Professor, Enhetschef
Den här enheten arbetar med att utveckla nya halvledarmaterial för högfrekvent- och kraftelektronik
Fotosyntetiska material, tvådimensionella ädelmetaller och hållbara halvledare är några av de projekt vid Linköpings universitet som beviljats bidrag från forskningsprogrammet Wallenberg initiative materials science for sustainability – Wise.
Av 20 beviljade anslag av Vetenskapsrådets nya Konsolideringsbidrag till framstående yngre forskare gick fyra till Linköpings universitet. De får nu tillsammans drygt 46 miljoner, fördelade på sex år.
Lågfrekvent ljus avslöjar inre strukturer och egenskaper i alla tänkbara material. Ett forskarteam har byggt en världsunik spektrometer som analyserar prover med elektromagnetiska vågor i terahertz-området - en biljon svängningar i sekunden.
Vanya Darakchieva och Per Persson, båda på IFM, Institutionen för fysik, kemi och biologi, får 15 miljoner vardera från SSF för utbyggnad avforskningsinfrastruktur vid LiU.
Halvledarmaterialavdelningen bedriver forskning och utveckling av nya material för ny elektronik med fokus på kiselkarbid, III-nitrider och grafen för grundläggande och applikationsmotiverade frågor av intresse för svensk och europeisk industri.
Vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) bedrivs forskning och utbildning inom biologi, kemi, materialfysik, tillämpad fysik och teori och modellering.