Här hittar du information om disputation och licentiatseminarium vid Filosofiska fakulteten.

Doktorsexamen

Utbildningen omfattar 240 högskolepoängs studier på forskarnivå. I utbildningen ska en doktorsavhandling om minst 120 högskolepoäng ingå. Doktorsavhandlingen ska ha försvarats vid en offentlig disputation. I den allmänna studieplanen framgår hur många högskolepoäng som avhandlingen omfattar i den aktuella utbildningen.

Licentiatexamen

Som en etapp, eller som slutmål, i forskarutbildningen kan en licentiatexamen utfärdas. Utbildningen omfattar 120 högskolepoängs studier på forskarnivå. I utbildningen ska en vetenskaplig uppsats om minst 60 högskolepoäng ingå. I den allmänna studieplanen framgår hur många högskolepoäng som den vetenskapliga uppsatsen omfattar i den aktuella utbildningen.

Mer information

Anmälan om disputation

När handledare och doktorand börjar planera inför disputation bör ansvarig handledare i god tid ta kontakt med fakultetens utbildningsledare (charlotta.einarsson@liu.se) för att stämma av att önskat datum och klockslag för disputation är tillgängligt. En preliminärbokning av tid för disputation bör göras innan kontakt tas med tilltänkt opponent och betygsnämnd.

När det finns ett disputationsdatum samt förslag till fakultetsopponent, ordförande vid disputationen och ledamöter i betygsnämnden är det dags att skicka in anmälan om disputation till fakulteten. Disputationsanmälningar handläggs av Filofiska fakultetens forskarutbildningsnämnd och bör ha inkommit minst två månader före planerad disputation och senast två veckor före nämndens nästkommande sammanträde.

Kriterier för vem som får utses till opponent och betygsnämndsledamot framgår av Filosofiska fakultetens anvisningar för disputation samt kriterier för utseende av betygsnämnd och fakultetsopponent.

Anmälan om disputation görs på särskild blankett skickas till forskarutbildningsnämndens sekreterare (charlotta.einarsson@liu.se).

Anmälan om licentitatseminarium

När handledare och licentiand börjar planera inför framläggning av licentiatuppsats ska huvudhandledaren lämna in anmälan om framläggning av licentiatuppsats till prefekten. Anmälan görs på särskild blankett.

Närmare anvisningar om framläggning av licentiatuppsats framgår av Filosofiska fakultetens anvisningar för framläggning av licentiatuppsats samt kriterier för utseende av examinator och opponent.

Tryckning av avhandling och licentiatuppsats

Doktorsavhandlingar vid Filosofiska fakulteten ska publiceras i fakultetens skriftserie Linköping Studies in Arts and Sciences.

Licentiatuppsatser ska publiceras i fakultetens serie för licentiatuppsatser, FiF avhandling.

ISBN och serienummer

Avhandlingar och licentiatuppsatser publicerade vid Linköpings universitet tilldelas ISBN-nummer och ett nummer i den serie som avhandlingen eller licentiatuppsatsen ingår i. Universitetsbiblioteket tilldelar numret i serien samt avhandlingens ISBN. Ges avhandlingen eller licentiatuppsatsen ut på förlag tilldelar förlaget publikationen ett ISBN-nummer.

Fyll i följande formulär för att erhålla ISBNoch serienummer för din avhandling eller licentiatuppsats.

Beställ ISBN

Omslag

Omslaget ska utformas enligt den beslutade gemensamma LiU-identiteten. Detta gäller inte för avhandlingar som förläggs via kommersiella förlag.

Tryckning och e-publicering

Ta kontakt med LiU-Tryck så att din avhandling kommer att vara tryckt och klar i god tid (senast tre veckor) innan disputationen.

Alla avhandlingar ska publiceras elektroniskt på Linköping University Electronic Press (LiU E-Press) om inte copyrighthinder föreligger. LiU E-Press publicerar din avhandling i DiVA (Digitala vetenskapliga arkivet). Information om hur detta går till och en checklista för det du behöver göra hittar du på förlagets webbplats:

Publicera avhandling (ep.liu.se)

Leverera avhandlingen till biblioteket

När avhandlingen är tryckt ska du leverera ett antal exemplar till biblioteket. En doktorsavhandling ska lämnas i 5 exemplar. En licentiatavhandling lämnas i 1 exemplar.

Pressmeddelande

Kommunikatörerna på presstjänsten, på Kommunikations- och marknadsavdelningen på LiU, ansvarar för pressmeddelanden och presskontakter. Kontakta dem via: press@liu.se

Spikning

Avhandlingen ska spikas senast tre veckor före disputationsdatum.

