Trä- och kompositverkstad

I Linköpings universitets trä- och kompositverkstad finns en rad olika maskiner och verktyg för att kunna såga, hyvla fräsa, borra, putsa, vakuumforma samt ytbehandla trä och en del kompositmaterial.

Thomas Larsson i trä- och kompositverkstaden I verkstaden arbetar forskningsingenjör Thomas Larsson som har en mångårig erfarenhet av tillverkning och bearbetning. Han bistår forskare och studenter som behöver hjälp med framtagning av exempelvis prototyper eller konstruera funktionsmodeller.

Många ingenjörsstudenter använder sig av verkstaden under utbildningen i form av laborationer och olika studentprojekt. Här hjälper Thomas till och guidar studenterna så att ritningarna bereds på rätt sätt och agerar som bollplank för att studenterna själva ska kunna lösa olika problem som uppstår längs vägen. Runt trehundra ingenjörsstudenter om året passerar genom verksamheten och under läsåret pågår det ständigt olika studentprojekt.

I verkstaden finns det en mängd olika träbearbetningsmaskiner och verktyg för att kunna såga, fräsa, borra, putsa, i trä och flertalet kompositmaterial. Det finns exempelvis en fem-axlig CNC-maskin för tredimensionell bearbetning, samt ett vakuumbord med tillhörande värmeugn för vakuumformning av trä och olika typer av kompositmaterial. Ett flertal traditionella träbearbetningsmaskiner finns också till förfogande. Verkstaden har också en ytbehandlingsavdelning med mycket god utrustningsnivå och möjlighet att utföra en professionell ytbehandling.

Verkstaden används även i samverkan med externa företag för idétestning och framtagning av olika prototyper, gjut och formpressningsmodeller tillsammans med Linköpings universitet.
Att arbeta i trä är både miljövänligt, snabbt och billigt och många gånger det bästa materialvalet för olika testmodeller.
Thomas Larsson, forskningsingenjör

VerkstadspersonalVisa/dölj innehåll