Checklista för dig som är ny student

Grattis till din plats på LiU! Här hittar du den information du behöver för att vara redo till kurs- och programstart.

Är du antagen och har tackat ja till din plats? Då finns det en del som är bra att tänka på innan eller när terminen startar. Följ checklistan nedan för att vara redo till utbildningsstart!

Har du inte tackat ja till din plats än ska du göra det först. Du tackar ja till din plats på antagning.se

Steg 1: Skaffa LiU-ID

Inför terminsstarten ska du som ny student skaffa ett LiU-ID. Ett LiU-ID är ditt användarnamn som du använder till våra digitala tjänster.

Gå in på minit.liu.se/activation för att skaffa ditt LiU-ID. Följ instruktionerna på sidan.

OBS! För att kunna skaffa ett LiU-ID själv krävs det att du har sökt utbildningen via antagning.se och att du har ett svenskt personnummer. Om du inte har det måste du få manuell hjälp med registrering och LiU-ID på någon av våra centrala studerandeexpeditioner, dock tidigast dagen efter upprop/kursstart.

Steg 2: Hitta ditt kursrum

När du skaffat ditt LiU-ID kan du logga in på Lisam, lisam.liu.se, som är Linköpings universitets lärplattform. Här hittar du din e-post, dina kursrum och samarbetsytor. Du har tillträde till kursrummet redan som antagen, men vissa funktioner kräver att du har registrerat dig.

Till Lisam

Steg 3: Gå på uppropet – gäller bara dig som är campusstudent

Det är obligatoriskt att gå på uppropet som också är ett introduktionsmöte. Om du inte kan komma måste du därför säga till i förväg. Annars förlorar du din studieplats.

För dig som ska läsa ett program:
Du som ska läsa ett program hittar information om tid, plats och kontaktpersoner för uppropet på din utbildnings antagningssida på https://liu.se/utbildning/antagen. Där finns även information för dig som är reservantagen.

För dig som ska läsa en kurs:
Du som ska läsa en kurs hittar information om tid, plats och kontaktpersoner för uppropet i ditt välkomstbrev eller på din kurssida på https://liu.se/utbildning. Där finns även information för dig som är reservantagen.

Steg 4: Registrera dig

Du måste registrera dig för att inte förlora din studieplats, och för att kunna delta i undervisning och examination. Registrering är också en förutsättning för att få studiemedel från CSN.

Logga in på Studentportalen med ditt LiU-ID och registrera dig på din utbildning. Kontrollera (och korrigera eventuellt) att din postadress och ditt mobilnummer är rätt.

OBS! Registrering är möjlig först dagen efter uppropet och måste göras senast tre veckor efter upprop/kursstart för att ditt LiU-ID inte ska bli inaktiverat. När du genomfört din registrering läggs den in i Ladok (studentregister) och uppgifterna skickas dagen efter automatiskt till CSN, vilket utgör underlag för din utbetalning av studiemedel.

Mer information om studiemedel finns på CSN:s webbplats

Har du läst på Linköpings universitet tidigare?

Om du har ett LiU-ID sedan tidigare behöver du bara registrera dig på kursen på Studentportalen. Har du glömt ditt lösenord, gå till minit.liu.se/activation och följ instruktionerna. Har du glömt ditt LiU-ID, kontakta portal@studc.liu.se.

Om ditt LiU-ID har blivit gallrat/borttaget, skicka in en begäran om kontoupplåsning till portal@studc.liu.se.

Problem?

Om du får problem med LiU-ID och registrering, gå i första hand till sidan Vanliga frågor och svar, eller maila registreringsakuten@liu.se.

Vid övriga frågor, kontakta Centrala studerandeexpeditionen (campus Valla och Norrköping), Studentenheten (campus US) eller kansliet på campus Lidingö, så hjälper vi dig.

Steg 5: Annat viktigt att tänka på

Kolla ditt schema

I Studentportalen kan du bygga och spara ditt personliga schema. Du kan också söka fram det i TimeEdit. Via LiU-appen kan du prenumerera på ditt schema.

Sök fram ditt schema

Läs mer om schema

Hämta ut LiU-kort

LiU-kortet fungerar som passerkort, ID-handling vid universitetet, lånekort, kopieringskort, busskort, mm. Du hämtar ut det på någon av studerandeexpeditionerna, eller LiU kortstationen på Medicinska fakulteten om du studerar vid campus US. Du måste även ha registrerat dig, senast kl 18 dagen före, för att kunna hämta ut ditt LiU-kort.

Du måste sätta en egen fyrsiffrig pinkod till kortet i Studentportalen.

Här kan du läsa mer om LiU-kortet

Gå med i studentkåren

Vid LiU finns tre stycken kårer som representerar studenterna vid de fyra fakulteterna. Engagera dig du med! (Observera att medlemskapet är frivilligt).

Här kan du läsa mer om kårerna

Fler tips för en bra start