Temapodden – forskning med samhällsutmaningar i fokusVisa/dölj innehåll

Logotyp för Temapodden med texten Forskning med samhällsutmaningar i fokusHur ska samhället möta och hantera frågor som till exempel miljöförändringar, diskriminering eller barns välfärd? I Temapodden möter du forskarna som med kunskaper, metoder och expertis från skilda vetenskapsgrenar, hittar svaren på de utmaningar vi står inför, både nutida och framtida.

Temapodden är en podd om tvärvetenskaplig forskning från Institutionen för Tema, vid Linköpings universitet.

Du kan lyssna direkt på podcasten här på sidan men Temapodden finns också på plattformar som Apple Podcasts, Spotify och PodBean. Missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och prenumerera på Temapodden i din podcastspelare.

Programledare för Temapodden är Per Wistbo Nibell.

Har du tankar och idéer om podden? Mejla oss på temapodden@liu.se eller besök vår organisationssida och använd gärna hashtaggen #temapodden i sociala medier.

Temapodden på Apple Podcasts

Temapodden på Spotify

Temapodden på Google Podcasts

Temapodden på PodBean


Avsnitt 13: Bilden av den svenska pappanVisa/dölj innehåll

Gäst Sarah Mitchell tittar in i kameran och håller upp sin nyutkomna doktorsavhandling.Vad tänker du på när du tänker på ordet ”pappa”? Ja, vi har säkert alla egen bild av hur en pappa är eller ska vara, och en person som verkligen detaljstuderat bilden av den svenska pappan är doktor Sarah Mitchell vid Tema Barn på Linköpings universitet.

I hennes nyutkomna doktorsavhandling studerade Sarah bilder från fotoutställningen ’Swedish Dads’ för att se hur hur pappor framställs och hur en fotobok blev ett sätt att marknadsföra Sverige utomlands.

Avsnitt 12: Förhandlingarna vid COP26Visa/dölj innehåll

Mathias Fridahl, universitetslektor vid Tema Miljöförändring gästar Temapodden.Efter två veckors tuffa diskussioner är förhandlingarna vid COP26 avslutade och Glasgow Climate Pact är antagen. Men vad betyder avtalet och hur gick förhandlingarna till?

Mathias Fridahl, universitetslektor vid Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet, kommer direkt från Glasgow och berättar om förhandlingarna bakom detta historiska avtal.

Avsnitt 11: Att bättre förstå livets zonVisa/dölj innehåll

Porträttbild av David Bastviken som gästar Temapodden.Man skulle kunna beskriva vår jord som ett äpple. På detta äpple som snurrar runt i universum så finns allt liv i äpplets skal, en tunn tunn hinna, som i verkligheten är ungefär 14 kilometer tjock.

I Temapodden denna gång möter vi professor David Bastviken vid Tema Miljöförändring som har vigt sitt liv att få oss att bättre förstå livet som finns i detta tunna äppelskal och hur människans påverkan på naturen kan komma att påverka vår framtid. Läs mer om Davids forskning här.

Avsnitt 10: Mer-än-mänsklig humaniora och människans problematiska självbildVisa/dölj innehåll

Porträttbild på Cecilia Åsberg som gästar Temapodden.I det tionde avsnittet av Temapodden möter vi professor Cecilia Åsberg. Vi lär oss om mer-än-mänsklig humaniora, människans problematiska självbild, skräpekonomi och hur vi kan försöka vara goda förfäder för kommande generationer på vår jord.

Här kan du läsa mer om Cecilias forskargrupp The Post Humanities Hub.

Avsnitt 9: Att förstå morgondagens klimatVisa/dölj innehåll

En man står på en bro med Campus Norrköping i bakgrunden.Klimatförändringarna gör att vi kommer att få ett mer extremt väder i framtiden där både skyfall och värmeböljor kommer att bli vardagsmat. Men hur ska vi idag kunna förstå hur världen kan komma att se ut i framtiden och hur ska dagens samhällsplanerare kunna fatta rätt beslut för att förbereda oss för morgondagens alltmer extrema klimat?

Det är frågor som universitetslektor Erik Glaas på Tema Miljöförändring och Centrum för klimatpolitisk forskning, CSPR, vid Linköpings Universitet arbetat med under många år och vi pratar vi om att förstå morgondagens klimat och om att fatta rätt beslut för framtiden. 

 

Programledare är Per Wistbo Nibell

Avsnitt 8: Adoptionsåterresa - semester eller identitetsskapande?Visa/dölj innehåll

Vad har barn för farhågor och förhoppningar inför en adoptionsåterresa? Och vad betyder resan egentligen för barnet?

