Föreläsare

Sidan uppdateras löpande, fler föreläsare kommer att tillkomma.

Vi föreläser på Barnafridskonferensen 2026

Johan Andersson, föreläsare Barnafridskonferensen

Johan Andersson

Psykisk hälsa och våldsutsatthet bland barn och unga som flytt till Sverige.

Johan Andersson är legitimerad psykolog och doktorand i medicinsk vetenskap på Barnafrid vid Linköpings universitet. Johans forskning handlar om psykisk hälsa och våldsutsatthet bland barn och unga som flytt till Sverige.

Veronica Burcar Alm, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Veronica Burcar Alm

Syskonvåld – ett förbisett våld i nära relation

Veronika Burcar Alm är docent i sociologi och lektor i polisiärt arbete vid Linnéuniversitetet. Veronica Burcar Alm forskar bland annat om våld i syskonrelationer och ungdomars upplevelser av våld och hot.

Mia Eriksson, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Maria Eriksson

iRiSk familjerätt: risk & skyddsbedömningar för våldsutsatta barn i vårdnads-, boende- och umgängesutredningar

Maria Eriksson är professor i socialt arbete vid Marie Cederschiöld högskola. Hon är en av forskarna som på uppdrag av Socialstyrelsen utvecklat metodstödet iRiSk för strukturerade professionella bedömningar då barn upplever våld från en omsorgsperson.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Ida Gulbrandsen

Våld, begräsningar och funktionsnedsättning – vad behöver jag som möter barn och unga veta?

Ida Gulbrandsen är utredare vid Myndigheten för delaktighet. Hon har arbetat med regeringsuppdrag som rör våld, barn och unga med funktionsnedsättning, samt hederrelaterat våld och förtryck inklusive könsstympning.

Darun Jaf, föreläsare Barnafridskonferensen

Darun Jaf

Sexual Harassment by Peers in School and Organized Activity Contexts Among Adolescents.

Darun Jafs forskning fokuserar på den kontext (t.ex. familj, skola och fritidsaktiviteter) där individer tillbringar sin tid och hur kombinationen av individuella egenskaper och kontextuella förhållanden kan påverka deras utveckling.

Malin Joleby, föreläsare Barnafridskonferensen

Malin Joleby

Forskning på darknet: att förebygga sexualbrott mot barn genom psykologisk behandling av riskindivider.

Malin Jolebys forskning fokuserar på hur man effektivt kan förebygga sexualbrott, de psykologiska konsekvenserna för barn som utsätts för internetrelaterade sexualbrott, samt hur man kan tillgängliggöra psykologisk behandling för sexualbrottsutsatta.

Porträtt av Sara Landström

Sara Landström

Barnförhör med bildstöd – för barn i behov av språkligt stöd

Sara Landström är en ledande och prisbelönt forskare inom rättspsykologi med särskilt fokus på barnförhör, sexualbrott och trovärdighetsbedömningar.

Pernilla Leviner, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Pernilla Leviner

Motstridigheter, bakslag och framgångar efter barnkonventionens inkorporering i svensk rätt – vem bär ansvaret för rättsutvecklingen framåt?

Pernilla Leviner är professor i offentlig rätt vid Juridiska Fakulteten, Stockholms universitet och engagerad i den tvärvetenskapliga forskarmiljön Barnrättscentrum. Hennes forskning rör på olika sätt rättsliga relationer mellan staten, familjen och individen, med ett särskilt fokus på barns rättigheter och barnkonventionens ställning i svensk rätt.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Johan Melander Hagborg

Barns umgänge med förälder vid uppgifter om våld

Johan Melander Hagborg är doktor i psykologi vid Göteborgs universitet och kliniskt verksam psykolog med erfarenhet av arbete inom såväl den sociala barnavården som barn och ungdomspsykiatri. Hans forskning handlar om hur utsatthet i barndomen påverkar barns utveckling.

Ann-Charlotte Münger, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Ann-Charlotte Münger

Hur kan förskola, skola och fritids upptäcka, bemöta och agera när barn och elever far illa?

Ann-Charlotte Münger är barn- och ungdomsforskare, docent och lektor på Barnafrid. Müngers forskning handlar om hur förskola, skola och socialtjänst tillgodoser barn och ungas behov av skydd, stöd och rätt till delaktighet i samband med att de är utsatta för våld.

