Profilbild av podden Fakultet.

Fakultet

Är du samhällsintresserad och vetgirig? Fakultet vill ge dig något nytt om den värld vi lever i. Nedan får du det du behöver för att rusta dig inför en del av de utmaningar vi står inför. Detta genom forskarens erfarenhet och genom dem det faktiskt berör och deras berättelser.

Profilbild av podden Fakultet Essä.

Fakultet Essä

Vill du tänka nya tankar? I Fakultet Essä läser forskare upp sina egna aktuella texter på ett sätt som gör att vi smittas av forskarens engagemang, förstår vår omgivning bättre och tänker nya tankar. Ett enkelt sätt att ta del av forskningstexter - var och när du vill.

Profilbild av podden Fakultet Story.

Fakultet Story

Låt dig ryckas med av dessa berättelser som väcker känslor av sorg, vrede, glädje och hopp! Detta är kortare versioner av de fyra första avsnitten av Fakultet, som vi kallar Fakultet Story. Vi fokuserar här på de personer som har nytta av forskningen vid Linköpings universitet, och deras berättelser.

Fakultet - En podcast om dig och din vardag Visa/dölj innehåll

Profilbild för podden Fakultet.Är du samhällsintresserad och vetgirig? Fakultet vill ge dig något nytt om den värld vi lever i. Här får du det du behöver för att rusta dig inför en del av de utmaningar vi står inför. Du får det dels genom forskarens erfarenhet, dels genom dem det faktiskt berör och deras berättelser.

Den 3-7 juli 2021 släpps säsong tre med fem nya avsnitt som väcker känslor och engagemang. Detta är en del av LiUs medverkan i Almedalsveckan. Genom att besöka denna sida hittar du mer information om LiU och East Sweden i Almedalen.

Fakultet finns på plattformar som Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts och PodBean. Missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och prenumerera på Fakultet i din podcastspelare.

Fakultet på Apple Podcasts
Fakultet på Spotify
Fakultet på Google Podcasts
Fakultet på PodBean

Ska jag ta PSA-prov? Om manlighet och prostatan Visa/dölj innehåll

Det finns en oro för prostatan bland många män. Oron handlar om sjukdom, ålderdom och om vilka begränsningar som prostatabesvär medför. Det är de allra innersta rädslorna det gäller. De som man inte pratar öppet om.

Hör Ericka Johnson, professor i Genus och samhälle vid Linköpings universitet och aktuell med en ny bok om prostatan. Hör också Mats Ekberg från Motala, 60-årig ambulansförare som körde 16 “weeks of hell” och tyckte att han var i bättre form än på länge. Men det tyckte inte vårdcentralen. "Ska vi ta ett PSA-prov, när vi ändå undersöker dig?" sa läkaren. Hör också tre unga män, Sebastian Karlsson, Edvin Olsson och James Bull, diskutera manlighet och prostata.

Är terapisoffan på väg ut? Visa/dölj innehåll

Undersökningar har gjorts och i dag vet man att terapi på nätet är lika bra och effektivt som att gå och träffa en psykolog. Gerhard Andersson är professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet och den forskare i Sverige som var tidigast ute med forskning kring nätbaserad terapi.  Han tror att framtiden kommer vara ”blended treatment”, det vill säga en blandning av fysiska möten med psykolog och nätterapi.

"Det är inte mer effektivt, men man vill ha det så. Först några fysiska möten som sen går över till nätterapi. Många gånger fungerar båda sätten. En del föredrar dock det ena framför det andra. Sen har internetbehandling en hel del fördelar av praktiska skäl, inte minst under pandemin."

Hör Gerard Andersson, som för över 20 år sedan började testa nätterapi, berätta om sina framtidsspaningar. Hör också Anders Palmqvist samtala med sin dotter Lovisa om hur hans sociala liv drastiskt förändrades när han gick i pension, samtidigt som cornonapandemin slog till. Han har en psykolog online.

Fast i en mardröm - om den svenska asylrätten Visa/dölj innehåll

Hur är det att vara fast i en obegriplig moment 22-situation där du varken kan ta dig fram eller tillbaka, varken in eller ut? Och vad du än gör finns inget nästa steg, ingen möjlighet att påverka? Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag till ändringar i utlänningslagen där den tillfälliga lag som infördes 2016 ska bli permanent från och med den 20 juli. Vad kommer det ha för inverkan på rättssäkerheten, solidariteten och människors öden?

"Det finns en bild av invandring som ett problem, snarare än en resurs, som gör att människor som flytt inte får möjligheter att skapa sig en framtid i trygghet. Många fler än idag kommer hamna i en långdragen osäker väntan" säger Anna Lundberg, professor i välfärdsrätt vid Linköpings universitet. Hör henne berätta om Asylkommissionens arbete som vill visa på konsekvenserna av svensk asylpraxis både för enskilda och för samhället. 

Följ med på Bootcamp med Umed Sultanov, personlig tränare och friskvårdscoach som är fast i en mardrömslik moment 22-situation i den svenska asylprocessen. I ständig väntan, trots att alla beslut är fattade. En situation som pågått sedan Umed kom hit som 17-åring. I år fyller han 28 år. ”Det är inte vilka år som helst” säger han om att ha spenderat hela sin ungdom i denna limbo-situation.

