Sven Gunnar Axelsson njuter av höstprakten i Trädgårdsföreningen. Foto Emma Busk Winquist- Det allra viktigaste för mig är mitt löfte till Gun. Jag tänker på henne varje dag. Jag hoppas att forskningsframstegen fortsätter, säger Sven Gunnar Axelsson som har donerat pengar till reumatisk forskning vid Linköpings universitet
Flygintresse har berikat livet
Linköpingssonen Sven Gunnar Axelsson är en berest man. Första utlandsresan var 1947 och sedan dess har det blivit många resor, både i tjänsten och privat. Hans stora flygintresse och upptäckarglädje har tagit honom på över 550 flygresor i mer än 69 olika flygplansmodeller.
Det finns många favoritresmål. Däribland länder med ”ett spännande och rikt kulturliv”, såsom Mexico, Japan, Kina och Brasilien. Alla resor till trots har hjärtat ändå alltid klappat lite extra varmt för födelsestaden Linköping, där Sven Gunnar Axelsson har spenderat merparten av sitt liv.
- Som liten bodde jag på Drottninggatan 39, och brukade leka med en pojke vars far var flygare, kapten Horn. Flygkaptenen presenterade mig vid Kungliga Flygförvaltningens Försökscentral FC, som ”ett ämne till flygvapnet”. Efter Folkskolan fick jag plats vid FC* och på den vägen är det.
Sven Gunnar Axelsson började som springpojke och utbildades snart till vapenspecialist vid yrkeshögskolan. Efter lumpen 1949 återvände han till FC. Under andra världskriget hade det fallit ner tyska robotar och flygvapenindustrin ville nu utveckla liknande i Sverige. En ny robotsektion startades och Sven Gunnar Axelsson fick ingå i ett team som, utöver robotprojektet, hade många andra topphemliga projekt.
Samtidigt hade han träffat sitt livs kärlek Gun. Paret delade bland annat ett stort reseintresse, och under sina sextioåtta år tillsammans upptäckte de stora delar av världen. En världskarta, uppsatt i Sven Gunnar Axelssons lägenhet, är full med små röda knappnålar som märker ut alla besökta platser – många av dem flera gånger. Nedanför kartan vittnar två fulla pärmar med märken från allsköns städer om detsamma.
Donationen möjliggör nya forskningsframsteg
Sven Gunnar Axelsson och Johan Dabrosin Söderholm, dekanus Medicinska Fakulteten. Foto Hanna Agardh- Vi upplevde mycket tillsammans och var friska länge, ända fram till 1989. När Gun blev sjuk och då vi inte har några egna barn, så beslutade vi oss för att huvuddelen av våra pengar skulle gå till forskningen. Det kändes naturligt att vända sig till Linköpings universitet.
Ett annat naturligt val var att firandet av Sven Gunnar Axelssons 90-årsdag hölls på Flygets Hus i Malmslätt. Han lägger en stor del av sin tid på flyghistoria, och har exempelvis skrivit böcker om bland annat flygprovningar på Malmen, samt är en aktiv museiguide vid Flygvapenmuseet.
I samband med födelsedagsfirandet överlämnade Sven Gunnar Axelsson formellt sin donation till Johan Dabrosin Söderholm, dekanus vid Medicinska Fakulteten. Donationen om en miljon kronor kommer att gå till forskning inom området reumatism. En sjukdom som drabbade både Sven Gunnar, Gun och deras släkter.
- Sven Gunnar Axelssons generösa donation till forskning inom reumatiska sjukdomar är oerhört värdefull för att stärka LiU:s forskning inom området. Donationen möjliggör forskningsframsteg inom en sjukdomsgrupp som enbart i Sverige drabbar omkring en miljon människor, säger Johan Dabrosin Söderholm.
* FC är nuvarande Försvarets Materielverk