Vad krävs för att utveckla exempelvis spel, eller applikationer för webb och mobiler? För att kunna leverera en bra produkt som programmerare måste du ha teknisk problemlösningsförmåga och kunna förstå och tillgodose kundens behov.

Innovativ programmering, kandidatprogram

HT 2024 / Helfart / Linköping

Stängd för sen anmälan
Innovativ programmering är en praktisk utbildning för dig som är intresserad av programmering – oavsett om du är självlärd eller har läst programmering på gymnasiet. Utbildningen ger kunskap om tekniken bakom till exempel sociala nätverk som Snapchat, och du lär dig att utveckla program och funktioner. Du lär dig även vad agentteknologi kan tillföra i spelprogrammering och robotik.

Lära genom att göra

IT och hantverk har gemensamma drag och kan läras på liknande sätt. Här på Innovativ programmering utvecklar du din förmåga som programmerare på ett hantverksmässigt sätt – det vill säga du utvecklar din färdighet genom att skriva mycket kod i olika typer av projekt, och genom att löpande reflektera över vad bra kod egentligen innebär.

Gränssnitt, programmering och tillämpningar

Det första året läser du ett datatekniskt baspaket där du lär dig vanliga programmeringsspråk och plattformar samt grunderna i programmeringens hantverk. Andra året ägnas åt gränssnitt och samspel mellan användare och dator, samt olika tillämpningsområden – från operativsystem och nätverk till spel, databassystem och webbapplikationer. Du tränar på programmering, både på egen hand och i projektgrupper med andra studenter. Du blir skicklig på att lösa programmeringsproblem och på att skriva kod på ett snyggt, effektivt och strukturerat sätt. Stor vikt läggs vid att snabbt testa principerna i praktiken.

Duktiga programmerare behövs

Under utbildningen bygger du upp en egen samling av kreativa programmeringsprojekt som du kan visa upp när du söker arbete. Det finns en stor efterfrågan på skickliga programmerare oavsett det ekonomiska läget, och arbetsmarknaden blir ofta het när marknadsläget är på topp. Med din tekniska kompetens och dina erfarenheter är du efter utbildningen en självständig, professionell programutvecklare. För intresserade finns möjligheten att under sista året välja kurser för att bli behörig till masterprogram – se länkar längre ner på sidan.

Det här läser du

Detaljerad information år 1-3

I vår Studieinfo-databas hittar du detaljerad information om alla kurser som ingår i programmet, litteratur, kunskapsmål och examenskrav.

Karriär och framtid

Med en kandidatexamen från Innovativ programmering kan du arbeta i många skilda miljöer och yrkesroller, exempelvis som:

  • Systemutvecklare, där du är en del av ett team som utvecklar större system, alternativt har hand om kodningen av ett delsystem.
  • Webbprogrammerare, där du skriver klient- och serverkod för webbsystem.
  • Applikationsutvecklare, där du anpassar programvara för att passa kundens behov.
  • Systemförvaltare, där du har hand om underhållet och utvecklingen av ett färdigt system.

Arbetsmarknad

Bristen på programmerare är stor och fortsätter att öka. Arbetslösheten bland programmerare är mycket lägre än genomsnittet och arbetsförmedlingens prognoser visar på en stor brist även på fem och tio års sikt. Du har därför stora chanser att få jobb som programmerare. Här är några exempel på jobb som tidigare studenter har:

  • Programmerare
  • Gränssnittsutvecklare
  • Applikationsutvecklare
  • Systemförvaltare
  • Forskningsingenjör

Tidigare studenter

Från noll koll till programmerare

Vera Antonov började redan under studietiden utveckla ett eget webbaserat användarvänligt bokföringsprogram. I det här filmade seminariet berättar hon om hur kandidatprogrammet i innovativ programmering hjälpte henne bli en bättre entreprenör. 

Studentlivet

Utlandsstudier

Relaterade masterprogram