David Pålsson, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

David Pålsson

Children's Right to Participation: Findings from a Study of 2,123 Children Investigated by Child Welfare Authorities

Under de senaste decennierna har barns egna rättigheter inom socialtjänsten fått allt större fokus, och ett barnrättsperspektiv har fått starkt genomslag i både forskning och policy. En central del av detta perspektiv är barns rätt till delaktighet i socialtjänstens utredningar. Flera studier, både i Sverige och internationellt, har dock visat brister på detta område – det är ofta vårdnadshavare och andra vuxna som tillfrågas, snarare än barnen själva. I sin presentation reflekterar Pålsson över barns faktiska delaktighet i det praktiska socialtjänstarbetet, baserat på en unik studie med 2 123 barn som varit föremål för utredning.

Julia Sandahl, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Julia Sandahl

Kriminologiska perspektiv på skolan och brottsligheten

Doktor i kriminologi samt forskare och lärare vid kriminologiska institutionen, Stockholms universitet. Har skrivit en kvantitativ avhandling om skoltillhörighetens betydelse för allavarligare brott som fördjupades i en kvalitativ studie om lokal skolpersonal som mottagare av brottsförebyggande policy-initiativ. Just nu även projektledare för det sex-åriga forskningsprogrammet Socialtjänstens arbete med brottsprevention: Arbetssätt, förutsättningar och utfall (SambA).

Moa Schäfer, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Moa Schäfer

Samspelet mellan våld i nära relationer (VNIR) och våld mot barn

Moa Schäfer är senior rådgivare på UNICEF UK med fokus på jämställdhet och barns skydd från våld. Hon har en bakgrund inom forskning om våld mot barn och våld i nära relation.

Rikard Tordön, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Rikard Tordön

Vilket stöd behöver regioner och kommuner för att organisera och vidareutveckla familjecentraler?

Rikard Tordön är legitimerad psykolog och anställd som utredare med ansvar för Hälso- och sjukvårdsprogrammet på Barnafrid.

Olle Westlund, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Olle Westlund

Barn under 15 år som begår allvarliga brott: livsvillkor, insatser och utvecklingsområden i det brottsförebyggande arbetet

Olle Westlund är erfaren utredare på Brottsförebyggande rådet som i ett flertal tidigare rapporter har studerat ungdomsbrottslighet i olika avseenden.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Azadé Azad

Berättelser från unga på särskilda ungdomshem (BUSU)

Azadé Azad är filosofie doktor, forskare och lektor i psykologi, verksam vid Stockholms universitet och Högskolan Kristianstad och affilierad forskare vid Barnafrid, Linköpings universitet. Azad forskar om olika aspekter av barns och ungas liv och livsvillkor.

Catharina Drejer, föreläsare Barnafridskonferensen

Catharina Drejer

The Role of Live Streaming Technology in Facilitating Abuse Against Children

Catharina Drejer är doktorand vid Department of Social Work, Child Welfare and Social Policy vid Oslo Metropolitan University. Catharina Drejers forskning fokuserar på digitala brott mot barn och barnskydd.

Felicia Forthmeier, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Felicia Forthmeier

Skyddat boende som insats - från rörelse till marknad.

Felicia Forthmeiier är doktorand i socialt arbete vid Marie Cederschiöld högskola. Hennes forskningsintressen handlar om stöd- och skyddsinsatser till våldsutsatta samt frågor kring kvalitet, styrning och marknadisering av den sociala välfärden.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Serine Gunnarsson

Våld, begräsningar och funktionsnedsättning – vad behöver jag som möter barn och unga veta?

Serine Gunnarsson är utredare vid Myndigheten för delaktighet. Hon har arbetat med regeringsuppdrag som rör våld, barn och unga med funktionsnedsättning, samt hedersrelaterat våld och förtryck inklusive könsstympning.

Carolina Jernbro, föreläsare Barnafridskonferensen

Carolina Jernbro

SAVE-studien - uppföljning av insatser

Carolina Jernbro forskar framförallt om våld mot barn. Jernbro disputerade i december 2015 med avhandlingen ”Barnmisshandel ur barns och ungas perspektiv – omfattning, hälsa, avslöjande och stöd”. Därefter har hon fortsatt att genomföra nationella kartläggingar om våld mot barn i samarbete med Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Linda Jonsson, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Linda Jonsson

Sprickor i systemet- Professionellas erfarenheter och stöd till barn som utsatts för internetrelaterade sexuella övergrepp

Linda Jonsson är socionom och docent i socialt arbete vid Marie Cederschiöld högskola. Hennes forskning rör främst sexuella exploatering av barn och unga med fokus på konsekvenser och stöd för de som drabbats. Under de senaste åren har Jonsson också utvärderat olika verksamheter som erbjuder stöd till våldsutsatta barn och unga, såsom Origo Stockholm, Relationsvåldscenter (RVC) och implementeringen av "Liten och Trygg" i förskolor inom Stockholms stad.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Robert Lindström

En hjälpande tass? Den möjliga användningen av tjänstehundar i barnförhör

Gunilla Lönnberg

Utökade hembesöksprogram: En tidig förebyggande insats

Gunilla Lönnberg är forskare i folkhälsovetenskap vid CHAP, Child Health and Parenting, Uppsala Universitet och har koordinerat utvärderingen av Socialstyrelsens pilotprojekt med utökade hembesök till föräldrar i utsatta områden.

