Forskningsprogrammet DEM(H)CARE

Samordnad demensomsorg för äldre som bor i ordinärt boende

I takt med att befolkningen åldras blir demenssjukdom en av de största utmaningarna för hälso- och sjukvårdssystemet. Vården för äldre personer som bor hemma är ofta fragmenterad. Olika organisationer ansvarar för olika delar av vården, vilket kan göra samordning svår.

I Sverige innebär hemmaboendeideologin att de flesta personer med demenssjukdom bor kvar i sina egna hem, med stöd från både kommunala och regionala verksamheter. Detta är ofta positivt för individen, men ställer också höga krav på vårdsystemet.

DEM(H)CARE är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram som syftar till att förbättra samordningen mellan hemtjänst, kommunal hälso- och sjukvård och primärvård för personer med demenssjukdom som bor i ordinärt boende. Programmet adresserar det akuta behovet av att utveckla goda exempel på hur vården kan organiseras och levereras på ett mer sammanhållet och personcentrerat sätt.

Forskarteam

Forskargruppen inom DEM(H)CARE består av forskare från flera discipliner med lång erfarenhet av samarbete kring komplexa frågor inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård.

Teamets samlade kompetens säkerställer att programmet vilar på vetenskaplig grund och har hög praktisk relevans. Programmet inkluderar också doktorander och erbjuder möjligheter till kompetensutveckling och internationellt nätverkande.

Genom seminarier, workshops och konferenser med ledande experter främjar DEM(H)CARE långsiktig kapacitetsuppbyggnad inom demensforskning.


Styrgrupp

Deltagare