Fakultet - En podcast om dig och din vardagVisa/dölj innehåll

Profilbild för podden Fakultet.Är du samhällsintresserad och vetgirig? Fakultet vill ge dig något nytt om den värld vi lever i. Här får du det du behöver för att rusta dig inför utmaningar vi står inför. Du får det dels genom forskarens erfarenhet, dels genom dem det faktiskt berör och deras berättelser.

Från den 7:e maj 2021 finns Fakultet Essä att lyssna på, där forskare läser in sina egna essäer. Fakultet finns på plattformar som Apple Podcasts, Spotify och PodBean. Missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och prenumerera på Fakultet i din podcastspelare.

Fakultet på Apple Podcasts
Fakultet på Spotify
Fakultet på PodBean

Naturskydd och nationalparker - men ökar vi istället klyftan till naturen?Visa/dölj innehåll

Porträttbild på Emelie Fälton som medverkar i Fakultet Essä.Sverige var under tidigt 1900-tal först i Europa att etablera nationalparker. Idag är parkerna populära besöksmål som lockar till sig turister både från Sverige och andra länder och det finns en förhoppning att de ska bli några av Europas populäraste destinationer för naturturism.

Men vad händer när man både vill skydda naturen från mänsklig påverkan och anpassa den efter turisterna, och vad är det vi egentligen bjuds in till att uppleva?

Inläsning av Emelie Fälton, doktorand och forskare vid Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet.

Glastak och glaskorridorer på arbetsplatsenVisa/dölj innehåll

Alma Persson ses genom kameralins ståendes vid ett bord.Arbetsplatser tenderar bestå av likasinnade personer och där skapas lätt jargonger och normer som innebär gemenskap för vissa medan andra hamnar utanför. Även om man ofta talar om mångfald, inkludering och utveckling så är de osynliga hindren många.

Försvarsmakten och poliskåren är båda yrkesgrupper som förknippas med maskulinitet och tydliga manliga ideal - “Soldater är inte bara kollegor, de är också bröder som skulle göra vad som helst för varandra.” Vad innebär värdeord som mångfald och inkludering för dessa organisationer?

Inläsning av Alma Persson, lektor och forskare vid Tema Genus vid Linköpings universitet.

Fem saker som konsten vet om demokratinVisa/dölj innehåll

Porträttbild på Stefan Jonsson som medverkar i Fakultet Essä.Vare sig det är en målning, en bok eller en TV-serie så kan konsten väcka fantasi, ifrågasätta ramar, erbjuda alternativ och väcka debatt kring olika frågor. Konsten är gränsöverskridande och kan röra sig i såväl historien, nutid som i framtiden.

Den är ett uttryck för någons röst, någon som vill visa något eller berätta något. Vi kan använda oss av estetiska uttryck för att lära oss något om politiken och konsten kan, när det behövs, till och med peka ut demokratins oundvikliga tillkortakommanden.

Inläsning av Stefan Jonsson, professor och forskare vid avdelningen för migration, etnicitet och samhälle vid Linköpings universitet.

Det så ofta diskuterade föräldraledigheten - hur fördelas den bland lesbiska par?Visa/dölj innehåll

Porträttbild på Anna Malmquist som medverkar i Fakultet Essä.I Sverige erbjuds föräldrar både en lång och flexibel föräldraledighet med möjlighet att fördela den nästan som de vill mellan sig. Trots det tar mammorna i heterosexuella par ut den allra största delen av föräldraledigheten, medan papporna fortsätter att arbeta.

Men hur ser fördelningen ut bland lesbiska par - med två mammor? Är de mindre konventionella? Tänker de mer jämställt?

Inläsning av Anna Malmquist, docent och forskare vid avdelningen för psykologi vid institutionen för beteendeskap och lärande vid Linköpings universitet.

Lokal makt i en digital världVisa/dölj innehåll

Elin Wihlborg som medverkar i Fakultet Essä står vid ett skrivbord.Dagens digitalisering är en samhällsomvandlande kraft i paritet med industrialiseringen och påverkar oss och vårt samhälle i grunden. Hur skapas sociala och politiska strukturer när människan blir allt mindre bunden vid en viss plats vid en viss tid?