I dagens avsnitt medverkar Johanna Gustavsson, doktor i tema Barn, Institutionen för Tema vid Linköpings universitet i Temapodden. Hon forskar på adoptionsåterresor och den utmaning för hela familjen, både ekonomiskt och känslomässigt, det kan innebära.

Läs Johannas doktorsavhandling genom att klicka på omslaget.

Avsnitt 7: Forskning - på vems villkor?Visa/dölj innehåll

Man som står i en korridor.Per Gyberg gästar TemapoddenJakten på externa forskningspengar, individuell status och höga rankningar hämmar den akademiska forskningen. Det menar Per Gyberg som är prefekt vid Institutionen för Tema vid Linköpings universitet.

Han efterlyser satsningar på hela forskningsmiljöer, inte bara enskilda individer.I sista avsnittet av Temapodden år 2020 pratar vi hållbara förutsättningar för forskning.

Programledare är Per Wistbo Nibell.

Avsnitt 6: Rätten att bli förälderVisa/dölj innehåll

Är det en rättighet att få biologiska barn och ska möjligheten att få assisterad befruktning vara tillgänglig för alla?

Det är två stora frågor som går som en röd tråd genom det forskningsprojekt som drivs av Judith Lind, universitetslektor vid Tema Barn vid Linköpings universitet.

Hur avgör man om en eventuellt blivande förälder har förmåga att ta hand om barnet och vilka etiska dilemman ställs de personer för som ska bedöma personernas föräldrapotential?

Programledare för Temapodden är Per Wistbo Nibell.

Avsnitt 5: Bilden av naturenVisa/dölj innehåll

I detta femte avsnitt av Temapodden pratar vi om hur vi ser på naturen som omger oss och hur vi väljer att framställa vår natur.

Emelie Fälton är doktorand på Tema Miljöförändring och har ägnat flera år åt att forska om våra svenska nationalparker och hur vi väljer att visa upp dessa.

Avsnitt 4: Kropp och kroppslighetVisa/dölj innehåll

Kropp och kroppslighet är temat för det fjärde avsnittet av Temapodden. Nyligen startades nämligen ett nytt centrum för medicinsk humaniora och bioetik vid Tema Teknik och social förändring vid Linköpings Universitet. På det nystartade centrumet forskar man om människan i mötet med biomedicin och vård från en mängd olika perspektiv.

I studion gästas programledaren Per Wistbo Nibell av forskarna Kristin Zeiler, Ericka Johnson och Lisa Guntram, som alla studerat olika aspekter av vår kropp och kroppslighet.

Avsnitt 3: Barnpolitik i tider av krisVisa/dölj innehåll

2000-talet har hittills bjudit på en hel rad kriser för mänskligheten att möta: Klimatkris, migrationskris, ekonomiska kriser och nu sist Corona-krisen. Men vad händer med den politik som förs om våra barn i tider av kris och hur påverkar det barnen?

I det tredje avsnittet av Temapodden möter vi forskarna Jonathan Josefsson och Joel Löw vid Tema Barn på Linköpings Universitet som båda har tittat på olika aspekter av barns rättigheter och hur dessa rättigheter har påverkats av händelser i vår omvärld.

Avsnitt 2: Biogas - klimatsmart lösning för pappersindustrin?Visa/dölj innehåll

Trots att digitaliseringen har gått med stormsteg framåt och det har varit prat om det papperslösa samhället i många år så går världens pappersbruk på högvarv.

Ett stort problem för pappersbruken är vad de ska göra med alla rester efter pappersproduktionen men forskning av postdoktor Eva-Maria Ekstrand vid Tema Miljöförändring på Linköpings universitet visar att det går att utvinna klimatsmart biogas och miljövänlig gödning ur resterna från papperstillverkningen.

Avsnitt 1: Corona och klimatetVisa/dölj innehåll

Bild - Avsnitt 1 - Temapodden Sedan ett par månader tillbaka är det bara ett enda ämne som har varit på allas läppar: Corona. Är dagens Corona-kris ett gyllene tillfälle för en mer hållbar värld? Den frågan diskuterar vi, i dagens Temapodd, tillsammans med Björn-Ola Linnér, professor vid tema Miljöförändring och Eva Lövbrand, universitetslektor vid tema Miljöförändring.

Eva Lövbrand är universitetslektor och docent på tema Miljöförändring och föreståndare för Centrum för klimatpolitisk forskning. Evas forskning handlar om hur idéer, kunskap och expertis informerar miljö- och klimatpolitiken.

Björn-Ola Linnér är professor vid tema Miljöförändring och programchef för Mistra Geopolitics. Hans forskning handlar om samhällstransformation mot hållbar utveckling samt länkar mellan klimatpolitik, hållbar utveckling och energiutveckling och klimatvisualisering.

Podcasts från LiUVisa/dölj innehåll