Podcasts från Linköpings universitet
Visa/dölj innehåll

Lyssna på språng eller i lugn och ro. Våra poddar bjuder dig på intressanta ämnen från såväl forskare som studenter vid Linköpings universitet. Glöm inte att prenumerera på våra kanaler så missar du inte när nya avsnitt släpps. 

Fakultet Story - känslor i kortformat
Visa/dölj innehåll

Profilbild för podden Fakultet.

Låt dig ryckas med av dessa berättelser som väcker känslor av sorg, vrede, glädje och hopp! Nu släpper vi ett avsnitt i veckan fyra kortare versioner av Fakultet, som vi kallar Fakultet Story, med start lördag 21 september. Där fokuserar vi ännu mer på historien som personer, som har nytta av forskningen vid Linköpings universitet, berättar.

Du kan lyssna direkt på Fakultet Story och de längre versionerna av Fakultet genom att rulla ner på sidan. Men vi finns också på plattformar som iTunes, Spotify och PodBean. Missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och prenumerera på Fakultet i din podcastspelare.

Fakultet på Apple Podcasts
Fakultet på Spotify
Fakultet på PodBean

Möt producenterna bakom Fakultet Story
Visa/dölj innehåll

Porträtt på Annelie Norberg i polaroidformat.Foto: Björn Lisinski


"Jag kände mig så naiv. Trots att jag är över 50, välutbildad, kvinna med tre döttrar visste jag inte att det årligen föds kvinnor i Sverige utan livmoder och slida. Hur kunde jag inte veta? Varför hade jag missat att höra talas om just det? - Du är så inkrökt normal! Hann jag tänka innan jag insåg att det helt enkelt inte är något vi pratar särskilt högt om. Visste du…?

En intervju med LiU-forskaren Lisa Guntram för något år sedan lämnade mig inte i fred. Jag märkte att jag ständigt återkom till de normkritiska och etiska frågor hon väckt i mig. Så när podcasten Fakultet skulle bli till var min första tanke – Lisas forskning måste jag berätta om. Säkert är ni fler därute som kommer att bli lika fascinerade som jag blev. Och så ynnesten att få intervjua Lolita Carlerup, en av de kvinnor som faktiskt levt utan livmoder i hela sitt liv, och som på ett modigt, ärligt och starkt sätt berättar – för att fler än jag ska få veta. 

Det här är tanken med podden Fakultet.  Vi vill tillföra nya röster och fler perspektiv som visar på den relevans LiUs forskning har för vårt samhälle - för dig och mig och oss tillsammans.  Och det kan handla om allt från digitalisering och hur du fattar dina beslut, till folkhälsa och integration."

Annelie Norberg, producent och programledare

Polaroidbild på Mattias Edborg för poddsida.
"Min uppgift i Fakultet Story har varit att hitta kärnan i berättelsen från de tidigare poddavsnitten av Fakultet, men också att rikta den åt en ny målgrupp, då kanske främst studenterna på Linköpings universitet. Jag har klippt, tagit bort och lagt till för att hitta en annan rytm och tempo med hjälp av min röst och min urvalsprocess. Det har inte varit lätt då Annelie Norberg gjort ett fantastiskt jobb med innehållet till Fakultet som det här är baserat på, men väldigt givande.

Jag tycker man ska lyssna på Fakultet Story för att det säger något om vår samtid och att det finns berättelser där ute som ger oss perspektiv i vårt sätt att se saker. Och att det faktiskt finns forskning på universiteten att ta del av som man kanske inte annars skulle få eller veta hur man får tillgång till."

Mattias Edborg, producent

”Jag var ett missfoster”
Visa/dölj innehåll

Avsnitt 1 - Fakultet Story - ToppbildI det första avsnittet av Fakultet Story, som släpps lördag 21 september, får vi träffa Lolita som föddes utan livmoder och med en 2,5 cm djup slida. Hon berättar här sin historia. ”Jag var ett missfoster” säger Lolita. 32 år senare föder hon Cash Douglas som i dag är 4 år. ”Jag är så lycklig...” säger Lolita. Livet förändrades förstås för Lolita och Patrik när de fick barn, efter en livmodertransplantation. Men hur påverkas alla våra liv av detta? Vad händer med normen om vad som är kvinnligt och vad händer med betydelsen av att fysiskt bära sitt barn? Lisa Guntram, forskare vid Linköpings universitet, kommenterar.

Intervjuade i avsnittet är Lisa Guntram, biträdande universitetslektor vid Linköpings universitet och Lolita Carlerup.

Läs ett reportage om Lisa och hennes forskning

Tidigare avsnitt från Fakultet
Visa/dölj innehåll

Media
Visa/dölj innehåll

Podcastutbildning i fokus

Tidningen AffärsStaden lägger fokus på vår podcastutbildning och träffar ansvariga och drivande av kuren - Annelie Norberg, och tre av poddstudenterna.

Affärsstaden v38

Lär dig producera din egna podcast
Visa/dölj innehåll