Metallverkstad

I Linköpings universitets metallverkstad bistår fyra kunniga tekniker verksamheten med olika typer av metallbearbetning och konstruktioner i metall. Här finns en mängd olika maskiner och verktyg för att kunna fräsa, borra, slipa, svetsa och skära i metall.

Per-Olof Karlsson i metallverkstaden i A-husetPer-Olof Karlsson i metallverkstaden i A-huset Foto Teiksma Buseva

I metallverkstaden understödjer fyra tekniker LiUs forskare med metallbearbetning. Det är allt från att ta fram olika prover och prototyper i metall, till att konstruera stora riggar för nya forskningsprojekt.

Även universitetets många ingenjörsstudenter använder sig av metallverkstaden under utbildningen i form av laborationer och olika studentprojekt. Här hjälper metallverkstadens tekniker till och guidar studenterna så att ritningarna bereds på rätt sätt och agerar som bollplank för att studenterna själva ska kunna lösa olika problem som uppstår längs vägen. Runt trehundra ingenjörsstudenter om året passerar genom verkstaden och under vårterminerna pågår runt trettio aktiva studentprojekt.

I metallverkstaden finns det en mängd olika metallbearbetande maskiner och verktyg för att kunna fräsa, borra, slipa, svetsa och skära i metall. Det finns exempelvis exempelvis flera CNC-styrda svarvar och en fräs, för två- och tredimensionell bearbetning, men även vattenskärmaskin och trådgnistmaskin. Det finns även mer traditionell utrustning som manuella maskiner, bland annat metallsvarvar där ingenjörsstudenter under sin utbildning genomför laborationer för att bättre förstå grunderna inom metallbearbetning.

Vi som arbetar i metallverkstaden hjälper även forskare, lärare och studenter på andra institutioner med tillverkning av detaljer.

Metallverkstaden finns på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) i A-huset.

Bilder från metallverkstaden

Två studenter som svarva i metall
Två ingenjörsstudenter lär sig svarva i metall för bättre förstå processen vid metallbearbetning.
Metalldel och ritning
Från ritning till metall.
Per och Peter planerar dagen i metallversktaden
Per planerar dagens arbete över en kopp kaffe.

VerkstadspersonalVisa/dölj innehåll

Om institutionenVisa/dölj innehåll