Utbildningen är vald, prioritering gjord och ansökan till Linköpings universitet är inskickad via antagning.se. Och sen då? Här hittar du information om vad du behöver göra och tänka på efter din anmälan.

Du kan följa din ansökan genom hela processen via antagning.se, genom att logga in på "Mina sidor". Under tiden du väntar på ditt antagningsbesked, och efter du har fått det, kommer du att få information om nästa steg skickad till dig via e-post. 

Steg för steg efter anmälan

1. Kolla dina uppgifter

När din anmälan har granskats får du en uppmaning från antagning.se att kontrollera dina uppgifter. Det gör du genom att logga in på ”Mina sidor” och se till att exempelvis ditt gymnasiebetyg, kompletterande betyg eller andra bedömningar som gjorts i samband med din anmälan har registrerats rätt.

Om något är fel ska du kontakta antagning.se direkt så att de kan rätta till felet och göra en korrekt bedömning av din ansökan. 

Hur du kollar dina uppgifter (antagning.se)

2. Läs och svara på första antagningsbeskedet

När det första urvalet är klart får du ett mail om att ditt antagningsbesked finns att läsa på ”Mina sidor” på antagning.se. Det skickas ut i mitten av juli för höstterminen eller början av december för vårterminen. I antagningsbeskedet ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken.

Om du blivit antagen, måste du tacka ja för att behålla din plats. Om du tackar nej eller inte svarar inom den angivna tiden, kommer din plats att gå vidare till någon som står i reservkön.

Om du blivit reservplacerad måste du tacka ja för att behålla din plats. Du kan bli erbjuden en plats på utbildningen i andra urvalet, eller när som helst fram till terminsstart om någon som är antagen lämnar återbud eller inte dyker upp på uppropet.

Reservantagning och reservplatser

Svara på första antagningsbeskedet (antagning.se)

Återanmälan

Om du har blivit struken på grund av obehörighet, men nu är behörig kan du göra en återanmälan på de kurser och program som fortfarande är öppna för sen anmälan.

Om återanmälan (antagning.se)

Sommarkurser och vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY)

Endast ett urval görs för sommarkurser och vidareutbildningar för yrkesverksamma och du behöver inte svara på antagningsbeskedet. Det skickas inte heller ut något andra antagningsbesked för dessa utbildningar (se punkt 4). 

Antagning till sommarkurser (antagning.se)

3. Hitta din antagensida

Har du tackat ja till din plats? Då är det dags att titta in på liu.se/antagen där du hittar specifik information för ditt program  eller din kurs och massor av tips och inspiration inför dina studier på LiU.

4. Läs andra antagningsbeskedet

I det andra antagningsbeskedet ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken efter det andra urvalet. Detta antagningsbesked behöver du inte svara på och det finns tillgängligt på antagning.se i början av augusti för ansökningar gällande höstterminen och slutet av december för vårterminen.

Andra antagningsbeskedet (antagning.se)

Reservantagning

Om du är reservplacerad på en utbildning efter urval 2, kan du fortfarande bli antagen om någon annan lämnar återbud. Reserver på utbildningar och kurser vid Linköpings universitet antas lokalt enligt rangordningen i urvalet. Om du har frågor om reservantagningen, vänd dig direkt till kontaktpersonen för det program eller den kurs du har sökt till. 

Reservantagning och reservplatser

Lämna återbud

Om du är antagen men inte längre är intresserad av utbildningen är det viktigt att du lämnar återbud, så att någon annan får ta över din plats. Du lämnar återbud genom att följa instruktionerna på Mina sidor på antagning.se

5. Kolla upp terminsstart och schema

Höstterminen börjar normalt omkring 20 augusti och vårterminen omkring 20 januari. Information om upprop, introduktionsmöten, scheman med mera hittar du på liu.se/antagen eller via mail som du får inför terminsstart. Du kan också söka fram ditt schema i TimeEdit.

6. Gå igenom checklista för dig som är ny student

De första dagarna är det mycket att hålla reda på. Några saker går att förbereda innan och andra sker i anslutning till uppropsdagen. Följ vår checklista kring registrering och kursstart så missar du inga viktiga steg!

Gå till checklistan för registrering

Har du fått förhinder?

Förbered dig för studiestarten

Här har vi samlat praktiska tips på vad du kan göra i förväg för att ha full koll när terminen startar.

Börja leta bostad

Om du ska flytta för att börja studera, har du bättre förutsättningar att hitta en bostad om du börjar leta tidigt. Ställa dig i bostadskö kan du göra redan innan antagningsbeskedet, och så fort du blivit antagen är det dags att aktivt söka efter en bostad.

Här hittar du fler bostadstips 

Ansök om studiemedel

Om du planerar att ta hjälp av CSN för att finansiera dina studier, kan du redan innan du fått antagningsbeskedet skicka in ansökan för bidrag och/eller lån. När du antagits och registrerats på din första kurs, skickar du sen in en studieförsäkran för att komplettera ansökan och få dina studiemedel utbetalda.

