LiU-Livet

En podcast om livet på och efter Linköpings universitet

LiU-Livet är en podcast om livet på och efter Linköpings universitet. Du får möta studenter och alumner från olika utbildningar på LiU. Tillsammans berättar och delar de med sig av sina erfarenheter och upplevelser.

LiU-Livet finns på plattformar som Apple Podcasts, Spotify och Google Podcasts, missa därför inte när nästa avsnitt släpps genom att söka och följ LiU-Livet i din podcastspelare.

Programledare för LiU-Livet är Isabelle Strömstedt.

LiU-Livet på Apple Podcasts
LiU-Livet på Spotify
LiU-Livet på Google Podcasts

Kanalbild för podcasten LiU-Livet.

”AI och PBL is the way to go!”

Många väljer idag mellan en ingenjörsutbildning och läkarutbildningen. Två utbildningar som kan te sig olika, men på många sätt är väldigt lika.

Om det och mycket mer handlar avsnitt åtta av LiU-Livet om. Filip Molinder läser läkarutbildningen på Campus US, där merparten av LiU:s utbildningar inom medicin, vård och folkhälsa bedrivs. Campuset är tätt integrerat med universitetssjukhuset. Daniel Keyvanpour är alumn från Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi och jobbar idag som Customer Success Account Manager på Microsoft. Han läste sin utbildning på vårt ”stor-campus” Valla. I avsnittet pratar de om skillnader och likheter mellan sina utbildningar, sina campus och vad som gör LiU till en så bra och kreativ studiemiljö.

AI är ett område alla pratar om och som idag skapar stora förändringar inom näringsliv och medicin. Daniel ser utvecklingen på nära håll genom sin position på Microsoft.

PBL är ett begrepp som alla kanske inte känner till. Det står för problembaserat lärande och är någon som LiU varit pionjär inom i Sverige. Både läkarlinjen och Daniels civilingenjörsprogram använder sig av PBL, som är en av framgångsfaktorerna för de två utbildningarna.

Det blir också många tips till studenter som är på väg ut i jobb. Hur viktigt är det att engagera sig på fritiden och skaffa sig meriter under studietiden? När ska man söka jobb? Är betyg viktiga? Och hur används kunskaperna man får under utbildningen i arbetslivet?

Apropå AI så hade vi lite ljudproblem på Filips mikrofon under inspelningen. Med hjälp av AI har vi tagit bort störljudet till stor del. AI kan användas till mycket. Mer om det i avsnittet.
Porträttbilder av avsnittsgäster Daniel Keyvanpour och Filip Molinder.

"En omtenta är inte hela världen, det brukar lösa sig"

I sjunde avsnittet av LiU-Livet får du höra Fredrik Präntare berätta om sin fantastiska resa från LiU-student och doktorand till framgångsrik och prisbelönt speldesigner och företagsledare. Fredrik har läst Civilingenjörsprogrammet i datateknik. Felicia Fredriksson är nuvarande student och läser också till civilingenjör med inriktning mjukvaruteknik. Hon är engagerad i Donna – Datateknologisektionsens damförening.

Ett matigt avsnitt om skillnaden mellan Linköping och Stanford, att välja rätt utbildning, LiU:s fantastiska lärare, att följa sin dröm, ta sig igenom utmaningar och att växa både som människa och i sin kommande yrkesroll.

Länkar för mer läsning

Bild på avsnittsgästerna Felicia Fredriksson och Fredrik Präntare.

"I arbetslivet möter man ingenjörer från alla möjliga program"

I det sjätte avsnittet möter vi två EMM-studenter. EMM, eller Civilingenjörsprogrammet i energi, miljö och management är ett av 17 civilingenjörsprogram på LiU. Sofie Lärkhammar var en av de första som läste programmet och har provat på ett antal jobb sedan dess. Vendela Stenholm är snart klar med utbildningen och håller idag på med sitt ex-jobb.

Det blir ett samtal om likheter och olikheter mellan ingenjörsprogrammen, hur man ska tänka i övergångsperioden mellan studier och jobb, vad ett trainee-jobb är och mycket annat (till och med begreppet ISO14001, bara en sådan sak). Det kan vara svårt att veta exakt vilket ingenjörsprogram man ska välja, men väl i arbetslivet kan man få samma typ av jobb även om man läst olika program. Ett tips är att följa hjärtat och låta ämnesintresset få styra.

