Vi är stolta över våra alumner och vill gärna visa vad våra tidigare studenter arbetar med idag. Läs studenternas egna berättelser om vad som hänt efter studierna på kandidatprogrammet Kultur, samhälle och mediegestaltning (KSM).

Anisa DzindoAnisa Dzindo, KSM-alumn

Producent på Dzindo production AB (egenföretagare).

2017-01-03

Jag arbetar som frilansande film- och reklamfilmsproducent åt olika produktionsbolag, exempelvis B-reel Films AB, Folke Film AB, ACNE Films, Hobbyfilm m.fl.

Vägen dit:

Fokus på det jag vill göra och brinner för. Fart! Jag är den personen som helst vill att saker ska ske nu, nu. Självklart hade jag också väldigt bråttom att komma ut till arbetslivet. Under min tid på KSM började jag samtidigt arbeta på olika produktionsbolag i Stockholm och skapade erfarenhet och kontakter inom filmbranschen. Jag har en kandidat och masterexamen från KSM. Efter KSM har det ena projektet lett till det andra och varje dag leder till nya erfarenheter och nya mål. 

Kontakt: anisa@dzindo.com, 0762-733722

Fanny Ovesen

Student i filmregi på Den Norske Filmskolen.
 
2017-05-31
 
Jag går andra året på Den Norske Filmskolen, där jag studerar till filmregissör. Utbildningen är en treårig Bachelor som är inriktad på fiktionsfilm. Den Norske Filmskolen är Norges motsvarighet till Stockholms dramatiska högskola.   

Vägen dit: 

Under våren 2014 hade jag praktik på filmproduktionsbolaget ATMO dit jag återvände till hösten som producent- och regiassistent för att stanna i ett halvår. Praktiken var en ovärderlig fot in i branschen, men även alla de projekt jag gjorde både på KSM och utanför skolan hade stor betydelse för mina möjligheter att få jobb. Därefter frilansade jag inom filmbranschen som bland annat koordinator, regiassistent, FAD och produktionsledare. 
 
Under åren på KSM inriktade jag mig mer och mer mot regirollen, men eftersom skolan varit dokumentärt fokuserad hade jag lust att fortbilda mig inom fiktionsregi. Efter att ha försökt jobba mig uppåt genom andra yrkesroller sökte jag till slut alla filmregiutbildningarna i Norden och kom in i Norge. Utan åren på KSM hade jag nog aldrig tagit mig in på en skola med så höga antagningskrav, och jag är väldigt glad för erfarenheterna jag fick där. KSM:s akademiska tyngd har också varit värdefull att ha med sig, eftersom Filmskolen är extremt praktisk.

Joel Källstedt

Klippare/redigerare (frilans).

2016-08-18

Jag arbetar som frilans och får uppdrag av olika produktionsbolag i Stockholm. Ofta har jag två till tre arbetsgivare under ett år. Mina projekt har visats på både SVT, UR, TV4, Kanal5 och TV3.

Min uppgift består i att, tillsammans med en producent eller flera producenter, göra en slutprodukt av ett filmat material. Det innefattar en klippning utifrån ett mer eller mindre specificerat manus, musikläggning och utplacering av grafiska element. Ibland tillkommer också att skapa egen grafik samt att göra en grade, vilket betyder att jag färglägger videomaterialet. Beroende på projekt, material och producenter kan processen se relativt olika ut.

Vägen dit:

Jag blev redigerare mycket av en slump. Efter ett år på KSM engagerade jag mig i student-TV, som då hade en permanent sändningstid på lokaltevekanalen Nollettan. Under en av våra sändningar annonserade Nollettan efter sportreportrar. Jag sökte och fick tjänsten och under de sista två åren på KSM jobbade jag extra på Nollettan som då hade bytt namn till Kanal Lokal.

Efter examen år 2005 fick jag en utökad tjänst på Kanal Lokal och jobbade både som reporter, redigerare och programledare. Det var en perfekt skola för att lära sig hur det går till att göra teve. 2008 slutade jag med ambitionen att söka mig till Stockholm för att jobba som redigerare, vilket var den delen av tv-produktion tilltalade mig mest. Det var inte det lättaste eftersom konkurrensen är hård. Rätt erfarenhet, rätt kontakter eller praktik är egentligen enda sättet att få in en fot. Som tur var hade jag haft en f.d. chef på Kanal Lokal som jobbade på ett produktionsbolag i Stockholm och 2010 fick jag äntligen möjlighet att visa vad jag kunde.

Ken Banh

Media Production Specialist, Sports Editing Sweden

2017-08-16

Jag jobbar som Media Production Specialist (dvs specialist inom ett flertal områden) och delägare på mediehuset Sports Editing Sweden i Linköping. Vi levererar tekniska och grafiska lösningar till sportligor där våra största kunder är SHL (Svenska Hockeyligan), HockeyAllsvenskan och SSL (Svenska Superligan i Innebandy). Förutom det levererar vi även rörliga produktioner till kunder som C More, TV4 och enskilda klubbar inom sportligorna.

Min roll på företaget är idag främst att producera rörliga produktioner såsom video, 2D- och 3D-animationer samt projektledare i olika sammanhang.

Vägen dit:

Jag har tidigare jobbat främst inom videoredigering men senare vidareutvecklat mig för att behärska fler kompetensområden.

Linnéa SjölundLinnea Sjölund, KSM-alumn

Liveproducent på Expressen.

2017-05-09

Min roll innebär att jag planerar och säkerställer innehåll i Expressens livesändningar. Jag sänder även ut innehållet och arbetsleder kontrollrummet samt har kontakt med programledare och utsända. Jag har tidigare arbetat som onlineredaktör med ansvar för TV-sändningar och TV-klipp vid nyhetsdesken.

Vägen dit:

Jag har jobbat som onlineredaktör på Dagens industri, onlineredaktör på Aftonbladet samt frilansjournalist för Bonnier Tidskrifter, Frida Förlag och Aftonbladet sedan examen 2009.

Fler alumner från KSM