Frida Fagerlund, MKV-alumn
Hur kom det sig att du läste MKV i Linköping?
– Det var ren slump faktiskt. Jag växte upp i södra Skåne och kände att jag ville därifrån. En bekant skulle plugga på tekfak så jag hängde helt enkelt med till Östergötland efter att tillbringat 1,5 år i London. Jag visste att jag skulle bli fotbollsjournalist, själva vägen dit var inte så noga.
Vad minns du av studietiden?
– Alla perioder i livet har sin charm men detta var definitivt en av de allra, allra bästa. Jag engagerade mig mycket i sektionens festeri och studentlivet överlag, träffade fantastiska vänner och hade bara så otroligt kul. Det enda jag ångrar är att jag inte njöt ännu mer, jag fokuserade lite för mycket på framtiden och vad jag ville uppnå med min karriär redan då.
Har du kontakt med några gamla kursare?
– Sociala medier underlättar definitivt. Jag bor i England sedan ett par år tillbaka och resorna till Sverige har varit få på sistone på grund av pandemin. Men en stor del av min svenska umgängeskrets härstammar från LiU.
Visste du att Olle Arnell, som läste samtidigt som du, idag är kommunikationsansvarig för Djurgårdens herrlag i fotboll?
– Ja! Träffade Olle mycket när jag bevakade allsvenskan! Vi påtalade hur konstigt det var att vi båda hamnat i samma karusell.
Hur fick du det jobb du har idag?
– Det som öppnade dörren för mig var praktikplatsen på Tv4 Fotbollskanalen. Jag kände mig sällan bäst bland alla grabbar men var överambitiös vilket gjorde att jag lyckades klamra mig fast i 1,5 år ungefär. Men målet var hela tiden Sportbladet. Jag erbjöds ett sommarvik 2017 och har blivit kvar sedan dess. Jag kommer alltid vara tacksam för förtroendet de visade mig från start och att jag tilläts fokusera på fotbollen till 99 procent. Ytterligare 1,5 år senare kröp det i kroppen på mig igen och jag ville ta nästa steg. Det blev att jag flyttade till London där jag nu jobbar för Sportbladet samt NENT/Viasat som sänder Premier League i Sverige.
Var är det bästa med ditt jobb?
– Jag uppskattar att jag får koncentrera mig på ett område, dvs fotbollen. Det är roligt att känna sig insatt vilket man verkligen blir när man tillåts lägga ned så mycket tid på ett visst ämne. Sedan är det givetvis otroligt att få åka på stora mästerskap och turneringar. Än så länge har jag fotbolls-EM, VM, OS och Champions League-slutspel i bagaget. Det är en ynnest att få jobba med sin stora passion här i livet.
Fotbollsintresset fanns redan under studietiden. Minns du vad dina uppsatser handlade om?
Frida påminns om titlarna på uppsatserna. B-uppsats: ”Damfotboll i massmedia”. C-uppsats: ”Den ”manliga” fotbollen: En kvalitativ studie av dam- och herrfotboll i kvällspressen.”
– Jag hade faktiskt glömt bort detta helt. Att påminnas om att jag skrev så mycket om damlandslaget är lite kul med tanke på att det är jag som bevakar dem nu!
B-uppsatsen avslutas med en förhoppning om att damfotbollen får mer utrymme om 10-15 år. Tycker du att det har blivit så?
– Ja, det tycker jag. Framför allt är andan betydligt mer professionell än tidigare. Jag är ganska nördig och föredrar att grotta ned mig i det som sker på planen i stället för att skriva om hur många barn någon har, även om det så klart finns en poäng med att berätta sådana stories också. Minns att jag upplevde det som vanligare förr, att de djupare taktiska analyserna/texterna saknades kring damlandslaget.
I C-uppsatsen skriver du på slutet: ”Dock tror jag personligen att damfotboll inte kommer att få samma typ av respekt som herrfotboll förrän den dagen då synen på kvinnor och män är densamma i samhället överhuvudtaget.” Håller du med om det idag också och har vi kommit längre?
– Ja, det gör jag faktiskt. Det har hänt otroligt mycket på kort tid, under VM 2019 i Frankrike syntes den plötsliga utvecklingen som skett på damsidan. Att nivån är så mycket högre numera tack vare bättre träningsförutsättningar och skickligare tränare. Det har bidragit till ett ökat intresse samt att exempelvis England med sina storklubbar hårdsatsar. På sikt kommer det jämna ut sig, men vi är inte där än.
Avslutningsvis har du några tips till den som börjar plugga och vill bli journalist?
– Lägg inte upp exakt plan i huvudet men ha ett tydligt mål: Att jobba på Aftonbladet, DN eller vad det nu kan tänkas vara. Samt vilken roll du visualiserar dig i och brinner för. Sikta alltid högt. En sak som många av mina äldre kollegor nämner är hur bra det kan vara att nischa sig idag. Själv har jag tex inte bara nischat mig mot fotbollen, utan engelsk fotboll i synnerhet. Det finns så många informationskanaler numera att du behöver en “edge” för att sticka ut som individ. Lär känna dina styrkor, oavsett om det är gräv, snabba nyheter eller personporträtt. Och var ödmjuk, lyssna på de som har varit i branschen längre.
Frida läste medie- och kommunikationsvetenskap (mkv) 2012-2013.