Tidigare forskning vid dåvarande Tema Vatten (numera tema Miljöförändring), Linköpings universitet, har visat att klorid, klorets saltform, kan omvandlas till organiskt klor. Tidigare har man ansett att merparten var klorid som löste sig i vatten och snabbt spolades ut i haven. När forskare vid Tema Vatten visade att klor kan bindas in i organiskt material uppmärksammades detta av ANDRA, den franska kärnavfallsmyndigheten, som vill veta hur radioaktivt klor sprids, omvandlas, och lagras i naturen. De behöver denna kunskap för att kunna göra sina riskmodeller, som omfattar alla radioaktiva isotoper, exempelvis när de planerar var kärnavfallet ska lagras. EDF, det franska företag som äger kärnkraftverken, är också med i projektet samt finansierar det.
I projektet studeras hur organiskt material i jorden kloreras respektive dekloreras och vilka konsekvenser det får för radioaktivt klor. Projektet startade 2012 och ska svara på frågor om hur kloret omvandlas och transporteras under olika miljöförhållanden.
Projektets första resultat tyder på att kloret binds in i organiskt material och fastnar i mark i större omfattning än vi tidigare trott. Dessutom tycks vegetationen vara avgörande för hur mycket organiskt klor som bildas. Till exempel ansamlas mycket mer organiskt klor i områden med gran än i områden med ek. Det innebär att man med hjälp av vegetation kan påverka hur mycket klor som lagras i marker. Genom att plantera olika sorters träd kan klorlagret i marken påverkas.
Projektets namn: Hur beter sig radioaktivt klor i mark?
Finansiär: EDF, Électricité de France S. A.