Läs mer om studiemedel på csn.se

Kolla ditt schema

Du kan söka fram ditt schema i TimeEdit, Linköpings universitetets schematjänst, så snart det är klart och blir tillgängligt. Via LiU-appen kan du dessutom prenumerera på ditt schema till mobilen (läs mer om LiU-appen längre ned på sidan).

Gå till TimeEdit

Hitta kurslitteratur

Ofta behöver du inte använda kurslitteraturen direkt på första dagen, men det kan vara bra att kolla upp vilka böcker du behöver och var de finns att få tag på. Vilka böcker du behöver hittar du i din kursinformation.

Förutom vanliga bokhandlare, fysiskt och på nätet (tips - kolla efter studentrabatter!), finns det flera sätt att hitta begagnad kurslitteratur för en lite billigare peng. Alla campus har ett bibliotek där du kan hitta kurslitteraturen, men ofta bara i enstaka exemplar och trycket för att låna dem kan vara högt vid kursstarter.

Den studentdrivna bokhandeln Bokab har en fast butik på campus Valla och en tillfällig butik vid kursstart på campus Norrköping. På campus Valla finns också Campusbokhandeln, som säljer och köper begagnad kurslitteratur.

Det finns flera grupper på sociala medier där andra LiU-studenter säljer sina böcker. Fråga dina faddrar, kanske vill de sälja vidare sina böcker som de använde året innan och ofta används samma upplagor under flera år som kursen ges. 

Har du behov av kurslitteratur i anpassade medier för läshinder? Kontakta biblioteket på ditt campus så får du hjälp med att låna exempelvis talböcker.

Ladda ner LiU-appen

LiU-appen gör din vardag som student enklare. Här kan du smidigt boka studielokaler, hantera dina tentor, lägga till kurser i ditt schema och få hjälp att hitta på campus. Du hittar den där appar finns att hämta för iOS och Android.

Kolla upp stöd du kan få

Som student kan du ibland behöva stöd och råd. Inom Linköpings universitet finns en omfattande verksamhet för att hjälpa och underlätta under utbildningen.

Läs mer om service och stöd som ges vid LiU-

Lär dig hitta på campus

Det är inte helt lätt att veta vart du ska i början. Du hittar kartor över våra olika campus som hjälper dig att hitta rätt byggnad och lokal i LiU-appen eller via länken nedan.

Behöver du ta dig mellan olika campus? Med Campusbussen åker du som student gratis mellan våra tre campus i Linköping och Norrköping.

Så fort du har registrerat dig och fått ditt LiU-kort, får du också tillgång till de lokaler du behöver komma in i på campus. Under de första veckorna kommer du snabbt lära dig var du och dina klasskamrater främst kommer hålla till under era kurser.

Skaffa cykel eller busskort

Oavsett vilket campus du kommer studera på är chansen stor att du kommer bo i närheten. Cykeln är många studenters bästa vän och tar dig såväl till klassrummet som till fritidsaktiviteterna - smidigt, billigt och miljövänligt. Köp en begagnad cykel via köp- och säljgrupper, annonsplatser eller en av de cykelverkstäder som finns runt studentområdena. I Linköping finns även elcyklar och elscooters att hyra för den som vill ta sig runt ännu snabbare. 

Behöver du ta dig mellan olika campus? Med Campusbussen åker du som student gratis mellan våra tre campus i Linköping och Norrköping. Vill du se och uppleva hela Östergötland kan du åka kollektivt med Östgötatrafiken.

Läs mer om Campusbussen

Till Östgötatrafikens webbplats 

Boka upp kalendern för mottagning

De första veckorna av studiestarten kantas av roliga aktiviteter som universitetet och de nuvarande studenterna anordnar. Din sektion brukar skicka ut information om Nolle-P när terminsstarten börjar närma sig till alla antagna på program, och läser du fristående kurser kan du höra av dig till en studentförening som ligger nära ditt ämnesområde. Alltihop avslutas med Kalasmottagningen som ordnas för alla nya studenter.

Engagera dig i studentlivet

Vill du engagera dig i något utanför studierna? Då kan du redan nu börja titta på de olika kårer och föreningar som finns och som kan intressera dig. Vid LiU finns tre studentkårer som representerar studenterna inom olika ämnesområden. Kårerna har inflytande vid beslut som rör universitetets utbildning och utveckling, och ordnar stora event.
Läs mer om studentkårer

Sektioner och nationer är knutna till ett program eller ett geografiskt område. De jobbar för utbildningens kvalitet, men ordnar också event och fester för studenterna.
Läs mer om sektioner och nationer

Föreningar är intresseorganisationer där likasinnade kan träffas och utöva en aktivitet, ordna event eller driva en verksamhet. På LiU finns föreningar inom allt från sport till musik till gaming, och det mesta däremellan.
Läs mer om studentföreningar

Registrering och sen anmälan