Är du intresserad av att lära dig planera för mer hållbara matsystem? Då är den fristående masterskursen Foodscapes 7,5 hp, en kurs för dig.
Samhällsplanering och design av mer hållbara matsystem
Under kursen får du lära dig mer om innebörden av begreppet foodscape, och vilka möjligheter och utmaningar som samhällsplanering som strävar mot mer hållbara matsystem kan stöta på. Vi introducerar olika sätt att designa matsystem och vilken roll samhällsplanering kan spela i omställningen mot mer hållbara system. Under kursen introduceras teorier för att studera matvanor och olika aktörers drivkrafter med syfte att förstå hur folkhälsa, livsstil och matsystem hänger samman och påverkar varandra lokalt och regionalt.
Varierande studieformer och besök hos lokala mataktörer
Kursen är upplagd utifrån en modell som kallas Forskning genom design, och varvar föreläsningar om matsystem, deras rumsliga uttryck och framväxande alternativ, med seminarier och studiebesök hos lokala mataktörer. Studenterna arbetar med alternativa rumsliga matsystem i en specifik stad eller region, och presenterar arbetet i såväl muntlig som visuell form. Studenterna skriver avslutningsvis ett eget mindre arbete där de tillämpar kunskaperna från kursen.