Företagsekonomi 2 - Kurspaket 30 hp
Kurspaketet består av fyra kurser:
723G38 Klassisk och modern organisation, 7,5 hp
Inledningsvis diskuteras och problematiseras begreppen effektivitet och produktivitet, begrepp som är att betrakta som centrala inte bara i kursen, utan även i näringsliv och samhälle. Hur effektivitet kan uppnås diskuteras i relation till arbetsdelning och vi diskuterar hur arbetsdelningen ser ut i olika typer av organisationer och även vad det medför för den enskilde arbetstagaren. Vidare diskuteras den samordningsproblematik som följer av arbetsdelning samt hur denna problematik hanteras i olika organisationsformer.
I kursen tas begrepp, modeller och teorier ur ett historiskt perspektiv upp med avseende på hur och i vilka sammanhang dessa har utvecklats och diskuterats genom decennierna. Vidare diskuteras hur vi kan förstå de förändringar som sker i och mellan dagens organisationer utifrån begrepp, modeller och teorier som har utvecklats långt tillbaka i tiden såväl som med samtida ansatser.
723G37 Samhällsvetenskaplig metod, 7,5 hp
Inom företagsekonomin bedrivs en mängd olika former av undersökningar där samhällsvetenskapliga metoder tillämpas. Det är allt från marknadsundersökningar till organisations- och konsekvensanalyser eller utvärderingar av projekt och utredningar om verksamheter. Olika frågor och uppdrag ställer mycket olika krav på hur de ska undersökas, genomföras och redovisas. Samhällsvetenskapliga metoder är att se som verktyg som gör det lättare att både genomföra undersökningar och utredningar snabbt, professionellt och med hög kvalitet samt att bedöma andras bidrag.
723G36 Externredovisning B - Normbildning och reglering, 7,5 hp
Företagens redovisning påverkas och formas av olika typer av konventioner, lagstiftning och redovisningsprinciper. Denna normgivning och reglering är viktig eftersom externredovisningens syfte är att skapa ett användbart underlag för externa intressenters ekonomiska beslutsfattande. Informationen måste därför ge en rättvisande bild av företagets ekonomi och denna rättvisande bild måste kunna säkerställas som begriplig, relevant och tillförlitlig. Informationens användbarhet förutsätter också att man kan göra jämförelser mellan företag och externredovisningen och måste därför vara i hög grad standardiserad och följa en internationellt accepterad normbildning och reglering.
772G08 Finansiell analys, 7,5 hp
Finansiell analys innefattar alla åtgärder som krävs med avseende på kapitalanvändning och kapitalanskaffning, för att en koncern, ett företag eller någon annan organisatorisk enhet ska uppnå jämvikt mellan de totala in- och utbetalningarna under en bestämd tidsperiod. I kursen behandlas ett företags finansiella strategi och styrmål, både på lång och kort sikt. I kursen ingår även kritisk granskning av den information som erhålls ur externa rapporter genom företagsanalys, samt bedömning av bokslutspolitiska åtgärder och deras inverkan på periodresultat och självfinansieringsförmåga. Kursen innefattar också genomgång och analys av modeller för företagsvärdering ur ett externt perspektiv.
Kurserna ger breddning och fördjupning av tidigare studier i ämnet. Undervisningsspråk är svenska och/eller engelska.
Urval till detta kurspaket sker utifrån antal redovisade akademiska poäng i ämnet företagsekonomi, godkända fram till och med sista anmälningsdag.