Fakultet - En podcast om dig och din vardagVisa/dölj innehåll

Profilbild för podden Fakultet.Är du samhällsintresserad och vetgirig? Fakultet vill ge dig något nytt om den värld vi lever i. Här får du det du behöver för att rusta dig inför utmaningar vi står inför. Du får det dels genom forskarens erfarenhet, dels genom dem det faktiskt berör och deras berättelser.

Du kan lyssna direkt på fem avsnitt Fakultet från sommaren 2019. Under det som skulle ha varit Almedalsveckan 2020 släpps fem nya avsnitt, ett om dagen den 29 juni - 3 juli. Fakultet finns på plattformar som iTunes, Spotify och PodBean. Missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och prenumerera på Fakultet i din podcastspelare.

Fakultet på Apple Podcasts
Fakultet på Spotify
Fakultet på PodBean

Avsnitt 5: Fler. Större. Mer. Varför?Visa/dölj innehåll

Av Sveriges 290 kommuner har nästan hälften färre invånare idag än på 70-talet. Och det är de små och glesbefolkade kommunerna som minskar, samtidigt som de stora blir större.

I det femte avsnittet av Fakultet, säsong 2 - om småkommunernas ständiga försök - att växa. Men varför är det så viktigt? Vad är det med den här normen; att fler och större alltid är bättre?

Hör Josefina Syssner, kulturgeograf vid Linköpings universitet om kommunal utveckling i krympande kommuner. Möt också Rebecka Wessling, som lämnat rondellerna i Arvika och nu läser miljövetenskap i Norrköping.

Avsnitt 4: Fjärrvärme som handelsvaraVisa/dölj innehåll

Vi vill ha det varmt inomhus, duscha och se på TV. Vi är beroende av kommunens infrastruktur - och tar den för given. Så vad händer när kommunens ekonomi krisar, när teknikkraven skärps, och när kommersiella ägare får inflytande över våra gemensamma resurser.

I det fjärde avsnittet av Fakultet, säsong 2, om den svenska fjärrvärmen – som attraktiv handelsvara på en internationell riskkapitalmarknad. En mogen och stabil bransch med säkra intäkter och god avkastning, som bara liksom står och tuffar på – medan vi duschar.

Hör Dick Magnusson, forskare vid Linköpings universitet, som följt och skrivit om den svenska avregleringen av energimarknaden. Följ också med till Helsingborg som i vintras röstade nej till en utförsäljning av sitt kommunala energibolag, Öresundskraft. Hör Maria Winberg Nordström, (L) kommunalråd för Alliansen och Per Örnell, initiativtagare till folkomröstningen och nej-kampanjen.

Avsnitt 3: Vem räddar räddningstjänsten?Visa/dölj innehåll

När de offentliga resurserna inte räcker krävs mer av oss alla. Vid olyckor, bilbränder och hjärtstopp är det idag inte ovanligt att det är en frivillig privatperson som är först på plats.

Sofie Pilemalm, forskare vid Linköpings universitet och expert på krishantering, räddning och respons menar att vi inte är medvetna om hur pressat läget är, hur beroende vi är av frivilliga insatser. Hon utvärderar just nu ett projekt om civila insatspersoner i Södertälje och Botkyrka.
I det tredje avsnittet av Fakultet, säsong 2 - om hur helt vanliga grannar, fritidspedagoger och pappor blir allt viktigare för att öka tryggheten i socialt utsatta områden.

Hör också Oline Brors, sjuksköterskestudent vid LiU och frivillig sms-livräddare. När larmet ljuder – oavsett tid på dygnet - så kan det vara hon som räddar ett liv.

Avsnitt 2: Att få med sig sina minnen - till äldreboendetVisa/dölj innehåll

Den allra sista flytten - till äldreboendet – får ofta inte med sig tidigare så viktiga berättar-sammanhang. Visst, fotoalbumen följer med, men skivspelaren är trasig och remmen till Super 8-projektorn är slängd. Kvar blir TV:n som står och slentrianrullar ett innehåll som ingen valt.

I det andra avsnittet av Fakultet, säsong 2, handlar det om alla de minnen och berättelser och mediala miljöer som aldrig får följa med till äldreboendet.
Om hur vardagslivs-kvalitet alltmer betraktas som en framgångsfaktor för äldres vård och omsorg, och om betydelsen av att få hjälp att göra sina berättelser relevanta. När någon vill lyssna – så vill vi berätta. För att det är viktigt. För att vi blir aktörer i våra egna liv och för att vi helt enkelt mår bättre då.

Hör Konstantin Economou, forskare och utställningscurator vid Linköpings universitet, och Mattias Edborg, ljudproducent - två av de som arbetar med forsknings- och gestaltningsprojektet Äldres mediala miljöer på äldreboenden i Norrköping.  Övriga medverkande i projektet: Elisabeth Cedersund, Rene van Pelt, Therese Eriksson, Rasmus Flak, Felix Prommersberger och August Wikström. Solveig, som medverkar med ett minne från 1959, heter egentligen någonting annat, och klippet från boxningsmatchen mellan Ingo och Floyd är hämtat från Radio Luxemburg.

Avsnitt 1: Unga - risk eller möjlighet?Visa/dölj innehåll

Unga har genom alla tider betraktats av vuxna antingen som risk eller möjlighet - beroende på politiskt sammanhang. Och samhället har försökt styra genom att sätta åldersgränser: 18 för rösträtt, 20 för att handla på Systembolaget, 21 för straffrabatt.

