Klimatförändringar, hälsosystemens framtid och globala, ekonomiska skillnader hör till dagens mest krävande utmaningar. Frågorna är djupt sammanhängande med vår (in)kapacitet att förändra rådande infrastrukturer och socio-tekniska system och reglera socio-teknisk förändring. Infrastrukturer är omstridda politiska terränger: de formar sätten vi kommunicerar på, hur vi rör oss och riktar oss i våra vardagsliv. De är sammanvävda med politiska och ekonomiska maktrelationer och de skapar särskild inkludering och exkludering.
I min forskning intresserar jag mig för infrastrukturell förändring särskilt inom området energisystem – införandet av förnybar energiteknologi, hållbarhets- och energieffektiva byggnader samt transformation av elnät. Ett särskilt fokus i mitt arbete ligger på städer som specifik kontext för socio-teknisk förändring och på den ökande integrationen av informations- och kommunikationsteknologier i infrastrukturer, en utveckling som ofta får etiketten ”smart” – smarta nät, smarta städer, smarta hem.
Jag undersöker förändring och transformation av energisystem och infrastrukturer som socio-materiell praktik. Ett särskilt intresse har jag för hur aktörer som användare, hushåll och civila samhällsorganisationer påverkar socio-tekniska förändringar, men också för hur de kopplas samman på särskilda sätt genom olika styrningsstrategier.
Frågor i den här kontexten är:
- Hur förändras sociala relationer och maktstrukturer av hur vi hanterar klimatförändringar och hållbarhetsutmaningar?
- Hur uppkommer nya socio-tekniska system och blir institutionaliserade medan andra blir instabila?
- Hur försöker vi att forma transformativ förändring av infrastrukturella system och hur lyckade är dessa strategier?
Läs mer om min forskning i nästa stycke.