De kommer från olika håll, men har jobbat ihop länge. Daniel Västfjäll är professor i kognitiv psykologi, läran om hur vi tar emot och reagerar på information. Gustav Tinghög är professor i nationalekonomi. Tillsammans med ett tjugotal kollegor utgör de JEDI-lab, där JEDI står för Judgement, Emotion, Decision and Intuition. Gruppen är bland de mest framstående på LiU när det gäller att få resultat publicerade i de främsta vetenskapliga tidskrifterna. De är banbrytande i sitt sätt att kombinera olika vetenskapliga metoder, allt från fältstudier till neurovetenskapliga angreppssätt som undersökning i magnetkamera och ögonrörelsemätning.
Mänskligt beteende är komplext
– Mänskligt beteende är väldigt komplext. Det kan inte förstås med en metod eller ett synsätt, säger Daniel Västfjäll.
Hans forskning handlar om hur känslor uppstår och påverkar oss i vardagen och vad som får oss att vilja hjälpa andra. Vad gör att vi känner empati och hur hänger det ihop med det faktiska behovet? Hur kan bilden av en drunknad, treårig flyktingpojke skapa ett enormt engagemang när vi samtidigt inte känner på det viset inför information om att tusentals människor lider och dör? Daniel Västfjäll hoppas genom forskningen hitta åtgärder för att främja beteenden som är bra både för oss själva och för våra medmänniskor.
Rätt stöd för prioriteringar i vården
Gustav Tinghög studerar ekonomiskt beslutsfattande och är bland annat inriktad på prioriteringar inom sjukvården. Prioriteringar i vården måste göras – samhällets resurser är begränsade. Då är det oerhört viktigt att de som fattar besluten får rätt stöd, så att hjälpen patienter får blir så rättvis och effektiv som möjligt.
– Att behöva fatta många svåra beslut är mentalt utmattande och då är risken att du faller in i förenklingar. Vi har till exempel sett att det är större sannolikhet att en läkare tar beslut om operation tidigt på dagen. Patienter som träffar en kirurg i slutet av arbetspasset bokas in för färre operationer. Då är kirurgen mer benägen att gå på rutin och undvika stora beslut. säger Gustav Tinghög.
I det moderna samhället konfronteras vi ständigt med enorma mängder information och beslut. Det är viktigt att förstå hur det påverkar oss.
– Vi vill hjälpa människor att leva i en värld där det hela tiden uppstår nya kriser. Bibehålla både individens mentala hälsa och världshälsa, säger Daniel Västfjäll.
– Vi behöver fokusera på samhällsproblemen, som gränslösa forskare. LiU har en enorm kraft i att kunna fostra forskare som är tvärvetenskapliga från grunden. Vi har varit väldigt bra på att bygga upp innovativa metoder här, säger Gustav Tinghög.
”Den sortens forskning man får Nobelpris för”
Deras vision är att skapa LiU School of Behavioural Science and Public Policy. En plats för tvärvetenskap på riktigt, där forskningen inte begränsas av ämnestillhörigheter, där det finns respekt för olika metoder.
– Då kan vi åstadkomma den sortens forskning man får Nobelpris för och knyta ihop den med utbildning och samverkan, säger Gustav Tinghög.
Satsningen skulle kunna leda till både ny utbildning och ny forskning till stor nytta för samhället. Samtidigt krymper den traditionella finansieringen för den här typen av tvärvetenskapliga aktiviteter. Privata donationer blir allt viktigare för att banbrytande forskning inom samhällsvetenskap ska kunna bedrivas och växla upp.
– De stora och briljanta tankarna föds ofta när man minst anar det. De riktigt stora vetenskapliga framstegen sker när folk får tid att tänka och samtala förutsättningslöst. Det kan vi få med långsiktig, privat finansiering, säger Daniel Västfjäll.