Temapodden - en podcast om tvärvetenskaplig forskningVisa/dölj innehåll

Logotyp för Temapodden.I Temapodden lyssnar du på samtal om aktuell och spännande tvärvetenskaplig forskning. Du möter våra forskare på Institutionen för Tema som diskuterar dagsaktuella frågor och hur deras forskning bidrar till samhället inom områden som miljöförändring, barn, genus och teknik och social förändring. I varje avsnitt vrider vi och vänder på tvärvetenskap. Vad är grejen med tvärvetenskap egentligen?

Du kan lyssna direkt på podcasten här på sidan men Temapodden finns också på plattformar som iTunes, Spotify och PodBean. Missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och prenumerera på Temapodden i din podcastspelare.

Programledare för Temapodden är Per Wistbo Nibell.

Har du tankar och idéer om podden? Mejla oss på temapodden@liu.se eller besök vår organisationssida och använd gärna hashtaggen #temapodden i sociala medier.

Temapodden på Apple Podcasts

Temapodden på Spotify

Temapodden på PodBean


Avsnitt 7: Forskning - på vems villkor?Visa/dölj innehåll

Man som står i en korridor.Per Gyberg gästar TemapoddenJakten på externa forskningspengar, individuell status och höga rankningar hämmar den akademiska forskningen. Det menar Per Gyberg som är prefekt vid Institutionen för Tema vid Linköpings universitet.

Han efterlyser satsningar på hela forskningsmiljöer, inte bara enskilda individer.I sista avsnittet av Temapodden år 2020 pratar vi hållbara förutsättningar för forskning.

Programledare är Per Wistbo Nibell.

Avsnitt 6: Rätten att bli förälderVisa/dölj innehåll

Är det en rättighet att få biologiska barn och ska möjligheten att få assisterad befruktning vara tillgänglig för alla?

Det är två stora frågor som går som en röd tråd genom det forskningsprojekt som drivs av Judith Lind, universitetslektor vid Tema Barn vid Linköpings universitet.

Hur avgör man om en eventuellt blivande förälder har förmåga att ta hand om barnet och vilka etiska dilemman ställs de personer för som ska bedöma personernas föräldrapotential?

Programledare för Temapodden är Per Wistbo Nibell.

Avsnitt 5: Bilden av naturenVisa/dölj innehåll

I detta femte avsnitt av Temapodden pratar vi om hur vi ser på naturen som omger oss och hur vi väljer att framställa vår natur.

Emelie Fälton är doktorand på Tema Miljöförändring och har ägnat flera år åt att forska om våra svenska nationalparker och hur vi väljer att visa upp dessa.

Avsnitt 4: Kropp och kroppslighetVisa/dölj innehåll

Kropp och kroppslighet är temat för det fjärde avsnittet av Temapodden. Nyligen startades nämligen ett nytt centrum för medicinsk humaniora och bioetik vid Tema Teknik och social förändring vid Linköpings Universitet. På det nystartade centrumet forskar man om människan i mötet med biomedicin och vård från en mängd olika perspektiv.

I studion gästas programledaren Per Wistbo Nibell av forskarna Kristin Zeiler, Ericka Johnson och Lisa Guntram, som alla studerat olika aspekter av vår kropp och kroppslighet.

Avsnitt 3: Barnpolitik i tider av krisVisa/dölj innehåll

2000-talet har hittills bjudit på en hel rad kriser för mänskligheten att möta: Klimatkris, migrationskris, ekonomiska kriser och nu sist Corona-krisen. Men vad händer med den politik som förs om våra barn i tider av kris och hur påverkar det barnen?

I det tredje avsnittet av Temapodden möter vi forskarna Jonathan Josefsson och Joel Löw vid Tema Barn på Linköpings Universitet som båda har tittat på olika aspekter av barns rättigheter och hur dessa rättigheter har påverkats av händelser i vår omvärld.

Avsnitt 2: Biogas - klimatsmart lösning för pappersindustrin?Visa/dölj innehåll

Trots att digitaliseringen har gått med stormsteg framåt och det har varit prat om det papperslösa samhället i många år så går världens pappersbruk på högvarv.

Ett stort problem för pappersbruken är vad de ska göra med alla rester efter pappersproduktionen men forskning av postdoktor Eva-Maria Ekstrand vid Tema Miljöförändring på Linköpings universitet visar att det går att utvinna klimatsmart biogas och miljövänlig gödning ur resterna från papperstillverkningen.

Avsnitt 1: Corona och klimatetVisa/dölj innehåll

Bild - Avsnitt 1 - Temapodden Sedan ett par månader tillbaka är det bara ett enda ämne som har varit på allas läppar: Corona. Är dagens Corona-kris ett gyllene tillfälle för en mer hållbar värld? Den frågan diskuterar vi, i dagens Temapodd, tillsammans med Björn-Ola Linnér, professor vid tema Miljöförändring och Eva Lövbrand, universitetslektor vid tema Miljöförändring.

Eva Lövbrand är universitetslektor och docent på tema Miljöförändring och föreståndare för Centrum för klimatpolitisk forskning. Evas forskning handlar om hur idéer, kunskap och expertis informerar miljö- och klimatpolitiken.

Björn-Ola Linnér är professor vid tema Miljöförändring och programchef för Mistra Geopolitics. Hans forskning handlar om samhällstransformation mot hållbar utveckling samt länkar mellan klimatpolitik, hållbar utveckling och energiutveckling och klimatvisualisering.

Podcasts från LiUVisa/dölj innehåll