Vill du få en inblick i livet som forskare och samtidigt bidra till att ungas röster genomsyrar forskningen och de rekommendationer som ges får du gärna kontakta oss.
Syftet med studien
”Det syns inte” är ett filmbaserat program, framtaget av det icke vinstdrivande företaget Det syns inte AB, som genomförs vid flera högstadie- och gymnasieskolor. Målet med programmet är att främja ungdomars psykiska hälsa och en bra balans mellan olika vanor. Vår forskargrupp vid Institutionen för Hälsa, Medicin och Vård vid Linköpings universitet gör just nu en kvalitativ utvärdering av ”Det syns inte”. Det innebär att vi har intervjuat ungdomar (i grupp), vårdnadshavare, skolpersonal och rektorer vid fyra högstadieskolor om deras erfarenheter av programmet, för att sen analysera intervjuerna. Målet är att skriva en vetenskaplig artikel om resultatet.
För att säkerställa att ungdomars röster genomsyrar tolkningen av resultaten och att vi ger rekommendationer som ungdomar tycker känns relevanta vill vi bjuda in ungdomar till två workshops, för att diskutera och hjälpa oss att dra slutsatser av analyserna. Utvärderingen är tänkt att bidra till att vidareutveckla programmet ”Det syns inte”. Resultatet kan även vara värdefullt vid framtagande av andra hälsofrämjande skolprogram i framtiden. Vårt mål är att det ska finnas välfungerande program i skolorna som kan bidra till att unga mår bra.
Så går det till
Vi vill genomföra två workshops med ca 6-10 ungdomar, mellan 15-20 år gamla, som har genomfört programmet ”Det syns inte” i skolan.
Under workshopsen kommer ni att få diskutera och hjälpa oss forskare att dra slutsatser av analyser av intervjuer med högstadieungdomar, vårdnadshavare, skolpersonal och rektorer som genomfört ”Det syns inte”, om deras erfarenheter av programmet.
Resultatet av workshopsen kommer ligga till grund för vilka rekommendationer forskargruppen ger, och vägas in som en del av underlaget till en vetenskaplig artikel. Vilka metoder som används i workshopsen kommer vi bestämma gemensamt, men kan exempelvis vara gruppdiskussioner och brainstormingövningar.
Varje workshop tar max tre timmar, och kommer sannolikt hållas på skolan, efter skoltid. Preliminärt kommer första workshopen hållas i slutet på september och den andra i november. Ingen ersättning utgår, men vi kommer bjuda på fika. Deltagare kan också, om de vill, få ett intyg på sitt deltagande i forskningen.
Vem står bakom?
Forskningshuvudman för projektet är Linköpings universitet. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för projektet.
Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten med dnr 2024-00553-01 och 2024-02779-02.
Ansvarig forskare är docent Ingrid Rystedt.