Hur utmanar digitaliseringen maktfördelningen mellan stat och kommun? Och vad får de politiska partierna, inte minst lokalt, för roll? Kan vi till och med hitta nya verktyg för en digital demokrati?

Inläsning av Elin Wihlborg, professor och forskare vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet.

Född utom äktenskapetVisa/dölj innehåll

Svartvit bild på Johanna Sköld som medverkar i Fakultet Essä.Samhällets syn på familjebildning och familjepolitik har sett olika ut under olika tider och haft stor betydelse för barns förutsättningar. Förr spelade det stor roll om ett barn föddes inom eller utom äktenskapet. Ogifta mödrar och deras barn var utsatta såväl juridiskt, ekonomiskt som socialt och de kyrkliga och världsliga straffen hårda.

Konsekvenserna blev att utomäktenskapliga barn hotades födas i hemlighet, lämnas bort eller till och med dödas. Två verksamheter, änglamakeri och privata förlossningshem, beskylldes för att profitera på skammen kring utomäktenskaplighet.

Synen på barn och äktenskap har förändrats men vägen hit har varit krokig och har både formats av och i sin tur format samhället.

Inläsning av Johanna Sköld, professor och forskare vid Tema Barn vid Linköpings universitet.

Post-apokalyps och språk i 2000-talets berättelserVisa/dölj innehåll

Porträttbild på Jesper Olsson som medverkar i Fakultet Essä.Fiktivt berättande har i alla tider använts för att behandla ämnen av sin tid och naturkatastrofer och dystopier är återkommande teman i film och böcker. Hur skildras kriser, undergång och apokalypser i en tid präglad av pandemier, permafrost, plastfyllda hav och fake news? Hur skildras kriserna och katastroferna, vilka former och grepp används och vems perspektiv och oro är det som kommer till uttryck? Vad händer med språket i dessa berättelser?

Inläsning av Jesper Olsson, professor och forskare vid avdelningen för litteratur, kommunikation och svenska vid institutionen för kultur och samhälle vid Linköpings universitet.

Trailer: Smakprov från Fakultet EssäVisa/dölj innehåll

Omslagsbild för traileravsnitt av Fakultet Essä.Hur utmanar digitaliseringen makten mellan stat och kommun? Vad kan konsten berätta om demokratin? Hur ser fördelning av föräldraledighet ut bland lesbiska par? Hur förändrades vikten av, och attityden kring, att vara född inom eller utom äktenskapet? Vad händer när vi både vill skydda naturen och samtidigt anpassa den efter turister? Vilka är egentligen en del av gemenskapen på arbetsplatsen - och vilka stänger vi ute? Och vad kan språk och apokalypser i 2000-talets fiktiva berättelser säga oss om människans kontrollbehov?

Lyssna på vår trailer för Fakultet Essä där du får höra intressanta forskare läsa sina egna essäer. Sju texter, sju forskare som släpps den 7 maj 2021.

Glöm inte att prenumerera på Fakultet i din podcastspelare så hamnar avsnitten direkt i din mobil och lämna gärna ett betyg i din podcastspelare så fler hittar till podcasten.

Programledare: Annelie Norberg
Producerat: Therese Eriksson
Ljud från Epidemic Sound och Freesound

Stillbildsfoto
Joel Thungren, Försvarsmakten
Jacques-Louis David, Public Domain
Stockholms stadsmuseum
Jenny Ahlgren

Lyssna på tidigare avsnittVisa/dölj innehåll

Fakultet - Säsong 1

Har du missat säsong 1 av Fakultet har du möjligheten att lyssna nedan.

Fakultet Story

Låt dig ryckas med av dessa berättelser som väcker känslor av sorg, vrede, glädje och hopp! Detta är kortare versioner av de fyra första avsnitten av Fakultet, som vi kallar Fakultet Story. Vi fokuserar här på de personer som har nytta av forskningen vid Linköpings universitet, och deras berättelser.

Fakultet - Säsong 2

Missade du säsong 2 av Fakultet har du möjligheten att lyssna nedan.

Möt producenterna bakom poddarnaVisa/dölj innehåll

Annelie Norberg är universitetsadjunkt i Kultur- och mediegestaltning och ansvarig för utbildningen Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor. Hon är också programledare och producent för Fakultet.

