05 april 2016

Lågfrekvent ljus avslöjar inre strukturer och egenskaper i alla tänkbara material. Ett forskarteam vid LiU har byggt en världsunik spektrometer som analyserar prover med elektromagnetiska vågor i terahertz-området, omkring en biljon svängningar i sekunden.

Teraherz-labbetFoto: Thor BalkhedFysiker från när och fjärran hade samlats till premiärvisningen av instrumentet THeMAC – Terahertz Materials Analysis Center. Instrumentets arkitekt docent Vanya Darakchieva välkomnar forskare från hela världen till Linköping för att utnyttja faciliteten.

Textiler, plast och mänsklig hud


Hon jobbar själv med elektronik och karakterisering av uppmärksammade kolbaserade material som grafen och nanotrådar står högt på dagordningen.
Men hon vill bredda möjligheterna med den splitter nya anläggningen. Textilier, plast, papper och mänsklig hud är bara några av de material konstruktören Nerijus Armakaviciussom kan detaljstuderas.
Till skillnad från röntgen är strålningen ickeförstörande och helt ofarlig vilket gör att terahertztekniken kan tillämpas även på människor, som vid säkerhetskontroller och för att upptäcka hudcancer.
Teraherz-labbetFoto: Thor Balkhed
– Tekniken har även använts för att lysa igenom ett konstverk av Picasso vilket avslöjade en annan målning därunder, berättar Vanya Darakchieva.

Research fellow

I fjol utsågs hon till Research infrastructure fellow av Stiftelsen för strategisk forskning.
Projektbidraget på 15 miljoner kronor har gått till uppbyggnad av THeMAC, med doktoranden Nerijus Armakavicius som konstruktör (bilden th). Det handlar om extremt känsliga och dyrbara komponenter, förklarar han:

– Bara terahertzkällan kostar 100 000 dollar och får absolut inte vidröras med händerna. Råkar man nudda den en enda gång så är den förstörd.

Se filmen på Youtube

Kontakt