen tid över huvud taget. Och max en timme per dag för barn mellan 2 och 5 år. Samtidigt så uppmuntrar och stimulerar och kräver svenska myndigheter och kommuner att vi använder digitala medier redan i förskolan. Det är svårt det här, både för föräldrar och förskolepedagoger. Och vad vet vi egentligen om hur små barn lär sig med hjälp av digitala medier och vem i hela världen kan man lita på?

”Om de själva hade fått välja hade de suttit hela dagen och tittat på en skärm” säger Cecilia Fredlund, förälder till barn på Linblommans förskola. Det är föräldramöte och Anett Sundqvist, forskare vid Linköpings universitet, är inbjuden för att berätta om sin forskning.

”Det vi ser är att, ja, barn kan lära sig från digitala medier men det är inte så lätt. De behöver många fler repetitioner, det behöver vara ett väldigt genomtänkt socialt material, och det behöver vara en vuxen som sitter bredvid. Då kan barnet lära sig från digitala media. Men inte av sig självt.”

Intervjuade är Anett Sundqvist, docent i utvecklingspsykologi och forskare i det s k babylabbet vid Linköpings universitet, och föräldrar till barn på förskolan Linblomman i Linköping.

Läs ett reportage om Anett och hennes forskning

Avsnitt 4: Så tar du beslut - och vad som styr dig
Visa/dölj innehåll

Fakultet Story - Toppbild - Avsnitt 4”Vill jag tro på en sak eller vill jag fatta ett beslut så hittar jag en anledning att fatta det beslutet. Vi tror ju att vi baserar våra beslut på argument men ofta kommer vi på argumenten efter att vi har fattat beslutet. De flesta är rätt medvetna om att de inte är så himla bra på att fatta beslut, vilket gör det ännu mer förbryllande, kan jag tycka. Men att våra känslor påverkar hur vi fattar våra beslut, det tror jag att vi tenderar att glömma bort”, säger Gustav Tinghög, forskare vi Linköpings universitet.

Intervjuade är Gustav Tinghög, biträdande professor och forskare vid JEDI-lab vid Linköpings universitet, Sara Jordling, djurrättsaktivist.

Läs ett reportage om Gustav och hans forskning och läs mer om Experiment i beteende- och neuroekonomi.


Avsnitt 5: Tvillingstäderna
Visa/dölj innehåll

Omslagsbild till podcast FakultetNorrköpingsborna mår sämre, de äter sämre, de röker mer, och de har sämre hjärthälsa än Linköpingsborna. Två lika stora städer med bara några mil emellan och ändå så olika. Hur kommer det sig? Följ med när Olle Borg reser mellan de båda städerna och tar reda på skillnader och likheter mellan tvillingstäderna.

Intervjuade är Tomas Faresjö, professor i samhällsmedicin, och Hans Nilsson, professor i historia.

Tidigare avsnitt från Fakultet Story
Visa/dölj innehåll

Låt dig ryckas med av dessa berättelser som väcker känslor av sorg, vrede, glädje och hopp! Detta är kortare versioner av de fyra första avsnitten av Fakultet, som vi kallar Fakultet Story. Vi fokuserar här på de personer som har nytta av forskningen vid Linköpings universitet, och deras berättelser.

Möt producenterna bakom poddarna
Visa/dölj innehåll

Annelie Norberg är universitetsadjunkt i Kultur- och mediegestaltning och ansvarig för utbildningen Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor. Hon är också programledare och producent för Fakultet. Mattias Edborg är Annelies före detta student och producerar, förutom Fakultet Story, den uppmärksammade podcasten ”Mannen med den gula rocken”.

Porträtt på Annelie Norberg i polaroidformat.Foto: Björn Lisinski


"Jag kände mig så naiv. Trots att jag är över 50, välutbildad, kvinna med tre döttrar visste jag inte att det årligen föds kvinnor i Sverige utan livmoder och slida. Hur kunde jag inte veta? Varför hade jag missat att höra talas om just det? - Du är så inkrökt normal! Hann jag tänka innan jag insåg att det helt enkelt inte är något vi pratar särskilt högt om. Visste du…?

En intervju med LiU-forskaren Lisa Guntram för något år sedan lämnade mig inte i fred. Jag märkte att jag ständigt återkom till de normkritiska och etiska frågor hon väckt i mig. Så när podcasten Fakultet skulle bli till var min första tanke – Lisas forskning måste jag berätta om. Säkert är ni fler därute som kommer att bli lika fascinerade som jag blev. Och så ynnesten att få intervjua Lolita Carlerup, en av de kvinnor som faktiskt levt utan livmoder i hela sitt liv, och som på ett modigt, ärligt och starkt sätt berättar – för att fler än jag ska få veta. 

Det här är tanken med podden Fakultet.  Vi vill tillföra nya röster och fler perspektiv som visar på den relevans LiUs forskning har för vårt samhälle - för dig och mig och oss tillsammans.  Och det kan handla om allt från digitalisering och hur du fattar dina beslut, till folkhälsa och integration."

Annelie Norberg, programledare/producent och universitetsadjunkt i Kultur- och mediegestaltning vid Linköpings universitet.

Polaroidbild på Mattias Edborg för poddsida.
"Min uppgift i Fakultet Story har varit att hitta kärnan i berättelsen från de tidigare poddavsnitten av Fakultet, men också att rikta den åt en ny målgrupp, då kanske främst studenterna på Linköpings universitet. Jag har klippt, tagit bort och lagt till för att hitta en annan rytm och tempo med hjälp av min röst och min urvalsprocess. Det har inte varit lätt då Annelie Norberg gjort ett fantastiskt jobb med innehållet till Fakultet som det här är baserat på, men väldigt givande.

Jag tycker man ska lyssna på Fakultet Story för att det säger något om vår samtid och att det finns berättelser där ute som ger oss perspektiv i vårt sätt att se saker. Och att det faktiskt finns forskning på universiteten att ta del av som man kanske inte annars skulle få eller veta hur man får tillgång till."

Mattias Edborg, producent och alumn från utbildningen Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor vid Linköpings universitet.

Media
Visa/dölj innehåll

Podcastutbildning i fokus

Tidningen AffärsStaden lägger fokus på vår podcastutbildning och träffar ansvariga och drivande av kuren - Annelie Norberg, och tre av poddstudenterna.

AffärsStaden v38

Lär dig producera din egna podcast
Visa/dölj innehåll