I denna fortsättningskurs fördjupar du din förståelse av geografiska teorier, begrepp och metoder. Kursen börjar med ekonomisk geografi, där vi undersöker regionala skillnader och mönster inom produktion och handel samt deras koppling till hållbar utveckling. Därefter fördjupar vi oss i begreppet landskap – dess mångfald, olika betydelser och användning inom kultur- och miljövård.
Geografiska begrepp, teorier och metoder
Ett genomgående tema i kursen är metodanvändning, där vi studerar och arbetar med metoder som är centrala inom kultur- och naturgeografisk forskning. Det kan till exempel vara enkät- och intervjumetoder, textanalys, statistik samt geografiska informationssystem (GIS), fjärranalys och kartografi.
Kursen avslutas med ett större skriftligt projektarbete där du fördjupar dig inom ett geografiskt område som intresserar dig. Som stöd för detta arbete tilldelas du en handledare med relevant expertis. I kursens senare del genomför vi även en exkursion till ett område i Sverige, där du får omsätta dina nyvunna kunskaper i praktiken.
För dig som vill fördjupa din geografiska kunskap
Kursen vänder sig till dig som redan läst en grundkurs i geografi och vill fortsätta din resa inom detta mångfacetterade och samhällsrelevanta ämne. Den passar både för studenter som vill bygga vidare på sina grundläggande kunskaper och för yrkesverksamma som genom att fördjupa sina geografiska kunskaper kan bredda sina karriärmöjligheter.
Varierade studieformer
Undervisningen sker genom en kombination av föreläsningar, grupparbeten, seminarier, laborationer och geoexkursioner. Detta ger dig chansen att både fördjupa dina teoretiska kunskaper och omsätta dem i praktiken. Självstudier kommer även att vara en viktig del av kursen.