Charlotta von Mentzer, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Charlotta von Mentzer

Det vi inte ser! Om sexuellt våldsutsattas erfarenheter och behov av anpassad vård, stöd och samverkan

Charlotta von Mentzer är barnmorska med vidareutbildning inom psykoterapi och TF KBT, samordnare MSÖ Pilen lågtröskelenhet för sexuellt riskutsatta personer från 13 år i Göteborg och doktorand på Göteborgs Universitet.

Sasha Joseph Neulinger, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Sasha Joseph Neulinger

Rediscovering the inner beauty

Den prisbelönade dokumentärfilmaren och föreläsaren Sasha Joseph Neulinger är mest känd för sin gripande dokumentär Rewind (2019), där han med hjälp av familjens hemvideor berättar om en barndom präglad av sexuella övergrepp – och den långa vägen mot rättvisa och läkning. Neulinger är också grundare och ordförande för Voice For The Kids och arbetar för att utbilda och inspirera andra genom sin berättelse.

Norén, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Christian Norén

Att lösa mellanmänsklig kontakt i en kontext byggd för isolering

Christian Norén verkar som avdelningschef för den inre säkerheten på ett av Sveriges fem stycken säkerhetshäkten, där även chefsansvaret för aktiveringsbrytande åtgärder ligger

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Stefan Rune

Hur kan vi upptäcka och bemöta hedersvåld i ett samtal?
Arezo Samadi, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Arezo Samadi

Hur kan vi upptäcka och bemöta hedersvåld i ett samtal?

Arezo Samadi är socionom, föreläsare och expert inom hedersrelaterat våld och förtryck. Med lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar i åldern 13–26 år som lever i en hederskontext, har Arezo specialiserat sig på att skapa trygga samtal och bygga tillit i komplexa och utsatta livssituationer. Genom föreläsningar och utbildningar sprider Arezo kunskap om hederns strukturer och erbjuder konkreta verktyg för att bemöta och stötta ungdomar på ett professionellt och empatiskt sätt.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Therése Skoog

Förekomsten och konsekvenser av sexuella trakasserier bland unga i skol-och idrottsmiljöer

Therése Skoog, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, har lett flera forskningsprojekt om sexuella trakasserier och var nyligen varit huvudredaktör för en internationell specialutgåva om sexuella trakasserier bland unga.


Hanna Scott, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Hanna Scott

Erfarenheter av brottsutsatthet och skyddssökande bland unga på flykt

Hanna Scott undervisar i juridik på socionomprogrammet vid Linköpings universitet. Som föreläsare tar Hanna Scott sig an såväl ämne som deltagare/åhörare med engagemang och energi.

Madeleine Wirzén, föreläsare Barnafridskonerensen 2026

Madeleine Wirzén

Att uppmuntra barns deltagande och delaktighet i samtal mellan socialsekreterare och barn. Vad kan vi lära oss från praktiken?

Madeleine Wirzén är biträdande lektor vid Tema Barn, Linköpings universitet. För närvarande leder hon ett forskningsprojekt om barns deltagande och delaktighet i samtal som sker inom socialtjänsten.

Linnea Bruno, föreläsare Barnafridskonferensen

Linnea Bruno

Barns umgänge med förälder vid uppgifter om våld

Linnéa Bruno är doktor i sociologi, docent och universitetslektor i barn- och ungdoms-vetenskap vid Stockholms universitet och forskar om politik och professionell praktik kring barn, unga, familjer, främst gällande våld och våldsprevention.

Edin, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Jonas Edin

Ett barn i taget-tillsammans för trygghet på nätet

Jonas Edin jobbar med internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn där han sitter med i en grupp med ledordet ”Varje barn räknas”. Idag finns det tusentals oidentifierade barn på bilder och filmer som utsätts för sexuella övergrepp. De vill ge de här barnen någon att vända sig till, för deras mål som arbetar i expertgrupper gällande identifiering är att göra det de kan för att varje barn ska hittas.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Isabelle Garhall

En hjälpande tass? Den möjliga användningen av tjänstehundar i barnförhör
James Herbert, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

James Herbert

Developing the Evidence Base for Barnahus - The challenge of applying evidence to a flexible model

James Herbert är universitetslektor och samhällsforskare på University of South Australia med fokus på samspelet mellan rättsväsendet, barnskyddet och psykiatrin i arbetet med barn som utsatts för övergrepp.