Besök vår utbildningsväljare för att se alla civilingenjörsutbildningar som LiU erbjuder.

Avsnittsgäster Sofie Lärkhammar och Vendela Stenholm.

"Ligger Hudiksvall i Norrland?"

I femte avsnittet får vi träffa två personer som haft mycket språkfokus i sina utbildningar. Johanna Gistvik är LiU-alumnen som började på en teknisk utbildning, men bytte sedan till språk och litteratur och arbetar idag med internationella studenter på LiU. Nils Grönberg är studenten som på plats i Spanien insåg att man kunde läsa internationella program vid LiU.

Idag läser han det internationella civilekonomprogrammet, med spansk inriktning förstås. Lärdomar av kulturella skillnader, personlig utveckling genom högre studier, skillnaden mellan olika fakulteter och den viktiga frågan om vilken landsdel Hudiksvall tillhör. Detta och mycket annat avhandlas i avsnittet.

För mer information, besök gärna länkarna nedan:

Avsnittsgäster Johanna Gistvik och Nils Grönberg.

"Nyttja studentlivet"

I det fjärde avsnittet av LiU-Livet lär du känna två personer som omfamnat studentlivet fullt ut. Björn Lagerström har en imponerande mängd högskolepoäng från lärarprogrammet och civilingenjörsprogram i teknisk fysik och elektroteknik. Idag arbetar han som testare inom IT-sektorn. Elliott Larsson är i slutskedet av sina studier vid KSM (Kultur, samhälle och medieproduktion) och är på väg ut i arbetslivet.

Båda berättar om hur engagemang i studentlivet kan vässa ens färdigheter som projektledare och problemlösare, viktiga egenskaper på många arbetsplatser. Hur skiljer sig studietekniken åt mellan olika utbildningar? Hur känns det egentligen att byta utbildning helt? Lyssna för att veta mer.

Det ska sägas att vi p.g.a. distansinspelning tyvärr hade lite ljudstrul vid inspelningen av det här avsnittet.
Avsnittsgäster Björn Lagerström och Elliott Larsson.

"Njut av LiU-Livet"

I det tredje avsnittet av LiU-Livet får du träffa studenten Ivan som läser Högskoleingenjörsprogrammet i Byggnadsteknik och Amanda som har läst Mijlövetarprogrammet och jobbar som specialist inom cirkulär ekonomi på Sweco.

Både Ivan och Amanda brinner för sina ämnen och delar med sig av vad utbildningar gett dem. Det blir tips på vad man ska tänka på som blivande student och hur enkelt det faktiskt kan vara att studera som småbarnsförälder.
Profilbilder på avsnittsgäster Ivan och Amanda.

”Det roligaste är en svår uppgift som man får lösa tillsammans”

I det andra avsnittet av LiU-Livet får du träffa studenten Julia som läser Civilingenjörsprogrammet i medieteknik och Anna som jobbar på Visualiceringscenter i Norrköping och som tidigare läst programmet Kommunikation, samhälle och medieproduktion på LiU.

Det blir ett samtal om studentlivet på LiU i allmänhet och på Campus Norrköping i synnerhet. Julia och Anna berättar om vad de tagit med sig från sin tid på LiU och hur man ska tänka när man väljer utbildning och jobb.
Profilerbilder av gästerna Julia och Anna som medverkar i avsnitt två av LiU-Livet.

"Om man kommer in klarar man nog av det"

Att plugga kan vara fantastiskt, roligt och utmanande. Detsamma gäller när man sedan ska ta klivet ut i arbetslivet.

I det första avsnittet av LiU-Livet får du träffa studenten Stina som designat sin egen utbildning och plockat ihop en examen med fristående kurser och alumnen Simon som jobbat lite mer än ett år som psykolog. De pratar om hur det egentligen var när de började plugga, tentastress, det underbara med studentlivet och det läskiga i att börja jobba.
Porträttbild på programledare Isabelle Strömstedt tillsammans med gästerna Stina Amundsson och Simon Hellström.
Isabelle Strömstedt är programledare för LiU-Livet. Gäster i första avsnittet är studenten Stina Amundsson och alumnen Simon Hellström.

Podcasts från LiU

Taggar