Ämnet medie- och kommunikationsvetenskap (mkv) är brett och handlar om mediernas utveckling, roller och funktioner i samhället. Det rymmer journalistik och marknadskommunikation, medier och reklam, nyhetsvärdering och genomslag. Ämnet ger en bra grund för olika inriktningar. Här möter du några av Linköpings universitets MKV-alumner.

Våra tidigare studenter arbetar bland annat som journalist, redaktör, digital redaktör, webbredaktör, sociala medier-redaktör, marknads- och kommunikationsspecialist, campaign manager, brand manager, marketing manager, social media specialist, e-commerce manager, customer relations manager, communications specialist, marknadskoordinator, communications officer, medieanalytiker och copywriter.

Emma Ekh

Vilka kurser läste du?

Jag läste fristående kurser och byggde min egen kandidatexamen med MKV 90 hp som huvudämne. Vissa av de kurser jag som läste till var retorik ( att tala 7,5 hp och att skriva 7,5 hp), engelska 15 hp, digital strategisk kommunikation 15 hp, informationsdesign 7,5 hp och praktisk projektledning 7,5 hp. Emma Ekh, MKV-alumnEmma Ekh, MKV-alumn

Vad jobbar du med idag och vad har jobbat med tidigare?

Efter examen började jag jobba som Campaign Manager på Bonnier News (då Mittmedia). Min roll var att hjälpa kunder med digital marknadsföring på Facebook, Linkedin och Instagram.

Detta var ett bra första steg in i branschen och jag byggde på mig mer erfarenhet i form av att skapa grafiskt innehåll, optimera pågående kampanjer och följa upp statistiken tillsammans med kund.   

Idag jobbar jag som Campaign Manager på marknadsavdelningen på Dynamic Code. Mitt huvudansvar är att planera och genomföra marknadsaktiviteter som driver försäljning i vår e-handel.

Det är allt från att projektleda och driva kampanjer från ax till limpa, influencer marketing, digital marknadsföring och att bearbeta samarbetspartners. Jag trivs väldigt bra i min nuvarande roll och känner att jag lär mig något nytt varje dag. 

Tips till fristående kursare:

Mitt tips är att börja läsa MKV 90 hp för att lägga en grundförståelse för media/kommunikation och då utvärdera vad man vill läsa vidare och fördjupa sig i.

Genom att läsa MKV 90 hp på LiU fick jag även möjligheten att göra en utbytestermin som gav mig väldigt mycket, både i min nuvarande roll och som person. Om du har möjligheten, ta den!

Emma läste fristående kurser 2015-2017. 

Felicia Svens

Vilka kurser läste du?

Jag pluggade 90hp MKV, 30hp utbytestermin och 90hp företagsekonomi med inriktning marknadsföring. Felicia Svens, MKV-alumnFelicia Svens, MKV-alumn  

Vad jobbar du med idag och vad har jobbat med tidigare?

Efter examen fick jag jobb som Junior brand manager på Karo Pharma. Mina uppgifter är att driva den lokala varumärkesutvecklingen på de varumärken jag ansvarar över.

Jag sätter kampanjstrategier, implementerar dem och gör kampanjanalyser för mäta utförandet så vi kan säkerställa en effektiv mediaspendering och att vi uppnår våra tillväxtmål. Detta inkluderar även att förstå vår målgrupp, konsumentbeteenden och marknaden vi är verksam på. 

Det är en härlig blandning mellan att nörda i siffror och analysera dem, få vara kreativ och skapa marknadsmaterial, hitta nya sätt att sticka ut på marknaden för att fånga konsumentens uppmärksamhet samt vara med och lansera nya produkter. Så mycket variation och utmaningar, vilket passar mig utmärkt.

Tips till fristående kursare:

Läs det du tycker känns intressant, vilket är fördelen att man kan göra när man läser fristående kurser. Jag googlade mycket om vilka kurser som var inkluderade i program som intresserade mig för att hitta nya kurser och bli inspirerad.

Om du vet vad du vill jobba med, kolla i ansökningsannonser vilka utbildningar som är meriterande för att kunna rikta din utbildning åt det hållet. Jag visste tidigt att jag ville jobba med branding och försökte att vinkla mina uppsatser åt det hållet, både för att det intresserade mig, jag ville lära mig mer om området, men även så jag senare skulle kunna lyfta det på arbetsintervjuer.

Felicia läste fristående kurser 2017-2018. 

