Forskningsprogrammet DEM(H)CARE

Samordnad demensomsorg för äldre som bor i ordinärt boende

I takt med att befolkningen åldras blir demenssjukdom en av de största utmaningarna för hälso- och sjukvårdssystemet. Vården för äldre personer som bor hemma är ofta fragmenterad. Olika organisationer ansvarar för olika delar av vården, vilket kan göra samordning svår.

I Sverige innebär hemmaboendeideologin att de flesta personer med demenssjukdom bor kvar i sina egna hem, med stöd från både kommunala och regionala verksamheter. Detta är ofta positivt för individen, men ställer också höga krav på vårdsystemet.

DEM(H)CARE är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram som syftar till att förbättra samordningen mellan hemtjänst, kommunal hälso- och sjukvård och primärvård för personer med demenssjukdom som bor i ordinärt boende. Programmet adresserar det akuta behovet av att utveckla goda exempel på hur vården kan organiseras och levereras på ett mer sammanhållet och personcentrerat sätt.

Övergripande mål

DEM(H)CARE ska beskriva och analysera hur omsorg och vård för äldre personer med demenssjukdom som bor hemma organiseras i Sverige idag.

Övergripande mål för forskningsprogrammet

DEM(H)CARE ska beskriva och analysera hur omsorg och vård för äldre personer med demenssjukdom som bor hemma organiseras i Sverige idag. Samt identifiera och utveckla goda exempel på samordnad samverkan mellan hemtjänst, hemsjukvård och primärvård.

Forskningens fokus ligger på de processer som styr och förändrar arbetet, det organiserade främjandet av samverkan mellan olika aktörer och samarbetet mellan yrkesverksamma från olika organisationer, de erfarenheter och metoder som används av personalen samt användningen av specifika vårdlösningar, såsom demensteam och välfärdsteknik, i arbetet med äldre personer med demenssjukdom som bor kvar hemma.

I programmet undersöker vi även olika aktörers perspektiv – både professionellas och brukares/anhörigas – i olika lokala kontexter: små/landsbygdskommuner, medelstora kommuner och storstäder, för att identifiera särskilda utmaningar och möjligheter i olika geografiska miljöer.

Målet förverkligas genom ett tvärvetenskapligt partnerskap mellan forskning och praktik, där vårdens innehåll, genomförande och resultat kritiskt granskas och diskuteras. Ett aktivt samspel mellan forskning och praktik genomsyrar alla steg: från planering av arbetspaket till datainsamling, analys och återkoppling av resultat.

Forskningsfrågor

  1. Hur samordnas och organiseras demensomsorgen för personer som bor hemma i svenska kommuner, och hur utvärderas denna vård utifrån olika kvalitetsindikatorer? (WP1)
  2. Vilka specifika utmaningar, lösningar och erfarenheter finns av demensomsorg i olika typer av kommuner (storstad, medelstor och små/landsbygdskommuner)? (WP2.
  3. Hur organiseras och samordnas demensomsorgen i de kommuner som uppvisar bäst resultat? (WP3)
  4. Hur kan demensvård organiseras i framtiden utifrån kommunernas olika förutsättningar för att bäst möta behovet av hållbara och kvalitativa vårdlösningar för personer med demenssjukdom som bor hemma? (WP4)

Arbetspaket

WP1: Nationell översikt

Kartläggning av vårdstrukturer och kvalitetsindikatorer

WP2: Demensomsorg i olika kommuntyper

Utmaningar och lösningar i organiseringen av insatser utifrån kommunstorlek.

WP3: Välfungerande kommuner

Lärdomar från kommuner med effektiv samordning

WP4: Slutsatser

Resultatspridning för framtida vårdutveckling och policy

Ett tvärvetenskapligt forskningsprogram