Jobbigt nu. Men jag mår bra. Visa/dölj innehåll

Våren i 9:an är en tuff tid, med mycket press från olika håll. I media talas det om en stadigt ökande psykisk ohälsa bland 15-åringar. Var fjärde år får en del som börjar nian svara på en enkät om sina hälsovanor. Men ställs frågorna på rätt sätt? Får vi missvisande svar? Och på vilket sätt plockas svaren upp och analyseras av omvärlden? Hur mår niondeklassarna egentligen?

I det andra avsnittet av Fakultet, säsong 3, sätter vi fokus på våra 15-åringars vardag och mående. Hör Anette Wickström, biträdande professor vid Linköpings universitet om sin och Sofia Kvist Lindholms uppmärksammade forskning kring ungas psykiska hälsa och ohälsa. Och hör 15-åringarna Ellinor Lundgren, Karla Svensson, Vilma Burö och Jesper Rydmark Kersley som alla gick ut nian i år. De har spelat in ljuddagbok under den sista tuffa våren i grundskolan. Ingen av dem har deltagit i Anette Wickströms studie - utan de bjuder helt enkelt på tankar om sin vardag.

Älskade maskin - om interaktionsdesign Visa/dölj innehåll

Under pandemins tid av fysisk distans har appar, sociala medier och spel haft en snabb spridning i samhället. Allt görs med en tanke bakom, för att vi ska använda dem, köpa dem. En del är bra för oss, en del mindre bra. Hur går tankarna bakom dessa uppfinningar?

I det första avsnittet av Fakultet, säsong 3, sätter vi fokus på vad det är som gör att vi vill ha ännu fler maskiner som underlättar för oss i vår vardag. Och hur man gör för att ta fram dessa älskade maskiner? Hör Mattias Arvola, biträdande professor vid Linköpings universitet och interaktionsdesigner. Möt också app- och spelutvecklarna Henrik Walldén och Mikko Tähtinen, tinderdejtarna Anna-Karin Lodin, Annie, O´Neill, Eulaia och Mia och var med när alaTheViking, ErvMC och adamlovemachine spelar Valheim.

Trailer: Premiär för tredje säsongen av Fakultet Visa/dölj innehåll

Den 3-7 juli släpps den tredje säsongen av Fakultet som vill ge dig något nytt om den värld vi lever i. Du får det dels genom forskarens erfarenhet, dels genom berättelser från dem det faktiskt berör.

Glöm inte att prenumerera på Fakultet i din podcastspelare så hamnar de nya avsnitten direkt i din mobil och lämna gärna ett betyg i Apple Podcaster så fler hittar podcasten. Producerat av Annelie Norberg och slutmixen är gjord av Mattias Edborg.

Lyssna på tidigare avsnitt Visa/dölj innehåll

Fakultet - Säsong 1

Har du missat säsong 1 av Fakultet har du möjligheten att lyssna nedan.

Fakultet - Säsong 2

Missade du säsong 2 av Fakultet har du möjligheten att lyssna nedan.

Möt producenten bakom podden Visa/dölj innehåll

Annelie Norberg är universitetsadjunkt i Kultur- och mediegestaltning och ansvarig för utbildningen Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor. Hon är också programledare och producent för Fakultet.

Porträtt på Annelie Norberg i polaroidformat.Foto: Björn Lisinski


”Ibland är världskändisar inte så tydliga att urskilja. Du kanske står där vid Pressbyrån på Skvallertorget och framför dig, med viktiga papper i en tygväska, står en av de där sällsynt få personerna som citeras akademiskt allra allra mest - i världen. I våras hände det mig. Och nu har du också chansen att möta psykologen, terapeuten Gerhard Andersson i ett av säsongens avsnitt av Fakultet.

Tredje säsongen. Lite creddigt låter det. Och nu när även Fakultet Essä haft premiär så vill jag tänka att den här podcasten lyckats sprida lite av den glöd och passion som driver forskare vid Linköpings universitet. Och samtidigt - visa varför deras arbete är viktigt, och för vem.

Som vanligt blir det stor bredd av ämnen. Terapi online, förstås. Är det mänskliga mötet på väg ut när vi kan sitta hemma i vår egen fåtölj och få hjälp? Vi fantiserar om vardagsgnissel i framtiden, och om hur teknik kan lösa en massa jobbiga och pinsamma vardagsproblem åt oss. Vi problematiserar den rapportering om ökad psykisk ohälsa bland unga som hörs överallt, och vi får en unik chans att följa några av våra 15-åringar under våren i nian. Och vi kör tufft Bootcamp-pass med PT:n Shohumed Sultanov som på ett avskalat sätt blottlägger hur stelbent och kafkaartad svensk migrationspraxis kan bli ibland. Genant, rent av. Och så, ett helt avsnitt - om prostatan.”

Annelie Norberg, programledare/producent och universitetsadjunkt i Kultur- och mediegestaltning vid Linköpings universitet. Hon undervisar på kandidatprogrammet Kommunikation Samhälle Medieproduktion, och på fristående kursen Podcast - ljudgestaltning och produktionsvillkor.

Podcasts från LiU Visa/dölj innehåll