Josefine Max

Vilka kurser läste du?

Jag läste fristående kurser vid Liu och byggde en egen kandidatexamen med MKV som huvudämne. I min kandidat läste jag MKV 90 hp, Engelska 30 hp, Retorik 15 hp, Juridik 15 hp, utbytestermin 30 hp (internationell affärskommunikation) samt fristående kurser på annat lärosäte utöver kandidaten inom sociala medier, digital kommunikation & projektledning. Josefine Max, MKV-alumnJosefine Max, MKV-alumn

Vad jobbar du med idag och vad har jobbat med tidigare?

Efter examen gjorde jag praktik på en marknadsavdelning, praktisk erfarenhet är en nödvändighet om du vill jobba med marknadsföring och kommunikation. Efter praktiken fick jag en projektposition på ett e-handelsföretag med arbete inom varumärkesbyggnad och sociala medier. Jag startade sedan företag och arbetade som konsult för att hjälpa företag med digital marknadsföring under en period. 

Idag jobbar jag på IKEA som marknads- och kommunikationsspecialist. I min roll ingår internkommunikation, PR, sociala medier och att stötta chefer och ledning i kommunikationsarbete.

Det tog mig nästan två år att få en fast anställning inom kommunikation och idag har jag ett väldigt roligt jobb men det är en tuff bransch och det kan vara bra att ha med sig. 

Tips till fristående kursare:

Försök att sticka ut från dem som t.ex. läser MKV-programmen på andra orter, du har möjligheten att komplettera med precis vilka kurser du vill, använd det till din fördel. Gör utbyte eller praktik, det är alltid bra att bredda dina erfarenheter utöver studierna.

Återigen, vill du in i PR/kommunikationsbranschen är praktisk erfarenhet ett måste. Nätverka så mycket du kan, det kan du till exempel göra genom att engagera dig under studieperioden och hitta mentorer som arbetar med det du vill arbeta med. 

Josefine läste fristående kurser 2016-2017. 

Elin Andersson Junestav

Vad pluggade du?

Jag har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap. För att bygga ihop min examen har jag läst följande fristående kurser: MKV (90hp) som huvudämne. Därutöver har jag läst kurser som statsvetenskap (30hp), Retorik (22,5hp), marknadsföring (7,5hp), strategisk kommunikation (15hp), journalistik (15hp) samt mediepraktik (15hp).

Bild på tidigare student inom medie- och kommunikationsvetenskapElin Andersson Junestav, MKV-alumn

Vad jobbar du med idag och vad har du jobbat med tidigare?

Under min studietid så fick jag möjligheten att jobba som digital studentambassadör för Linköpings universitet, där fick jag jobba mycket med de sociala medierna för att skapa interaktion med de som var potentiella blivande studenter.

Jag valde även att göra min tio veckors praktik på kommunikationsavdelningen på LiU. Under min praktikperiod jobbade jag mycket med omvärldsanalys, strategi för sociala medier samt skapande av innehåll. Efter min examen fick jag även möjlighet att jobba kvar över sommaren vilket var väldigt givande.

Idag jobbar jag som kommunikatör på Hyresgästföreningen. Kommunikatörsyrket kan vara väldigt brett vilket jag redan nu känner av, vilket är kul! I mitt arbete ingår uppgifter som: marknadsföring och PR, webbsamordnare, opinionsbildning och kampanjaktiviteter, sociala medier, presskontakt med media samt att jobba med varumärket. Detta innebär att jag gör allt från att skriva pressmeddelanden till att designa affischer i In design.

Tips till fristående kursare: 

Mitt tips är att fundera på vad som intresserar dig, våga testa dig fram när du väljer dina valfria kurser. Under min studietid tittade jag mycket på vilka kurser som ingick i de olika MKV-programmen vid andra universitet för att ändå läsa något liknande.

Känner du dig osäker på vad din slutdestination är så finns både lärare och studievägledare där för att vägleda dig, hett tips att använda sig av den hjälpen. Att läsa fristående kurser kräver en del planering, jag tyckte det var skönt att alltid ligga ett steg före, eftersom man ansöker till varje termin. 

Slutligen, det är inte så komplicerat som man kan tro att designa sin egen utbildning, det löser sig alltid! 

Elin läste fristående kurser 2018-2021.

Frida Fagerlund

Läs mer om Medie- och kommunikationsvetenskap

Designa din egen utbildning - läs fristående kurser