Hur kan städer öka sin transformativa kapacitet och styra mot ett klimatneutralt energisystem? I detta projekt kommer vi att utvärdera urbana transformativa styrmedelsinsatser och ta fram ett tvärvetenskapligt ramverk som möjliggör för städer att bygga strategier för kontinuerliga och lärandeorienterade utvärderingar. Detta kommer i sin tur kunna bidra till en mer effektiv implementering av urbana transformativa styrmedel.

 

Klyftan mellan stad och landsbygd ökar.
Fotograf: franswillemblok

I detta projekt beaktar vi städernas kapacitet för en transformativ energi- och klimatomställningen med fokus på praktisk implementering och uppföljning av några nya styrverktyg – system-demonstratorer, nya strategier för gröna och hållbara finansiering, och offentlig upphandling för systeminnovation.

Syfte och mål för projektet

Målet med projektet är att utveckla kunskap om transformativa styrmedel på stadsnivå, och utvärderingsmetoder som möjliggör en kontinuerlig förbättring av denna typ styrmedel. Vi hävdar att styrmedel på stadsnivå kommer att ha en nyckelroll i en energi- och klimatomställning, och att förverkligandet av denna omställning kommer att kräva inte bara innovativa åtgärder och styrmedel, utan också utvärderingsramar som säkerställer att de åtgärder som vidtas bidrar till en önskvärd förändring. I projektet kommer vi att utveckla tvärvetenskaplig och gränsöverskridande kunskap om metoder och utvärderingsstrategier som kan ge praktisk vägledning för en transformativ omställning. Det empiriska fokuset kommer att ligga på följande transformativa styrmedel:

  1. Urbana experiment och systemdemonstrationer
  2. Transformativ finansiering på stadsnivå
  3. Offentlig upphandling för systeminnovation.

Forskare

Läs mer om FOES