I vår forskning ska vi analysera problemen på den europeiska sidan som handlar om att formera en långsiktig samarbetsstrategi, bland annat inom utrikes-, handels- och biståndspolitiken. Samt undersöka förutsättningarna för internationellt samarbete från ett afrikanskt perspektiv, bland annat att förstå hinder och drivkrafter för modernisering och demokratisering.
Ett forskningsprojekt med flera delar
En del i forskningstemat handlar om att analysera problemen på den europeiska sidan att formera en långsiktig samarbetsstrategi, bland annat inom utrikes-, handels- och biståndspolitiken. Här berörs även den internationella politiken, där länderna i Europa och Afrika bland annat har varit med och gjort upp om FN:s hållbarhetsmål (”Agenda 2030”).
Samtidigt är de afrikanska länderna intressanta för den variation de visar upp, inte minst vad gäller styrelseskick och utvecklingsvägar. Många länder har betydande utvecklingshinder i form av konflikter, fattigdom och diktatur. Variationen gör det svårt att dra slutsatser om nationella strategier och internationellt bistånd.
Å andra sidan finns det flera teoretiska perspektiv som pekar på faktorer av värde för övergången från autokratiskt styre till demokrati, från jordbrukssamhälle till industrisamhälle.
En del i forskningstemat är att undersöka förutsättningarna för internationellt samarbete från ett afrikanskt perspektiv. I detta ligger bland annat att förstå hinder och drivkrafter för modernisering och demokratisering. Här ligger även frågor om Afrikanska unionens roll i det afrikanska sammanhanget.