Mattias Edborg är Annelies före detta student och producerar, förutom Fakultet Story, den uppmärksammade podcasten ”Mannen med den gula rocken”.

Therese Eriksson är också en tidigare student och producerar Fakultet essä, som Annelie programleder.

Porträtt på Annelie Norberg i polaroidformat.Foto: Björn Lisinski


"Jag kände mig så naiv. Trots att jag är över 50, välutbildad, kvinna med tre döttrar visste jag inte att det årligen föds kvinnor i Sverige utan livmoder och slida. Hur kunde jag inte veta? Varför hade jag missat att höra talas om just det? - Du är så inkrökt normal! Hann jag tänka innan jag insåg att det helt enkelt inte är något vi pratar särskilt högt om. Visste du…?

En intervju med LiU-forskaren Lisa Guntram för något år sedan lämnade mig inte i fred. Jag märkte att jag ständigt återkom till de normkritiska och etiska frågor hon väckt i mig. Så när podcasten Fakultet skulle bli till var min första tanke – Lisas forskning måste jag berätta om. Säkert är ni fler därute som kommer att bli lika fascinerade som jag blev. Och så ynnesten att få intervjua Lolita Carlerup, en av de kvinnor som faktiskt levt utan livmoder i hela sitt liv, och som på ett modigt, ärligt och starkt sätt berättar – för att fler än jag ska få veta. 

Det här är tanken med podden Fakultet.  Vi vill tillföra nya röster och fler perspektiv som visar på den relevans LiUs forskning har för vårt samhälle - för dig och mig och oss tillsammans.  Och det kan handla om allt från digitalisering och hur du fattar dina beslut, till folkhälsa och integration."

Annelie Norberg, programledare/producent och universitetsadjunkt i Kultur- och mediegestaltning vid Linköpings universitet.

Polaroidbild på Mattias Edborg för poddsida.
"Min uppgift i Fakultet Story har varit att hitta kärnan i berättelsen från de tidigare poddavsnitten av Fakultet, men också att rikta den åt en ny målgrupp, då kanske främst studenterna på Linköpings universitet. Jag har klippt, tagit bort och lagt till för att hitta en annan rytm och tempo med hjälp av min röst och min urvalsprocess. Det har inte varit lätt då Annelie Norberg gjort ett fantastiskt jobb med innehållet till Fakultet som det här är baserat på, men väldigt givande.

Jag tycker man ska lyssna på Fakultet Story för att det säger något om vår samtid och att det finns berättelser där ute som ger oss perspektiv i vårt sätt att se saker. Och att det faktiskt finns forskning på universiteten att ta del av som man kanske inte annars skulle få eller veta hur man får tillgång till."

Mattias Edborg, producent och alumn från utbildningen Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor vid Linköpings universitet.

Porträttbild på producent Therese Eriksson.

 

”I Fakultet Essä är det forskarna själva som läser in sina essäer, det är nog faktiskt det allra bästa med podden - nära, trovärdigt och intressant.

Texterna har jag tillsammans med forskarna stött och blött fram och tillbaka för att putsa till dem inför inläsningen. Det kan ha varit en artikel, ett bokkapitel eller en doktorsavhandling i mikro-format och det har varit väldigt trevliga samarbeten, där jag har varit noga med att behålla så mycket som möjligt av deras egna språk och röst.

Som intresserad av samhällsfrågor och forskning har det varit roligt att få producera Fakultet essä. Det handlar ju om att delvis byta format, ett kort och lättillgängligt sätt att ta till sig forskningstexter och kanske nå någon som annars inte hade nåtts av dem. Fakultet essä är alltså ett bra tillfälle för forskare att nå ut med sina texter och en bra chans för lyssnare att ta del av dem.”

Therese Eriksson, producent och alumn från utbildningen Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor och utbildningen Kultur, samhälle och mediegestaltning vid Linköpings universitet.


MediaVisa/dölj innehåll

Podcastutbildning i fokus

Tidningen AffärsStaden lägger fokus på vår podcastutbildning och träffar ansvariga och drivande av kuren - Annelie Norberg, och tre av poddstudenterna.

Affärsstaden v38

Podcasts från LiUVisa/dölj innehåll