I en värld där beslutsfattande är avgörande för både individer och samhällen, spelar förståelsen av hur människor faktiskt fattar beslut en allt viktigare roll. Genom att förstå hur både stora och små beslut formas av psykologiska processer och yttre förutsättningar kan vi skapa förändringar som gör skillnad på riktigt.
Daniel Västfjäll är professor i kognitiv psykologi och hans forskning handlar om hur känslor uppstår och påverkar oss i vardagen och vad som får oss att vilja hjälpa andra. Vad gör att vi känner empati och hur hänger det ihop med det faktiska behovet? Hur kan bilden av en drunknad, treårig flyktingpojke skapa ett enormt engagemang när vi samtidigt inte känner på det viset inför information om att tusentals människor lider och dör?
Gustav Tinghög är professor i nationalekonomi och studerar ekonomiskt beslutsfattande och är bland annat inriktad på prioriteringar inom sjukvården. Prioriteringar i vården måste göras – samhällets resurser är begränsade. Då är det oerhört viktigt att de som fattar besluten får rätt stöd, så att hjälpen patienter får blir så rättvis och effektiv som möjligt.
Tillsammans med ett tjugotal kollegor utgör de JEDI-lab, där JEDI står för Judgement, Emotion, Decision and Intuition som är banbrytande i sitt sätt att kombinera olika vetenskapliga metoder, allt från fältstudier till neurovetenskapliga angreppssätt som undersökning i magnetkamera och ögonrörelsemätning.