Vi är stolta över våra alumner och vill gärna visa vad våra tidigare studenter arbetar med idag. Läs studenternas egna berättelser om vad som hänt efter studierna på kandidatprogrammet Kultur, samhälle och mediegestaltning (KSM).

Susanne Ewerlöf

Verksamhetsledare och curator samt egenföretagare på Verkstad: Rum för konst och egen firma.

2015-02-24

Jag har i januari 2015 återgått till att arbeta med Verkstad: Rum för konst, en plattform för samtida konstprojekt i Norrköping. Jag var med och grundade verksamheten 2009 när jag fortfarande var student på KSM. Sedan starten har vi arbetat med professionella konstnärer som vi tycker arbetar med intressanta frågor och konstnärliga metoder. Vi har genomfört ett 30-tal projekt genom åren, många av dem i samarbete med KSM.

En av de viktigaste saker vi gör är utställningar där vi låter konstnärer ta för sig och utveckla projekt i relation till våra stora, ruffiga lokaler i källarplanet på Kvarngatan 38. Nu när jag är tillbaka som verksamhetsledare, efter att ha arbetat som frilansare samt haft projektanställning på Norrköpings Konstmuseum, vill jag göra verksamheten mer stabil så att vi kan fortsätta göra viktiga projekt och bidra till produktion av ny konst även i framtiden. Jag vill att vi ska få ökad synlighet både i Norrköping och ute i världen och att vi når en ännu större publik. Att förmedla konsten är en viktig drivkraft för mig och jag tror att den har en stark social potential.

Utöver att arbeta med Verkstad så är jag med och driver Norrköping Air som bjuder in konstnärer att komma och bo och arbeta i Norrköping under sommarmånaderna. Vi har haft gästande konstnärer från Sverige, Frankrike, England, USA och Brasilien som utvecklat nya konstverk på plats som bland annat visats på publika platser i Norrköping och på Verkstad.

Som frilansare tar jag gärna på mig uppdrag där det finns stor konstnärlig frihet. Under våren 2015 arbetar jag med en utställning om kulturarv och identitet som ska visas på Passagen Konsthall under sommaren. Där har jag möjlighet att fördjupa mig i ett intressant ämnesfält och bjuda in konstnärer som jag anser arbetar på ett intressant sätt, vissa har jag velat arbeta med i flera års tid. Det händer även att jag får uppdrag att t ex moderera samtal eller ge föreläsningar. Jag har också varit handledare för KSM-studenter.

Att driva egen verksamhet och ha eget företag är krävande och jag är glad över alla möjligheter jag haft till att skaffa den kunskap som krävs. Självklart är jag glad över allt jag lärde mig som student, men det var också viktigt för mig att jag satsade på att göra skarpa projekt redan under studietiden. Att arbeta som curator handlar väldigt mycket om att ha en utblick att resa och se så mycket utställningar som möjligt. Ibland har jag arbetat ohälsosamt mycket och det är svårt att skilja arbetstid från fritid.

Under vägens gång har jag tagit i princip alla chanser jag fått och jag tackar sällan nej till arbete. Det är en komplex fråga då det är ohållbart att arbeta ideellt för mycket – både för mig som individ och för fältet i stort, men jag vill nog ändå råda studenter att lägga mycket tid på att göra, åtminstone medan man fortfarande är student. Använd alla chanser ni får att ta del av andras arbete och passa på att analysera och ställa frågor.

Kontakt: www.verkstadkonst.se, 
www.susanneewerlof.se
, verkstadkonst@gmail.com

Jeanette LundqvistJeanette Lundqvist, KSM-alumn

Bokare, privat- och nöjesbokning på Kolmårdens Djurpark / Parks and Resorts.

2015-02-24

Jag hjälper gäster att boka upplevelser till Parks and Resorts alla parker, året om. Det kan handla om allt från boende på Vildmarkshotellet med entré till djurparken, skolresor till Skara Sommarland, djurguidningar på Furuvik, barnkalas på Aquaria till en oförglömlig femkampsdag eller varför inte ett magiskt julbord på Gröna Lund.

Informationsflödet är enormt, kanalerna är många och svängarna är skarpa när det är fem parker man ska ha stenkoll på. Frågorna som strömmar in kan vara generella men också väldigt detaljerade.

När jag inte tar emot samtal från våra gäster är jag med och tar fram rutiner och manualer inför högsäsong då det brinner för fullt. Jag arbetar också dagligen med administrativa sysslor, och trots högt tempo älskar jag att gå till jobbet varje dag.

Vägen dit:


Vägen till heltidsjobbet har varit krokig men fantastiskt rolig och utvecklande. Kort beskrivet så började det med säsongsjobb sommaren 2013, sommarjobbet blev sedan föräldravikariat i omgångar och sedan mer permanent.

Kontakt:
 jeanette.lundqvist89@gmail.com

Carolina Mallwitz

Verksamhetskoordinator på Stockholms Fallskärmsklubb (och en månad om året Skydive Elsinore, Kalifornien).

