Cirkulär bygglogistik, BÖRjA

Byggarbetsplats framför flerfamiljshus

BÖRjA arbetar med att förse byggbranschen med kompletta logistiklösningar som möjliggör cirkulära materialflöden.

Det finns bra enskilda exempel för återbruk och återvinning, men att de inte skalas upp beror på ineffektiv logistik. För att kunna konkurrera med linjära konsoliderade värdekedjor så måste kostnader för att hantera, sortera och lagra material minskas. Här behövs innovationer på flera nivåer; exempelvis teknologi, materialflöden, informationsflöden, samarbetsformer och finansiella modeller. BÖRjA kombinerar kunskap inom bygglogistik och Supply Chain Management, återvinning, policy och affärsmodeller. Det involverar ett stort konsortium om 23 parter.

Det stora konsortiet är en viktig del för att fånga in bredden i behoven genom att involverar flera aktörsgrupper vilka representerar alla delarna i bygglogistiksystemet. Genom en kombination av iterativ aktionsforskning i tre byggfaser (planering, utförande, rapportering) tillämpat på tre typer av byggprojekt (nybyggnation, renovering resp. rivning) och policy- respektive affärsmodell lab ser framtidens skalbara cirkulära lösningar dagens ljus.

Vi jobbar inom tre case:

Nybyggnation

Avfall, spill och emballage. Stora flöden med varierande värde på material/produkter. Vissa flöden kan gå direkt till materialåtervinning såsom metall, plast och trä medan andra till och med kan återanvändas såsom till exempel oanvänt överblivet material.

Renovering/lokalanpassning

Hantering av många olika typer av material, från kontorsmöbler till installationer, i olika skick och ibland med unika egenskaper. Idag hanteras mycket av de överblivna materialen antingen som bulk, vilket förstör dess värde, eller som enskilda enheter i lokala materiallager

Rivning

Större element och massor som hanteras som ett bulk till bulk flöde, där det är viktigt att ha spårbarhet för att inte förorena men materialet som sådant kan hanteras mycket hårdhänt och lagras utomhus. Här finns delvis standards och det utvecklas delvis nya material med återbrukat material.
 
Projektet är finansierat av Vinnovas utlysning Hållbar bygg och anläggningssektor och pågår mellan 2023 och 2025.

Om ni är intresserade av att veta mer i detalj vad som gjorts så här långt, finns en sammanfattning i denna nedladdningsbara pdf.
 
Kontaktpersoner Anna Fredriksson, LiU och Amanda Åkerberg, RagnSells 

Projektparter

Alimak Group Management
Arris 
Beijer Byggmaterial
Byggherrarna Sverige
Chalmers Tekniska Högskola
Cramo
Fabege
Global Load Out Solutions
Gordian Logistics Optimization Systems
Haga ROT Service i Norrköping
IVL Svenska Miljöinstitutet
Jansson Entreprenad i Linköping
Jernhusen
Lindholmen Science Park
Linköpings universitet
Lunds universitet
Myloc
NCC Sverige
Plan B Bim
Scania CV
Swedisol
Återbruksbyrån i Göteborg