Checklista för dig som är ny student

Grattis till din plats på LiU! Här hittar du den information du behöver för att vara redo till kurs- och programstart.

Grafisk illustration för utbildningssidorna. Tillhör studentrekrytering på KOM. Kontakta någon i studentrekryteringsteamet om du vill använda bilden.Antagen till en utbildning vid LiU? Då finns det en del som är bra att tänka på innan eller när terminen startar. Följ checklistan nedan för att vara redo till utbildningsstart!

Har du blivit antagen till en kurs eller ett program i urval 1 behöver du först svara på ditt antagningsbesked. Du tackar ja till din plats på antagning.se. Om du har blivit antagen i urval 2 eller senare, till en sommarkurs eller gjort en sen anmälan behöver du inte svara på antagningsbeskedet. 

Steg 1: Aktivera ditt LiU-ID

Inför terminsstarten ska du som ny student aktivera ditt LiU-ID. Ett LiU-ID är ditt användarnamn som du använder till våra digitala tjänster.

Från den 7 januari kan du gå in på minit.liu.se/activation för att aktivera ditt LiU-ID. Följ instruktionerna på sidan. 

OBS! För att kunna aktivera ditt LiU-ID själv krävs det att du har sökt utbildningen via antagning.se och att du har ett svenskt personnummer. Om du inte har det kan du få hjälp med aktivering av ditt LiU-ID vid Infocenter.

Har du läst på Linköpings universitet tidigare?

Om du har ett LiU-ID sedan tidigare behöver du bara registrera dig på kursen på Studentportalen. Har du glömt ditt lösenord, gå till minit.liu.se/activation och följ instruktionerna. Har du glömt ditt LiU-ID, kontakta infocenter@liu.se.

Om ditt LiU-ID har blivit gallrat/borttaget, skicka in en begäran om kontoupplåsning till infocenter@liu.se.

Steg 2: Hitta ditt kursrum

När du skaffat ditt LiU-ID kan du logga in på Lisam, lisam.liu.se, som är Linköpings universitets lärplattform. Här hittar du din e-post, dina kursrum och samarbetsytor. Här hittar du även Studentportalen, där du bland annat kan registrera dig och anmäla dig till tentamen. Du har tillträde till kursrummet redan som antagen, men vissa funktioner kräver att du har registrerat dig.

Till Lisam

Steg 3: Gå på uppropet – gäller bara dig som är campusstudent

Det är obligatoriskt att gå på uppropet som också är ett introduktionsmöte. Eventuella förhinder ska anmälas i förväg, annars förlorar du din studieplats.

För dig som ska läsa ett program:
Du som ska läsa ett program hittar information om tid, plats och kontaktpersoner för uppropet på din utbildnings antagningssida på https://liu.se/utbildning/antagen. Där finns även information för dig som är reservantagen.

För dig som ska läsa en kurs:
Du som ska läsa en kurs hittar information om tid, plats och kontaktpersoner för uppropet i ditt välkomstbrev eller på din kurssida på https://liu.se/utbildning. Där finns även information för dig som är reservantagen.

Steg 4: Registrera dig

Du måste registrera dig för att inte förlora din studieplats, och för att kunna delta i undervisning och examination. Registrering är också en förutsättning för att få studiemedel från CSN.

Logga in på Studentportalen med ditt LiU-ID och registrera dig på din utbildning. 

När du genomfört din registrering skickas uppgifterna automatiskt till CSN. Uppgifterna utgör underlag för din utbetalning av studiemedel.

Mer information om studiemedel finns på CSN:s webbplats

Problem?

Om du får problem med LiU-ID och registrering, gå i första hand till sidan Vanliga frågor och svar eller maila infocenter@liu.se.

Vid övriga frågor, kontakta Infocenter (på Campus Valla, Campus Norrköping eller Campus US) eller kansliet på campus Lidingö, så hjälper vi dig.

Steg 5: Kontrollera dina uppgifter

För att inte missa viktig information om dina studier är det viktigt att du kontrollerar att din e-postadress är korrekt i det studieadministrativa systemet Ladok. Det gör du under fliken Mina uppgifter. Vi rekommenderar att du ändrar till din LiU-student-epost-adress. Kontrollera (och korrigera eventuellt) även att din postadress och ditt mobilnummer är rätt.

Steg 6: Annat viktigt att tänka på

Kolla ditt schema

Du kan söka fram ditt schema i TimeEdit. Via LiU-appen kan du prenumerera på ditt schema.

Sök fram ditt schema

Läs mer om schema

Läs mer om LiU-appen

Hämta ut LiU-kort

Du måste vara registrerad för att kunna hämta ut ditt LiU-kort. LiU-kortet fungerar som passerkort på campus, bibliotekskort, kopierings- och utskriftskort, busskort på campusbussen, med mera. Du hämtar ut det på något av våra Infocentra. Observera att även du som är distansstudent kan behöva ett LiU-kort om du till exempel vill besöka biblioteket för att studera, låna eller läsa böcker.

Här kan du läsa mer om LiU-kortet

Gå med i studentkåren 

Vid LiU finns tre stycken kårer som representerar studenterna vid de fyra fakulteterna. Engagera dig du med! (Observera att medlemskapet är frivilligt).

Här kan du läsa mer om kårerna

Fler tips för en bra start
Visa/dölj innehåll