Leva med hjärtsvikt – ett stödprogram

En äldre kvinna sitter vid en dator

Projektets övergripande syfte är att utveckla ett stödprogram för patienter med hjärtsvikt, tillgängligt via 1177 Stöd och behandling, och sedan utvärdera effekten av stödprogrammet samt olika implementeringsstrategier i en randomiserad studie.

Projektet består av tre delstudier

Delstudie 1

Samskapande av stödprogrammet Leva med hjärtsvikt (avslutad våren 2024)

Personer med hjärtsvikt (n=11) och sjuksköterskor (n=5) inkluderade via hjärtsviktmottagningar i Sörmland har i idégrupper tagit fram önskemål om programmets innehåll och funktioner. Arbetet skedde i mindre grupper bestående av 5–6 personer som träffades vid flera tillfällen. Därefter har vi skapat stödprogrammets innehåll, t ex bilder, texter, animerade filmer, inspelade föreläsningar och patientberättelser. Under processen fick grupperna titta på en prototyp av programmet och vissa förändringar baserat på deras återkoppling genomfördes.

Delstudie 2

Utvärdera användbarhet av stödprogrammet (avslutas hösten 2024)

I nuläget är 10 personer med hjärtsvikt och fyra sjuksköterskor från hjärtsviktsmottagningar i region Sörmland och Östergötland inkluderade. När personerna med hjärtsvikt har haft tillgång till programmet i 12 veckor genomförs intervjuer för att undersöka hur de upplevde programmets användbarhet. I slutet av studien kommer också sjuksköterskornas upplevelse undersökas. Vi efterfrågar även vilka svårigheter sjuksköterskorna kan se vid en implementering och hur dessa kan överbryggas.

Delstudie 3

Implementering av stödprogrammet (planerad uppstart våren 2025)

I denna studie som är en hybrid randomiserad kontrollerad studie undersöks och utvärderas både implementeringen samt effekten av stödprogrammet. Öppenvårdsmottagningar inom både primärvård och specialistvård i bland annat region Östergötland, Kalmar, Jönköping och Sörmland tillfrågas om deltagande. Mottagningarna randomiseras till en av två grupper, där grupp ett erhåller implementeringsstöd utifrån ett baspaket (den introduktion till stödprogrammet man vanligtvis får via 1177). För de mottagningar som randomiserats till grupp två identifieras faktorer som kan komma att ha positiv och negativ inverkan på implementeringen. De erhåller därefter stöd till implementeringen som anpassas utifrån vilka faktorer som identifierats.
Personer med nydiagnostiserad hjärtsvikt tillfrågas konsekutivt om att delta i studien. Efter att de haft tillgång till stödprogrammet i sex månader utvärderas om till exempel livskvalitet, egenvårdsförmåga, kunskap om hjärtsvikt förbättrats jämfört med innan de hade tillgång till stödprogrammet.

Förväntat resultat och effekter

Om stödprogrammet visar sig ha positiv effekt för personer med hjärtsvikt kan programmet införas nationellt på kort tid. Detta är möjligt eftersom vi använder den befintliga plattformen Stöd och Behandling (en av 1177 Vårdguidens e-tjänster).
Många interventioner som i studier påvisat positivt utfall för patienter med hjärtsvikt
implementeras inte/i låg utsträckning i klinisk verksamhet. Genom att själva implementeringen och olika implementeringsstrategier studeras och utvärderas ger denna studie ge viktig kunskap som kan användas vid ett breddinförande.

Beskrivning av stödprogrammet

Innehållet kan komma att ändras utifrån återkoppling under delstudie 2, men i nuläget består programmet av 7 moduler om hjärtsvikt: Vad är hjärtsvikt? Hur får man diagnosen hjärtsvikt? Medicinsk behandling, Övrig behandling, Att leva med hjärtsvikt, Fysisk aktivitet, Hur fungerar vården?

Vidare finns en meddelandefunktion mellan patient och sjuksköterska samt möjlighet för patienten att registrera mätvärden som t ex kroppsvikt och blodtryck. De mätvärden som fyllt i presenteras sedan även som grafer för patienten.

Skärmbild från 1177

Skärmbild från 1177

Skärmbild från 1177

Skärmbild från 1177

Founding

Logga på Region Sörmland

Centre for Clinical Research Sörmland

Logga på vårdprofessioner inom cardiology
Forss logotyp

Forskargrupp

Publikationer

2023 Kardiovaskulära vårmötet. Moderated poster presentation

“Design for developing and implementing a digital comprehensive care plan in patients newly diagnosed with heart failure” E. Safstrom, M. Liljeroos, K. Årestedt, S. Carlfjord, C. Lanz, P. Karlström & A. Stromberg.