  1. I mycket god tid före datum för spikning ska doktoranden kontakta Thomas Wise (thomas.wise@liu.se) som bokar in tid för spikningssamtalet med dekanen. Vid vissa tillfällen är det någon av prodekanerna som genomför spikningssamtal istället för dekanen.
  2. När doktoranden fått meddelande om vilken tid spikningssamtalet ska ske tar doktoranden kontakt med registrator (registrator@liu.se ) vid DA-enheten för att boka in en tid för själva spikningen. Registrator informerar universitetsbiblioteket (UB) att doktoranden har bokat in sig för spikning samt vilket datum och vilken tid. UB kontaktar doktoranden för att erbjuda hen möjligheten att förbereda ett spikprat som hålls i samband med spikningen i Studenthuset.
  3. Doktoranden* levererar fem exemplar av avhandlingen till biblioteket. Till institutionen lämnas det antal som institutionen beslutat om. I samband med att doktoranden lämnar avhandlingar till biblioteket och institutionen utfärdas digitala kvitton som skickas till registrator. Två exemplar av avhandlingen ska också skickas till fakultetskansliet (Thomas Wise), något kvitto utfärdas inte.
  4. Till spikningssamtalet tar doktoranden med sig det exemplar av avhandlingen som ska spikas i Studenthuset. Efter genomfört samtal skriver dekanen, eller prodekanen, på avhandlingen att den må spikas.
  5. Doktoranden* besöker registrator i D-huset på avtalad tid. Registrator ankomststämplar avhandlingen och noterar ett diarienummer i den. Registrator hänvisar sedan doktoranden vidare till Studenthuset för själva spikningen. Registrator diarieför avhandlingen.
  6. Doktoranden* spikar avhandlingen på spikträdet i Studenthuset, helst direkt efter det att doktoranden varit hos registrator. Om hen förberett ett spikprat hålls det i samband med spikningen.

*Om doktoranden inte har möjlighet att själv komma till LiU för att ombesörja leverans av avhandling samt spikning kan ombud göra dessa delar av processen. Det är dock doktorandens ansvar att vidtala eventuellt ombud samt att säkerställa att alla moment genomförs.

Vad händer vid disputationen?

Närvarande vid disputationen är fakultetsopponenten, doktoranden (i detta sammanhang kallad respondent), betygsnämndens ledamöter (minst tre till antalet), disputationens ordförande samt handledarna. Disputationen är offentlig och således öppen för alla intresserade.

Det finns inga detaljerade föreskrifter om hur själva oppositionen och försvaret av avhandlingen ska gå till. Vid Filosofiska fakulteten tillämpas normalt den procedur som beskrivs nedan, men smärre avvikelser kan förekomma.

Ordföranden, som utses av fakulteten, öppnar med att hälsa de närvarande välkomna, presenterar respondenten och titeln på avhandlingen, opponenten och betygsnämndens ledamöter, samt redogör för ordningen vid disputationen.

Ordföranden avslutar introduktionen med att upplysa de närvarande om att de kommer att beredas möjlighet att ställa frågor efter opponentens granskning.

Ordföranden överlämnar ordet till respondenten, som får möjlighet att kommentera eventuella formella fel i avhandlingen. Möjligheten finns att dela ut ett så kallat errata-blad: en lista på tryckfel och/eller andra rättelser i avhandlingen.

Vanligtvis lämnas ordet till opponenten som börjar med att ge en sammanfattning av avhandlingen. I sammanfattningen tas bland annat upp problemställningar, uppnådda resultat och resultatens vetenskapliga och samhälleliga intresse. Sammanfattningens syfte är att tillse att opponent och respondent är överens om vad som är avhandlingens struktur och resultat samt ge respondenten möjlighet att kommentera och komplettera sammanfattningen. Sammanfattningen gäller den aktuella avhandlingen.

Efter att respondenten getts möjlighet att kommentera sammanfattningen ger opponenten ofta några generella omdömen om avhandlingen och anger en slags arbetsordning över vad han/hon kommer att behandla.

Härefter följer disputationsaktens huvudmoment, där opponenten diskuterar avhandlingen med respondenten och ställer frågor som huvudsakligen ska beröra det arbete som beskrivs i avhandlingen.

Opponenten förklarar granskningen avslutad, tackar ordföranden opponenten och erbjuder betygsnämndens ledamöter och auditoriet ges möjlighet att ställa kompletterande frågor till respondenten och/eller kommentera avhandlingen.

Hela disputationsakten tar normalt ca 2 - 3 timmar.

Ansöka om examen

Licentiatexamen

Som en etapp, eller som slutmål, i forskarutbildningen kan en licentiatexamen utfärdas. Utbildningen ska omfatta 120 högskolepoängs studier på forskarnivå. I utbildningen ska en vetenskaplig uppsats om minst 60 högskolepoäng ingå. När samtliga moment som krävs för en licentiatexamen är avklarade och inrapporterade i Ladok kan doktoranden ansöka om examen.

Doktorsexamen

Utbildningen omfattar 240 högskolepoängs studier på forskarnivå. I utbildningen ska en doktorsavhandling om minst 120 högskolepoäng ingå. Doktorsavhandlingen ska ha försvarats vid en offentlig disputation. När samtliga moment som krävs för en doktorsexamen är avklarade och inrapporterade i Ladok kan ansökan om examen göras.

Examensansökan

Elektroniskt ansökan via Ladok.
Om du inte har möjlighet att göra en elektronisk ansökan kontakta oss via kontaktformuläret.

Doktorspromotion

Du har möjlighet att delta i doktorspromotionen efter det att ditt examensbevis för doktorsexamen har utfärdats. Mer om vad promotionen innebär hittar du på Linköpings universitets sida om Akademiska högtider. Inbjudan sänds ut cirka tre månader före promotionen. När du avslutar dina studier på forskarnivå är det viktigt att du ser över dina kontaktuppgifter i Ladok så att inbjudan skickas till rätt adress.

Blanketter