Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen, VAL - information till dig som är antagen

Gratulerar till ditt val av utbildning! Vi ser fram emot att träffa dig och att tillsammans med dig göra din studietid utvecklande, utmanande, lärorik och rolig! Här får du kort information om din första tid på programmet.

Antagningsbeskedet meddelas på Antagning.se 12 december. Dagarna efter kommer du att få ett mail med din individuella studieplan där det framgår vilken examensvariant du är antagen till och vilka kurser du ska läsa.

VAL kräver att du är verksam som lärare på minst halvtid under studietiden. Du som är antagen med villkor måste ladda upp intyg/avtal för vårterminen 2024 på Antagning.se senast 12 januari för att behålla din plats.

För att tacka ja till VAL ska du registrera dig på dina kurser i början av terminen. Registreringsperioden för våren 2024 är 22 januari till 11 februari. Får du problem med registreringen kontaktar oss via e-post val@uv.liu.se. Om du inte vill behålla din plats lämnar du återbud på Antagning.se.

VAL har inget gemensamt upprop eftersom alla läser enligt en individuell studieplan. Vi kommer dock att ha ett digitalt informationspass för nya studenter på onsdag 10 januari klockan 18-19. Zoom-länk till informationspasset skickas ut några dagar innan.

Registrering och LIU-ID

Schema och kursinformation

Du ska följa schemat för den kurs/de kurser som står i din individuella studieplan. Du ansvarar själv för att ta reda på kursinformation och schema.

I de flesta kurser samläser du med studenter från andra lärarprogram eller fristående kurser. Normalt ges kurserna på halvfart och distans med regelbundna campusträffar i Linköping.

Vårterminens schema publiceras den 21 december i Timeedit, ange kurskod för den kurs du ska läsa. Tänk på att mindre ändringar av schemat kan förekomma och att det är viktigt att stämma av schemat i en kurs regelbundet för att inte missa något.

Information om kursplan och litteraturlista hittar du på kursens sida i Studieinfo. Hitta din kurs genom att söka på kurskoden. Se till att du får upp aktuell termin.

Under kursens gång använder du kursplattformen LISAM för kursinformation, samarbetsytor, inlämningar med mera. Du får tillgång till LISAM när du är anmäld till kommande termins kurser och har ett aktivt LiU-ID. I kursrummen i LISAM hittar du bland annat Studiehandledning. Den beskriver i detalj hur kursen är upplagd med datum för träffar, litteratur, examinationer etc. Se till att studera den noga innan kursen börjar.

Studieplanering

VAL ges normalt på halvtid. Det motsvarar 20 timmars studier per vecka. För att klara av studierna samtidigt som du jobbar är det viktigt att planera din studietid. Arbetsgivaren är inte skyldig att ge dig tid för studier, men diskutera gärna om du kan få något stöd eller anpassning av schemat. Det är viktigt att följa med i kurserna och närvara på undervisningstillfällena

Verksamhetsförlagd utbildning

En del kurser innehåller verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Om det är lämpligt får den i överenskommelse med din rektor genomföras på egen skola. I annat fall hjälper vi till med placering.

Läs mer på VFU-portalen.

Mer information

Stöd under studierna

Som student på LiU har du möjlighet att få stöd via till exempel Studenthälsan och språkstöd genom Språkcentrum. Du har också rätt till extra stöd under studenttiden om du har en funktionsnedsättning, dyslexi eller dylikt. Servicen finns både i Linköping och i Norrköping.

Studera med funktionsnedsättning

Avbrott efter registrering

Har du registrerat dig på dina kurser och sedan inte vill fortsätta dina studier måste du meddela oss detta. Kontakta val@uv.liu.se och ange namn, personnummer och vilken utbildning det gäller.

Boende

För dig som inte bor i Linköping kan vi tipsa om boende nära campusområdet:

Efter avslutade studier

När du är klar med dina studier ska du meddela programmet. Därefter kan du ansöka om examensbevis.

När du har fått ditt examensbevis ansöker du om lärarlegitimation hos Skolverket. Examen ger en grundbehörighet som lärare, men det går att bygga ut sin ämnesbehörighet efter examen om du vill bredda dig.