Anna Jinghede, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Anna Jinghede Sundwall

Forensiska aspekter vid våld i familjesystem

Anna Jinghede Sundwall är verksam som kriminaltekniker och doktorand vid Polismyndigheten i Örebro. Hon har ägnat sig åt våld i nära relationer i tjugo år och spridit kunskap till många olika professioner, både som tandläkare, polis och forskare. Hennes främsta kunskapsområde finns i skadeutbredning i huvud-halsområdet vid fysiskt och sexuellt våld, dödligt våld mot barn, strypvåld men också vad kriminaltekniken kan bidra med vid utredningar av våld i familjesystem.

Monika Karlsson, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Monica Karlsson

Barn under 15 år som begår allvarliga brott: livsvillkor, insatser och utvecklingsområden i det brottsförebyggande arbetet

Monika Karlsson är erfaren utredare på Brottsförebyggande rådet som i ett flertal tidigare rapporter har studerat ungdomsbrottslighet i olika avseenden.

Tita Kirkinen, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Tita Kirkinen

Tandvårdens roll i att upptäcka barn som far illa.

Tita Kirkinen disputerade 2023 med fokus på tandhälsa hos barn placerade i samhällsvård. Hon är övertandläkare, specialist i barntandvård och klinikchef på Specialistkliniken för barn- och ungdomstandvård i Karlstad.

Johannes Lunneblad

Skolan som brottsplats

Johannes Lunneblad är professor i pedagogik vid Göteborgs unversitet. Lunneblads forskning handlar om hur skola, socialtjänst och polis definierar olika sociala problem och arbetar med unga i socialt utsatta situationer och kriminalitet.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Mikaela Magnusson

En hjälpande tass? Den möjliga användningen av tjänstehundar i barnförhör

Linda Hoen Moen

Barns röster om skolans respons på våld i nära relationer

Linda Hoen Molen är doktorand i specialpedagogik vid universitetet i Oslo, Oslo kommun och NKVTS. Linda Hoen Molen forskar om skolans möte med barn som upplever våld i nära relation.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Birgitta Persdotter

SAVE-studien uppföljning av insatser

Birgitta Persdotter är forskningsansvarig för SAVE-studien och NUSO (Nationell Uppföljning av Socialtjänstens Omställning) och Carolina Jernbro är medforskare i SAVE-studien

Anna Rypi, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Anna Rypi

Syskonvåld – ett förbisett våld i nära relation

Anna Rypi är docent och lektor i socialt arbete på Socialhögskolan vid Lunds universitet. Hennes forskning fokuserar på brotts- och våldsutsatthet - de senaste projekten har handlat om syskonvåld. Hon arbetar även som leg. psykoterapeut i privat verksamhet.

Kari Ann Sara Turi, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Kari Ann Sara Turi

Mu kultuvrra, mu eallin, mu vaivmu (min kultur, mitt liv, mitt hjerte)

Kari Ann Sara Turi är socionom och familjeterapeut med lång erfarenhet med att arbeta med barn och unga på spesialisthelsetjenesten. Kari har samiska som modersmål.

Camilla Sørhus-Hansen, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Camilla Sørhus-Hansen

Mu kultuvrra, mu eallin, mu vaivmu (min kultur, mitt liv, mitt hjerte)

Camilla Sørhus-Hansen är intensivsjuksköterska och klinisk specialist i rättsmedicin. Just nu skriver hon en masteruppsats om det rättsmedicinska tillgången på Barnahus i Norge.

Rund ring med en ikon mitt i som föreställer en person

Helena Stålhammar

Workshop- Hur höjer vi professionens kunskap om att upptäcka våld mot barn?

Helena Stålhammar är verksam som utredare på Socialstyrelsen vid Avdelningen för kunskapsstyrning för Socialtjänsten. Socionom och projektledare

Sofia Zackrisson, föreläsare Barnafridskonferensen 2026

Sofia Zackrisson

Identifiera flera

Sofia Zackrisson jobbar bland annat med att öka barn och ungas röster i kampen mot kommersiell sexuell exploatering på ChildX.

Louise Åhlén, föreläsare Barnafridskonerensen 2026

Louise Åhlen

Ett barn i taget-tillsammans för trygghet på nätet

Louise Åhlén har tillsammans med sina kollegor på Noa under ett antal år arbetat nationellt med att stärka polisens arbete när det gäller internetrelaterade sexualbrott mot barn. Vårat uppdrag är stort men mynnar ut i en målbild som vi historiskt sett alltid hållit fast vid, att alla barn som blivit utsatta för övergrepp ska få samma bemötande, utredning och uppföljning, oavsett hur övergreppet har gått till och var i världen.