I det första avsnittet av Fakultet, säsong 2, sätter vi fokus på barn och unga - och på de olika strategier de skaffar sig för att påverka och ta makt över sina liv, och ruska om vuxenvärlden. Om klimataktivism, migration, utbildning, gängkriminalitet och kampen för sänkt rösträtt till 16 år. Och om begreppet barnets bästa, där krocken mellan retorik och praktik många gånger är avgrundsdjup.

Hör Jonathan Josefsson, biträdande lektor vid Tema Barn, Linköpings universitet och barnrättsexpert. Möt också Ali Azimir, ensamkommande flykting, som blev vuxen redan vid 15. Hans aktivism stavas kunskap. Han pluggar ekonomi för att påverka sin och andras framtid.  Hör Sam Ho, f d gängkriminell med våld som sitt påverkansvapen och Rosaline Marbinah, ordförande för ungdomsrörelsen som vägrar att acceptera att unga stängs ute från reellt inflytande – så länge rösträttsåldern är 18.

Trailer: Smakprov från ny säsongVisa/dölj innehåll

Fakultet är tillbaka med en ny säsong som har premiär måndagen den 29 juni och sedan kommer vi släppa ett nytt avsnitt varje dag - hela veckan. Avsnitten är, även i år, vårt digitala alternativ till Almedalsveckan.

  1. Unga – risk eller möjlighet?
  2. Att få med sig sina minnen – till äldreboendet
  3. Vem räddar räddningstjänsten?
  4. Fjärrvärme som handelsvara
  5. Fler. Större. Mer. Varför?

Lyssna på vår trailer för att få ett smakprov från alla fem avsnitten. Glöm inte att prenumerera på Fakultet i din podcastspelare så hamnar de nya avsnitten direkt i din mobil och lämna gärna ett betyg i din podcastspelare så fler hittar till podcasten.

Lyssna på tidigare avsnittVisa/dölj innehåll

Fakultet - Säsong 1

Har du missat säsong 1 av Fakultet har du möjligheten att lyssna nedan.

Fakultet Story

Låt dig ryckas med av dessa berättelser som väcker känslor av sorg, vrede, glädje och hopp! Detta är kortare versioner av de fyra första avsnitten av Fakultet, som vi kallar Fakultet Story. Vi fokuserar här på de personer som har nytta av forskningen vid Linköpings universitet, och deras berättelser.

Möt producenterna bakom poddarnaVisa/dölj innehåll

Annelie Norberg är universitetsadjunkt i Kultur- och mediegestaltning och ansvarig för utbildningen Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor. Hon är också programledare och producent för Fakultet. Mattias Edborg är Annelies före detta student och producerar, förutom Fakultet Story, den uppmärksammade podcasten ”Mannen med den gula rocken”.

Porträtt på Annelie Norberg i polaroidformat.Foto: Björn Lisinski


"Jag kände mig så naiv. Trots att jag är över 50, välutbildad, kvinna med tre döttrar visste jag inte att det årligen föds kvinnor i Sverige utan livmoder och slida. Hur kunde jag inte veta? Varför hade jag missat att höra talas om just det? - Du är så inkrökt normal! Hann jag tänka innan jag insåg att det helt enkelt inte är något vi pratar särskilt högt om. Visste du…?

En intervju med LiU-forskaren Lisa Guntram för något år sedan lämnade mig inte i fred. Jag märkte att jag ständigt återkom till de normkritiska och etiska frågor hon väckt i mig. Så när podcasten Fakultet skulle bli till var min första tanke – Lisas forskning måste jag berätta om. Säkert är ni fler därute som kommer att bli lika fascinerade som jag blev. Och så ynnesten att få intervjua Lolita Carlerup, en av de kvinnor som faktiskt levt utan livmoder i hela sitt liv, och som på ett modigt, ärligt och starkt sätt berättar – för att fler än jag ska få veta. 

Det här är tanken med podden Fakultet.  Vi vill tillföra nya röster och fler perspektiv som visar på den relevans LiUs forskning har för vårt samhälle - för dig och mig och oss tillsammans.  Och det kan handla om allt från digitalisering och hur du fattar dina beslut, till folkhälsa och integration."

Annelie Norberg, programledare/producent och universitetsadjunkt i Kultur- och mediegestaltning vid Linköpings universitet.

Polaroidbild på Mattias Edborg för poddsida.
"Min uppgift i Fakultet Story har varit att hitta kärnan i berättelsen från de tidigare poddavsnitten av Fakultet, men också att rikta den åt en ny målgrupp, då kanske främst studenterna på Linköpings universitet. Jag har klippt, tagit bort och lagt till för att hitta en annan rytm och tempo med hjälp av min röst och min urvalsprocess. Det har inte varit lätt då Annelie Norberg gjort ett fantastiskt jobb med innehållet till Fakultet som det här är baserat på, men väldigt givande.

Jag tycker man ska lyssna på Fakultet Story för att det säger något om vår samtid och att det finns berättelser där ute som ger oss perspektiv i vårt sätt att se saker. Och att det faktiskt finns forskning på universiteten att ta del av som man kanske inte annars skulle få eller veta hur man får tillgång till."

Mattias Edborg, producent och alumn från utbildningen Podcast - ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor vid Linköpings universitet.

MediaVisa/dölj innehåll

Podcastutbildning i fokus

Tidningen AffärsStaden lägger fokus på vår podcastutbildning och träffar ansvariga och drivande av kuren - Annelie Norberg, och tre av poddstudenterna.

Affärsstaden v38

Podcasts från LiUVisa/dölj innehåll