2017-05-09

Jag arbetar som Verksamhetskoordinator/ DZ Coordinator på nordens största fallskärmsklubb. Jag arbetar främst med att organisera olika events och så kallade Skills Camps. Jag sköter även de sociala medier som klubben utnyttjar. Sedan har jag hand om den personal som behövs för att driva ett hoppfält, det i sin tur innebär utbildning, schemaläggning och personalvård för cirka 50 personer. Jag har även hand om flygplansplaneringen; hur många flygplan som behövs vilka dagar, när kan vi hyra ut dom och så fall till vem?

Detta är ett arbete som under vintern består av massa administration, men sedan under sommaren blir det mer hands on. Det är ett annorlunda men väldigt roligt jobb. Jag träffar människor från hela världen, jag får jobba med min passion och jag möter nya utmaningar hela tiden. Jag kan dock erkänna att jag under högsäsong jobbar alla vakna timmar på dygnet, men det är det värt... för det mesta. När det blir för jobbigt, då gör jag några fallskärmshopp och då brukar det ganska snart kännas bra igen.

Vägen dit:


Jag arbetade efter KSM som konferenskoordinator på ett internationellt företag i Stockholm. Jag hamnade sedan en kort tid på ett Tequilaföretag som marknadskoordinator. Efter det blev jag utbildningskoordinator på Axfood. Det var under min tid där som jag även började arbeta deltid på fallskärmsklubben. Till slut räckte jag dock inte till för båda jobben och i februari 2014 sa jag hejdå till Axfood för att kunna arbeta på heltid som verksamhetskoordinator. Kan tilläggas att jag hoppat fallskärm i Stockholms Fallskärmsklubb sedan 2006.

Kontakt:
 info@skydive.se

Hanna Olsson LannebergHanna Olsson Lanneberg, KSM-alumn 

Producent och planeringskoordinator på Västmanlands Teater

2017-05-09

Som teaterproducent är jag spindeln i nätet som ser till att regissörens visioner blir verklighet men samtidigt förhåller sig till den budget och tidplan vi tilldelats. Utöver detta ansvarar jag även för teaterns planering, både på kort och lång sikt. Det kräver att jag har stenkoll på vad som händer var och vem ska vara där - och se till så att ingenting krockar! 

Vägen dit: 

Efter KSM jobbade jag med olika TV-produktioner, vilket var roligt och lärorikt, men jag kände inte att jag fick möjlighet att utvecklas. Då sökte jag mig till ett produktionsbolag inom scenkonst och fick ett kortare uppdrag där. Jag bestämde mig för att söka mig vidare inom teatern, och fick sedan jobb som regiassistent på Dramaten, och efter ungefär ett år ringde min tidigare chef från produktionsbolaget och frågade om jag kunde göra ett kort inhopp på Västmanlands Teater. Inhoppet förlängdes, och nu har jag varit kvar i flera år.

Kontakt: LinkedIn

Josefin LindbergJosefin Lindberg, KSM-alumn

Producent på Konfront samt Step2.

2015-02-24

Jag driver på halvtid min egen firma Konfront. Konfront är en produktionsbyrå som arbetar med scenkonstproduktion på nationell såväl som internationell nivå. Mitt arbete som konsult innebär allt från produktionsstöd, kontraktshantering och finansieringsplanering till artistutveckling, kommunikationsstrategi och internationell etablering. Andra halvan av min tid lägger jag på kommunikationsbyrån Step2 som kreativ producent.

Vägen dit:


Jag satsade stort på att ideellt dra igång allt det som jag längre fram ville arbeta med redan under studierna. Mitt stora engagemang för internationella relationer ledde till en rad projekt främst med Kapstaden, där jag också skrev min D-uppsats. Det, i sin tur, ledde till att jag studerade vidare inom mänskliga rättigheter och arbetade under ett antal år med projektledning av bistånd och främst kulturbistånd. 2008 anställde Riksteatern mig för att vidareutveckla deras mångfaldsarbete samt deras internationella arbete. Under sex år var jag producent och projektledare med fokus på scenen. Jag vidareutbildade mig med en magister inom Internationell Scenkonstproduktion vid Stockholms Dramatiska Högskola. Vid årsskiftet 2014/2015 vågade jag äntligen ta steget och satsa på min egen firma.

Kontakt:
 www.konfront.se

Jacob SjöbergJacob Sjöberg

Teaterlärare, Film- och musikgymnasiet.

2017-08-16

Under 2017 har jag arbetat som civil utredare på polisen i Norrköping, men övergår under hösten till att bli teaterlärare på Film- och musikgymnasiet i Norrköping. Jag jobbar utöver det med fria teatergrupper i Östergötland som skådespelare och regissör. 

Vägen dit:

Efter kandidatexamen från KSM studerade jag på en scenskola i USA, och arbetade på Arbetsförmedlingen som handläggare mellan 2011 och 2016, främst som etableringshandläggare.

KSM var en fantastisk tid och har gett mig många verktyg för att tolka texter och media och det hjälper mig mycket idag, då det i mitt arbete som teaterlärare ingår att lära ut olika former av kommunikation genom olika former. Jag har också med mig en vana av att styra upp projekt.
 

Fler alumner från KSM