Strukturen i stödprogrammet följer det personcentrerade vårdförloppet för nydebuterad hjärtsvikt som utvecklats via Sveriges Kommuner och regioner och Nationellt programområde hjärta-kärl.
Design
I delstudie 1 utvecklas stödprogrammet genom en samskapande design med patienter, hjärtsviktssköterskor och IT-utvecklare från 1177.
I delstudie 2 utvärderas användbarheten av ca 20 personer med hjärtsvikt och 5–8 sjuksköterskor från hjärtsviktsmottagningar i region Sörmland, Jönköping och Östergötland. Data samlas in genom intervjuer med patienter och sjuksköterskor och via frågeformulär.
Delstudie 3 är en hybrid randomiserad kontrollerad studie där både själva implementeringen samt effekten av stödprogrammet utvärderas. Hjärtsviktsmottagningar vid sjukhus och primärvård i region Östergötland, Kalmar, Jönköping och Sörmland tillfrågas om deltagande. Hjärtsviktsmottagningarna randomiseras till en av två grupper, där grupp ett erhåller implementeringsstöd utifrån ett baspaket (utbildning i stödprogrammet), och där grupp två erhåller stöd till implementering baserat på de identifierade främjande och hindrande faktorerna.
Patienter med nydiagnostiserad hjärtsvikt tillfrågas konsekutivt om att delta i studien.
Förväntat resultat och effekter
Om stödprogrammet visar sig vara effektivt i att stödja patienter att känna en ökad förmåga att hantera sin diagnos med större kunskap samt ge stöd till egenvård så kan programmet på kort tid implementeras. Detta är möjligt eftersom vi använder den befintliga plattformen Stöd och Behandling (en av 1177 Vårdguidens e-tjänster).
Många interventioner som i studier påvisat positivt utfall för patienter med hjärtsvikt
implementeras inte/i låg utsträckning i klinisk verksamhet. Genom att själva implementeringen och olika implementeringsstrategier studeras och utvärderas ger denna studie ge viktig kunskap som kan användas vid ett breddinförande. Stödprogrammet skulle kunna göras tillgängligt i alla regioner och kommuner i Sverige vilket kommer underlätta en implementering på alla enheter som ger vård till patienter med hjärtsvikt.
Bilder från stödprogrammet
Founding
Centre for Clinical Research Sörmland