Inom programmet erbjuds två olika utbildningsvetenskapliga huvudområden där huvudområde pedagogiskt arbete även kan läsas med inriktning mot yngre barns lärande. Huvudområde Pedagogiskt arbete söks via antagning.se och du väljer inriktning redan vid ansökningstillfället. Huvudområde Specialpedagogik söks via Institutionen för beteendevetenskap och lärande (IBL).
Vi erbjuder följande inriktningar:
• Pedagogiskt arbete
• Pedagogiskt arbete med inriktning mot yngre barns lärande
• Specialpedagogik (se förkunskapskrav under rubriken Senare del)
Programmet omfattar 120 hp med möjlighet att ta ut en magisterexamen efter godkända 60 hp. Studieformerna är flexibla och du ges stor möjlighet att designa din egen utbildning inom det valda huvudområdet. Kurserna ges på kvartsfart på distans med vissa närvarotillfällen i Linköping och Norrköping (observera att undervisning på båda orterna förekommer oavsett antagningsort). Halvfartsstudier innebär att du alltid läser två kurser parallellt. Varje kurs har vanligtvis tre träffar per termin, men det kan variera. Beroende på vad du läst tidigare och vilken behörighet du har, kan du börja på olika nivåer inom programmet (se Senare del).
Senare del Pedagogiskt arbete
Du som redan har en magisterexamen i pedagogiskt arbete kan ansöka om att läsa den senare delen av programmet. Ansökan till senare del görs direkt till Institutionen för beteendevetenskap och lärande.
Om du har en lärarexamen på avancerad nivå om minst 240 hp där två examensarbeten eller motsvarande ingår i examen, varav minst ett inom ett relevant område för programmets huvudområden kan du ansöka om tillgodoräknande av upp till 30 hp. Du gör en vanlig ansökan till år 1 på antagning.se.
Senare del Specialpedagogik
Du som har en specialpedagog- eller speciallärarexamen kan ansöka om att endast läsa den senare delen av programmet. Ansökan till senare del görs direkt till Institutionen för beteendevetenskap och lärande. Observera att huvudområde Specialpedagogik endast kan sökas på detta vis.