Tema Q-seminariet

Q-seminariet är en mötesplats för aktuell forskning inom kultur och samhälle.

Q-seminariet organiseras av forskningsmiljön Tema kultur och samhälle i samarbete med Forum för form, estetik och gestaltning. Seminariet innehåller både arbets- och forskarutbildningsseminarier med texter av forskningsmiljöns egna medarbetare, och presentationer av externa gäster.

Seminarierna hålls vanligtvis onsdagar 13-15 eller torsdagar 13-15 varannan vecka. Med några få undantag för interna arbetsseminarier är seminarierna öppna för alla som är intresserade.

Tills vidare hålls seminarierna via Zoom.

Program för våren 2021Visa/dölj innehåll

16 februari, 13-15

60%-seminarium. Olga Zabalueva. "Not All Museums Memory, politics and museum activism on the move". Opponent: Åshild Andrea Brekke. Läsare: Christina Johansson, Malmö universitet och Johanna Dahlin, Tema Q.

26 februari, 10-13

Disputation. Matilda Torstenson Wulf. "Kärlekens paradis: Om konflikten mellan kärlek och konst i Henrik och Märta Tikkanens äktenskapsdialog". Opponent: Sven Anders Johansson. Betygsnämnd: Kristina Malmio, Rikard Schönström och Bodil Axelsson. Reserv: Wera Grahn.

10 mars, 14-16

Webinarium: “Epistemology of museologies”. Gäster: Anna Leshchenko, ICOFOM; Mário Moutinho, Lusofone University (Portugal) och Armando Perla, University of Montreal (Canada).

24 mars, 13-15

Forum för form, estetik och gestaltning. Karin Becker, professor emerita, Stockholms universitet: "Per-Form-ing Knowledge: Toward collaborative practices in research and education"

15 april, 13-15

Seminarium i samarbete med Tema Genus: Eóin Ó Cuinneagáin, Linnaeus University: “Responding to the Coloniality of Audibility with Decolonial/Gaelic Sonorities”

22 april, 13-15

Metodseminarium: "Täta beskrivningar". Johanna Dahlin, biträdande lektor Tema Q.

6 maj, 13-15

Hållbarhet. Frida Berntsson, lektor konsthantverk, Johanna Dahlin, biträdande lektor Tema Q och Martin Fredriksson, forskningskoordinator Tema Q.

20 maj, 13-15

Presentation av nytt forskningsprojekt: "Klassikerskyddet: kollektiva rättigheter, kulturarv och upphovsrätt". Martin Fredriksson, forskningskoordinator Tema Q.

27 maj, 13-16

Slutseminarium, Mattis Karlsson: "From Fossil to Fact: The Denisova Discovery as Science in Action". Slutläsare: Venla Oikkonen, Tampere University. IKOS representant: Andreas Nyblom. Extern: Andreas Gunnarsson, Göteborgs universitet.

KontaktVisa/dölj innehåll

Mer om Tema QVisa/dölj innehåll