Studentorganisationer

Vid Linköpings universitet finns det tre studentkårer som var och en representerar studenterna vid de fyra fakulteterna.

Vad är en studentkår?

En studentkår är en intresseorganisation med och för studenter som studerar ett visst ämnesområde. Studentkåren företräder studenterna gentemot universitetet och ser till att studenterna har inflytande på universitetet.

Via kåren har studenter rätt att ha representanter i alla beslutande och beredande organ vid universitetet som rör utveckling av utbildning och förutsättningar för studier. Kårens arbete är därför viktigt för att utbildningarna och studiemiljöerna ska hålla en hög kvalité.

Vem som ska sitta i kårernas styrelser bestäms i kårval eller på kårens stämma, där du som medlem har möjlighet att rösta. Medlemskapet ger dig också rabatter och förmåner.

Medlemskapet är frivilligt.

Hur blir man medlem?

Vill du bli medlem i någon av LiU:s kårer kan du besöka respektive hemsida och bli medlem via medlemsportalen.

LiU:s tre studentkårer

LinTek

Linköpings Teknologers studentkår (LinTek) är studentkåren för dig som ska läsa vid Linköpings Tekniska Högskola.

LinTek arbetar med utbildning, sociala frågor och arbetsmarknadsfrågor. LinTek står även som huvudman för studentorkesterfestivalen SOF och MünchenHoben – mottagningens största fest. Lithanian är LinTeks kårtidning som görs tillsammans med sektionerna.

Till LinTek

StuFF

StuFF är studentkåren för dig som läser vid området för utbildningsvetenskap eller vid den filosofiska fakulteten. StuFF arbetar med påverkan och fokus är på utbildning, arbetsmiljö och studiesociala frågor. StuFF ser till att alla beslut som fattas på universitetet passerar minst en studentrepresentant, och på så vis synliggörs alltid studenternas åsikter. StuFF ger hjälp och stöd till både studenter och föreningar vid Linköpings universitet.

StuFF arrangerar även mottagningsperioden tillsammans sektionerna och ser till att alla studenter välkomnas till Linköpings universitet.

Till StuFF

Consensus

Consensus är studentkåren för dig som ska studera vid Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet. Consensus arbetar för att studietiden ska vara så bra som möjligt för dig och dina medstudenter. Utbildningarna ska hålla hög kvalitet, till exempel genom kunniga och engagerade lärare, tentorna ska vara på rätt nivå och det inte ska vara för många studenter som delar handledare ute på praktiken. Consensus verkar även för att allt runt omkring studierna ska fungera; tillräckliga och funktionella lokaler och möjligheten att träffa andra studenter och ha roligt på studentpubar och kårhus. Consensus är närvarande vid alla beslut som fattas på LiU, driver frågor gentemot universitetsledningen och ser till att besluten blir så bra som möjligt för studenterna.

Till Consensus

Gemensam kårservice

Tillsammans har de tre kårerna vid Linköpings Universitet; StuFF, LinTek och Consensus en gemensam serviceorganisation kallad Kårservice som ger dig praktisk service. Här kan du få hjälp med bostadsförmedling, studiemedelsfrågor med mera.

Till Kårservice

Studentinflytande

Mer information om studentinflytande och vilka rättigheter du som student har finns på UKÄ:s hemsida

Studentföreningar

Vid universitetet finns det också en mängd olika föreningar och nationer som samlar människor inom en rad olika intresseområden. Det finns också sektioner som alla utbildningsprogram är knutna till. De arbetar för de olika programmen och har festerier som anordnar fester.

Till studentföreningarna

Till sektionerna och nationerna